Religionen bidrar inte till ett bättre samhälle

RELIGION. ”Stämmer det att vi får ett bättre samhälle om fler människor utövar och praktiserar religion, så som de stora religiösa samfunden påstår?” Svaret är nej, skriver statsvetaren Bo Rothstein på DN Debatt, och hänvisar till det världsledande forskningsprojektet ”World Value Study” som sedan början av 80-talet samlar data om människors förhållande till religion i ett stort antal länder.

”Människor i religiösa länder litar mindre på varandra, och korruptionen är högre”, visar en del av resultatet enligt Rothstein. Han förvånas över religionens stärkta ställning i politiken, både i Sverige och globalt, och lyfter fram Kristdemokraterna entré i riksdagen som exempel, samt ändringen i läroplanen för grundskolan som förkunnar att skolans verksamhet ska vila på ”kristen tradition”.

”Som mycket annat av livets goda gör sig religionsutövning noga sett bäst när den förbehålls privatlivet”, skriver Rothstein.

-Pettersson tycker inte det är mycket att kommentera mer än att islam inte är en religion utan en ideologi och Islam är våldsamt

2015-03-01_0646

6 thoughts on “Religionen bidrar inte till ett bättre samhälle

  1. Det har talats om att islam behöver reformeras. Om man i alla muslimska länder gjorde som i bl a Sverige och skiljer staten och kyrkan åt vore det ett stort steg framåt. Alltså låt fredens religion tillämpas i det privata men blanda inte in islam i politiken.

  2. Varg i Veum – Varg i veum, av fornisländska vargr i véum, "dråpare (förbrytare) i helgedomen", var en fredlös person. "Veum" är dativ av vi, ett gammalt ord för helgedom eller kyrka. Ursprunglig betydelse en brottsling som begått brott inom ett helgat område, som en kyrka. Ordet "varg" betydde förr "våldsverkare". Gammalsvenska vargher betyder både varg och våldsverkare, förstörare. "Varg" användes som ett noaord för "ulv" som vargen tidigare kallades. I överförd betydelse: allmänt avskydd människa, persona non grata. Varg i veum motsvaras av det från tyskan lånade fågelfri.
    Varg i Veum skriver:

    En sak är säker i alla fall och det är att religionen har sen muslimerna utförde sitt självmord den 9/11 blivit någonting heligt även i länder som sen länge kastat av sig det religiösa oket. Innan dess var religion som samhället ansåg skulle hållas gömd likt en penis. Sverige har gått utvecklingsmässigt bakåt bara för att man vill tillfredsställa fanatiker.

  3. Man behöver inte vara statsvetare för att veta att religion är orsaken till alla krig som funnits på jorden sedan den första människan blev religiös.

    • Du framför alltför vidlyftiga generaliseringar och bör förklara var i skrifterna inom kristendomen, judendomen, bhuddismen, hinduismen, sikhismen och shintoismen som det finns uppmaningar till krig eller våld mot andra. Om du inte finner några sådana, så går det inte att beskylla religionerna för detta och dessa krig är däför mänskliga påhitt som har människans egen inneboende fördärv som källa.

      Vad gäller islam är vi helt eniga. Muhammedanismen har varit och är fortfarande orsaken till ett oändligt antal krig och till uppskattningsvis 250 miljoner människors död sedan 600-talet. Detta eftersom det i de muhammedanska skrifterna finns rikligt med uppmaningar till att bedriva krig.

KommenteraAvbryt svar