Vad hände efter 1960?

-Pettersson försöker svara på frågan.

Tage Erlander 1965: ”Vi svenskar lever ju i en så oändligt mycket lyckligare lottad situation. Vårt lands befolkning är homogen, inte bara i fråga om rasen utan också i många andra avseenden.”

Så långt bra men skatterna hade börjat höjas snabbare än i omvärlden och 1969 kom Palme och 1973 den första oljekrisen och det var slut på den ständiga högkonjunkturen som kallades rekordåren. Det blev massor med skattehöjningar, bidrag, prisstopp, regleringar, skattehöjningar, inflation, lönehöjningar, strejker och ovanpå det så ersattes arbetskraftsinvandringen av en mångdubbelt större asylinvandring och där är vi idag och väntar på att majoriteten ska upptäcka det vi andra sett för länge sedan.

Att välfärdsstaten håller på att kollapsa…

Att Sverige har högre skatter än jämförbara länder är ett faktum som upprepats ofta. Historiskt har det emellertid inte varit så. Under de så kallade rekordåren på 1950- och 1960-talen hade Sverige fortfarande ett skattetryck som var lägre än genomsnittet för OECD-länderna. Först i början av 1970-talet blev skattenivån signifikant högre än i jämförbara länder.

I och med expansionen av den offentliga sektorn i början på 1970-talet ökade skattetrycket. Ökningen skedde främst genom att arbetsgivaravgiften höjdes kraftigt.

1960 var skattetrycket c:a 25 %.

1960 infördes en tillfällig omsättningsskatt på 4,2 procent och som togs ut i konsumentledet. Momsen ligger för närvarande på 25 % och jag vet inte om den fortfarande är tillfällig…

21 thoughts on “Vad hände efter 1960?

  1. Sverige var det ledande landet i Europa tills oljekrisen kom 1973 när priset på olja flerfaldigaste på kort tid.
    Produktionen i Sverige gick ned som i många andra länder, men vad Palme regimen gjorde var att det genomfördes mycket kostsamma bidrag och reformer. Det var blandannat mycket lätt att sjukskskriva sig och folk förtids och sjukpensionerades på löpande band, som var ett sätt att hålla nere arbetslösheten.
    Alltsammans kostade stora pengar som skulle finansieras med skattehöjningar, men när inte det räckte till togs utlandslån upp, som var något nytt för Sverige.
    Socialdemokraterna tappade röster men det motverkades med att invandringen riktades mot länder och människor man ansåg skulle lägga framtida röster på socialdemokraterna.
    Produktionen stod stilla och även sjönk, men penningmängden måste ökas genom alla bidrag och reformer, som gjorde att det skapade inflation och kronan tappade i värde.
    Det som skedde var att det blev kraftiga löneökningar och en devalverande krona som mest 16% vid ett tillfälle.
    Varvsnäringen i Sverige raderades ut mycket genom den fallande kronan , därför rederier och varven måste låna i dollar, som sedan skulle betalas tillbaka med svenska kronor.
    Rederinäringen raderades också ut mycket genom att facket och regeringen inte accepterade besättning från lågprisländer och skatter som exempelvis tonnageskatten accepterades inte, som gjorde att svenska rederier gick i konkurs eller flaggade ut, de kunde inte konkurrera mot andra sjöfartsnationer. Danmark hade en annan sjöfartspolitik mot den svenska som medfört att Danmark har blivit en av de största sjöfartsnationerna i Europa.
    Den här tiden hade Sverige höga löner sett till omvärlden men mycket höga skatter, som gjorde att mycket av industrin flyttade utomlands.
    Sedan var det obegränsad ränteavdrag som gjorde att de som byggde hus betalade mycket lite i skatt men utnyttjade samhällets resurser i stor skala.
    De rika blev rikare och det fattiga blev fattigare, de som inte hade möjlighet med ett eget hus.
    Man kan påstå att Sveriges nedgång från det ledande landet i Europa och till den nivån landet befinner sig idag är felaktiga politiska beslut.
    Exempelvis när oljekrisen kom 1973 borde landet ha stramat åt därför det var nedgång i hela världen, vad Palme regimen gjorde var att de gasade på istället som var helt felaktigt.
    Oljeproducerande länderna ökade sin köpkraft mycket kraftigt, men det räckte inte till för att rädda världskonjukturen.
    Det skedde en stor uppryckning i Sverige den tiden Göran Persson var statsminister, men efter honom har allting gått nedåt genom felaktiga beslut.
    Idag är det asyl och anhörighetsinvandringen som blivit ett mycket stort problem och kommer att öka, det var sannolikt tänkt som en röstimport men politikerna kunde inte förutse konsekvenserna.

  2. Varje krona som min far då fick i löneförhöjning betalade han 82% i skatt på- Jag har hatat socialdemokraterna ända sedan dess.

  3. Efter andra världskriget var hela Europa sönderbombat. En av de enda nationerna som klarade sig oskadd var Sverige. Europa behövde Sveriges malm för att klara återuppbyggnaden och därmed blev vi rika på export. Våra fabriker var obombade och hela Europa behövde nytillverkade varor. Det tog tjugo år för Europa att återhämta sig och sen var Sveriges räkmacka slut.

