Tiggeriåtal kan öka hotbilden

TIGGERI. Nyheten om en tiggare i Gävle med 53 000 kronor i sin bh, fick stor uppmärksamhet. Men socialnämndens ordförande Maritha Johansson (V) tror mest att nyheten spär på fördomar och ökar risken för våld mot Gävles tiggare.

– Det här är verkligen inget representativt fall. Det är inte bra att folk går runt och tror att tiggarna tjänar 50 000 kronor, säger Maritha Johansson.

I våras gjorde socialtjänsten en kartläggning av tiggarnas situation i Gävle som visade att Gävleborna är respektfulla och vänliga mot tiggarna. Men det kan bli ändring på det nu, tror Maritha Johansson.

– Jag tror att den här nyheten kan utlösa våldsamheter och frustration mellan gävlebor och tiggare. Gävleborna kanske inte känner samma medlidande längre och tänker: ”Du behöver inga pengar, din jäkel”. Det är jag orolig för, säger hon.

-Pettersson är orolig för att ingen verkar bry sig om hur damen fått ihop pengarna. Hon säger själv att hon får ihop 100-150 kronor om dagen och har varit här i sex veckor och att pengarna tillhörde fyra personer.

125 kronor x 45 dagar x 4 personer blir 22 500 kronor så journalister, politiker och polisen borde fråga sig om vad tiggarna har för extraknäck, eller är det rasistiskt att tänka…

Arbetarbladet

9 thoughts on “Tiggeriåtal kan öka hotbilden

  1. Tiggarna i Gävle har sitt läger på en obebyggd tomt på Södra Skeppsbron. I somras kom polisen på dessa rumänska zigenare när de var på väg att lasta ur ett antal platt-tv’n ur sin skåpbil och tog in packet till stationen. Åklagaren höll det inte för troligt att han/hon skulle kunna väcka åtal som ledde till dom för stöld så poliserna fick ge zigenarna och tv-apparaterna skjuts tillbaks till lägret samt be om ursäkt.

  2. Om Maritha Johansson är rädd om tiggarna kan hon låta några bo hos sig och dela med sig av sin lön – det är valfritt. Men skuldbelägg inte andra som har genomskådat bluffen.

  3. Nej Pettersson det är inte rasistiskt att tänka så…Det finns ju tusentals unga kvinnor,som tjänar betydligt mer genom prostitution..För zigenare är detta yrka,som vilket som helst(gäller säkert även i Gästrikland) !

  4. Man kan nästan tro att den där Marita Johansson talar för egen sak och försöker skydda sin extra inkomst. Kan det vara så att tiggarna jobbar för henne? För övrigt tycker jag att sunt förnuft är gravt underskattat bland 87% av befolkningen!

  5. ”– Det här är verkligen inget representativt fall.” näe det kanske inte så många tror heller MEN de flesta av oss trodde nog inte att så mycket kontanter finns i någons ficka heller.
    För ärligt talat hur många av er har burit 50.000 eller mer i kontanter på er?
    Ute på stan öppet?
    Ensamma?

    Jag har det inte iaf!

  6. Marita Johansson borde börja i skolan och lära sig räkna. Det gör ingenting om folk slutar att ge pengar till dessa kriminella typer då kanske det blir slut på rånen som dom håller på med.

KommenteraAvbryt svar