Somalia vill ha sina medborgare tillbaka

INVANDRING. Vid Afrikanska Unionens möte fick SVTs utsända reporter möjlighet att prata med Somalias utrikesminister Fowsiyo Yuusuf Aadan. Hon sade då att somalier som bor i Sverige nu bör återvända till sitt gamla hemland.

– Situationen är annorlunda nu, säger hon. Somalia är ett mycket rikt land, vi har olja, gas, mineraler, fiske och jordbruk. Många somalier återvänder hem för att starta affärer. Jag vet många somalier från Sverige som återvänt.

– Jag vill uppmana alla som kan att komma till Somalia för att investera och jobba, ju förr desto bättre. De är välkomna, säger Somalias utrikesminister.

Hon tillägger att situationen dessutom försämrats i Europa med sämre möjligheter för asylsökande att skapa sig ett nytt och bättre liv.

Under 2000-talet har ca 44.000 somalier sökt asyl i Sverige, och drygt 27.000 har beviljats uppehållstillstånd, varav den absoluta merparten fått permanenta uppehållstillstånd.

Men nu har alltså situationen i Somalia stabiliserats. Det islamistiska terrornätverket al-Shabaab har förlorat slaget om huvudstaden Mogadishu och finns inte längre kvar där. Säkerhetssituationen är ännu inte helt under kontroll, men landet har fått både regering och parlament. Idag arbetar man med återuppbyggnaden av landet.

Somalias utrikesminister Fowsiyo Yuusuf Aadan skickade med en hälsning via SVT.

– Jag vill passa på att å somaliska regeringens vägnar tacka det svenska folket för att ni så generöst tagit emot somalier, vi är mycket tacksamma.

Sverigedemokraterna, som i många år förordat temporära uppehållstillstånd för flyktingar som får skydd i Sverige, ser mycket positivt på utvecklingen i Somalia och på inställningen hos dess nya statsledning. Med temporära uppehållstillstånd istället för permanenta kan människor få skydd i de mest akuta skedena av väpnade konflikter och politisk förföljelse, samtidigt som regelbundna utvärderingar av situationen i hemlandet och skyddsskälen gör att när drabbade länder ska komma på fötter igen så är deras medborgare förberedda på att återvända hem för att hjälpa till.

Här från redaktionens sida vill vi önska Somalia och dess folk lycka till med återuppbyggnaden, och vi hoppas att landet inom kort kommer att blomstra och att freden bevaras.

SD-Kuriren 

-Pettersson som tidigare skrivit om det oerhört rika Somalia tycker att vi kan ta de 10 miljarderna som nu tagits från biståndet och getts till Migrationsverket att satsa på återvändare till Somalia och andra länder. Sverige uppträder oerhört egoistiskt när vi tar kompetens och ungdomar från världens fattiga länder, de behövs hemma…

Artikeln är från 2013 men sedan dess har det blivit ännu bättre i Somalia.

13 thoughts on “Somalia vill ha sina medborgare tillbaka

  1. […] -Pettersson undrar varför arbetsförmedlingen öppnar ett kontor i Etiopien för somalier. Det är relativt lugnt i Etiopien och om somalier är välkomna där så kan de stanna i Afrika om inte de anhöriga i Sverige kan ordna försörjning och bostad åt dem. Dessutom är det väldigt osolidarisk av oss svenskar att ta hand om kompetensen när Somalia vill ha sina medborgare tillbaka […]

  2. HaHaahaHaa…kan Somalia inbilla sig…nu är de Svenskar
    för gott!..visst, en variant vore ifall Somaliska Regeringen
    fick ”köpa” tillbaka sina medborgare…typ den som deras
    Sjörövare praktiserar efter att de kapat fartyg…Olja i utbyte
    istället för pengar, funkar minst lika bra
    Sånna små raringar släpper vi inte ifrån oss frivilligt!.,)

  3. Dags att börja packa, glöm inte ta med den inhemska floran av skadedjur också, eller som det heter ”vägglöss och kackerlackor har ökat pga Svenskarnas resvanor”, när kan första planet börja gå? Snart hoppas jag…

  4. Det är väl minst två år sedan Norge fick besök av folk från bl a Somalia som ville ha tillbaka sitt folk. De fick ett återvändarbidrag om de ville fara tillbaka av norska staten.

    I Sverige får de ju medborgarskap tämligen enkelt. Man köper in stora villor för barnrika familjer (och det är de flesta) ett halvårs semester i hemlandet, gratis telefon och de ringer ”hem” i timmar varje vecka, stora vans och datorer till alla ungar. Varför skulle de riskera att behöva jobba ihop något själva?

  5. Vi kan börja med att alla somalier som inte har jobb och alla somalier som har begått brott åker hem……..

  6. Jo, men först ska dom naturligtvis försäkra sig om att få den retroaktiva moderskapspenning på en kvarts million per barn och inte heller att förglömma att den helsvenska pensionen dimper ner i den Afrikanskt rostiga postlådan varje månad! Svenska läkare, sjuksköterskor och tandläkare ingår naturligtvis också i ”återvändarpaketet”
    Och fram till pensioneringen skall naturligtvis också svensk arbetslöshetsersättning utgå till alla t.o.r.negrer!
    Ja, det var Somalia, vilket land står härnäst på tur för att bli entreprenörer i AB SSAG (svenska smash and grab)?
    MVH
    Janne

Kommentera