      • Hör upp Albin eller Bilan.
        Flytta för helvete till Nordkorea eller Cuba så
        kommer du i kontakt med verkligheten.
        Läs om kirunasvenskarna som flyttade till
        sovjet för att deltaga i den underbara socia-
        lismen.De var få som återvände och de
        förbjöds att tala om sina upplevelser.De flesta
        dog i fånglägren i Gulag.
        Gör nu som jag rekomenderar dig och sedan
        kan du återkomma,men innan des kanske du
        vill vara så snäll att hålla käft.

  4. sök på ”you tube syrian civil 2013”. war om ni vill veta Sveriges framtid.

  5. Sedan olof kom började raset. Tack för att han försvann det har jag inget emot. fredrik reinfeldt är ju inte svensk utan en invandrad parasit och mycket grov kriminell sådan plus att han är den värste Landsförrädaren genom alla tider t o m värre än bengt westerberg. hela sju klövern hatar säkert alla Svenskar, förr annars skulle man inte bestulet folket och kraschat välfärden som nu är sämst i Europa. Ok Sverige har högst skatt och sämst välfärd. När den nya generation som kommer i Sverige med dessa utländska parasiter som skall betala skatt och arbeta för sin egen välfärd, så kommer den store skrällen med värre krig och våld än vad Syrien har idag. Se på you tube sök kriget. Ni skall få se de värsta folk ni skådat precis samma som har redan kommit till Sverige. Jag tror det blir mångdubbelt värre än HITLERS krig. Inga parasiter vill bo i Sverige om de inte får bidrag. Så enkelt är det = Stoppa alla bidrag och parasiterna sticker iväg.

    • Vi lever i en ankdamm som kommer att få ett tufft uppvaknande men jag tror det tar några år innan vi följer Grekland och ställer in betalningarna….Nu är ränta under noll så vi får se om Tyskland och Frankrike räddar dem med ytterligare nöd lån en tid till, kanske, kanske inte….Grekerna har inte 3000miljarder i bostadslån vilket svenskarna har, det blir värre här när SKULDSEDELN för STORMAKTEN i massinvandring skall betalas….OCH de som njutit av bidragen kommer inte att bidra med något annat än problem…-det blir en KRASCH…!
      Det kommer, det är tragiskt, vi vräker ut pengar från statskassan och det kommer att få ett SLUT på ett mycket värre sätt än det tar slut för Grekerna…

    • Åmål, delvis rätt men det grundläggande problemet är varför de flyttade ut.

      Svaret kanske är Palme, höga skatter, löntagarfonder och mängder med strejker under en period.

      De flyttade inte för att de var elaka…det var helt enkelt för svårt att tjäna pengar i Sverige och produkterna blev för dyra.

      Minns Palmes devalvering med 16 % för att rädda jobben, men det hjälpte inte, gjorde bara importen dyrare.

      • Herr Pettersson delvis rätt, de svenska löntagarna hade ingen lust att jobba för 3 kronor i timmen

      • Jag tror det var att Palme i praktiken sa upp Saltsjöbadsavtalet och genom löntagarfonderna förberedde en socialisering av näringslivet som bröt förtroendet mellan Wallenbergarna och Socialdemokratin. Saltsjöbadsavtalet var grundbulten i Sveriges framgång, Wallenberg och den övriga finanseliten fick bygga Industrisverige utan att stat och fack bråkade mot att de svenska löntagarna fick del av vinsterna, ett i grunden rent fascistiskt avtal, men framgångsrikt. Köpkraften ökade och välståndet spred sig, när sedan arbetarklassen började anta borgerliga värderingar och samhällets resurser ständigt växte såg Palme tiden mogen att genomföra det stora språnget mot socialism. Den kursändring i Sverige som Palme genomförde har inte korrigerats och det krävs nog en mycket djupgående kris innan vi ser en förändring. Palme blev genom sin död helgonförklarad och hans politik cementerades därefter. FR, i all sin moraliska fördärvlighet, har en klar poäng med alstret Det sovande folket, med Palme gick Sverige i baklås, riktningen las ut och inget har förmått ändra den. Vi har belånat både våra gamla och unga för att kunna genomdriva Palmevisionen, det vi ser nu är svanesången.

    • Företag är inga välgörenhetsinrättningar, de flyttar produktionen om det blir lönsamt. I vissa fall har det varit alternativet till nedläggning.

  6. Några år dit MEN det blir ett tufft uppvaknande för 87:an….-det kostar att ligga på topp och vara en STORMAKT i import av muslimska socialfall som förutom bidraget från Försäkringskassan bara vill förstöra landet genom brott av olika slag, bil- och skolbränder…
    Nu väntar vi på terrorattentatet, vi får se när det kommer…

    • Ja någon form av verklighetsuppvaknande kommer att ske, därom råder det ingen tvekan för min del.

Kommentera