Sveriges moderniserar 56 stridsvagnar

FÖRSVAR. Regeringen har beslutat att 56 av Sveriges 120 stridsvagnar ska uppgraderas de närmaste åren, för en kostnad i miljardklassen. – Det är inte billigt, säger Cecilia Widegren (M), vice ordförande i försvarsutskottet.

Uppgraderingarna är främst till för att stärka det nationella försvaret. Stridsvagnarna har hittills inte använts vid internationella insatser av Sverige.

– Det har skett en uppgradering för att kunna medverka i en internationell krigsmiljö på ett av kompanierna. Men de som varit i Afghanistan säger att det är “no-no”. Det skulle inte vara ett bra sätt att möta civilbefolkningen att komma i en stridsvagn, men om man ser på Bosnien så var stridsvagn mer användbart och något som andra länder använde sig av. Det är svårt att sia om behovet.

Kostnaden är hemligstämplad, men Widegren medger att det rör sig om en miljardinvestering. Enligt Försvarsmaktens materielförsörjningsplan handlar det sig om en kostnad på mellan 700 miljoner kronor och en miljard. Där beskrivs förändringen också snarare som en renovering och att max 56 av stridsvagnar berörs. Det är också en renovering som efterfrågats en längre tid.

– Den här har legat länge i våra planer. Det är inte direkt något nytt påfund. Utan nu var det dags att projektet kom i gång, säger överstelöjtnant Rasmus Lindstedt, chef för Arméns utrustningssektion.

– Pettersson gör en liten jämförelse med neutrala Schweiz som har 7,5 miljoner invånare, en yta som är en tiondel av Sveriges och har 380 moderna stridsvagnar…Schweiz övar för muslimska upplopp i Europa

2014-03-31_1345

SvD      Daily Mail 

6 thoughts on “Sveriges moderniserar 56 stridsvagnar

  1. ”miljardinvestering” Vem ska betala det när det inte finns pengar till annat än invandringen som skulle generera pengar, inte kosta.
    Det är antingen en lögn eller så kan vi vänta oss kraftiga skattehöjningar. Den ökade tillväxten lär inte betala i alla fall.

    • ” I slutet av augusti 2013 förtydligar försvarsministerns sekreterare att av försvarets totalt 120 stridsvagnar kommer 42 vagnar att omfattas av projektet, övriga 64 – inklusive de 14 st som i början av oktober 2013 skeppades till Gotland[3] – förrådsställs utan åtgärder. Av de 56 aktiva stridsvagnarna kommer 14 stycken att vara 122B, d.v.s. med extra skydd för utlandstjänst. Resterande 42 kommer förutom nya förslitningsdelar som t.ex. blybatterier och packningar även att uppgraderas med ledningssystemet SLB som också planeras att tillföras stridsfordon 90 vid deras livstidsförlängning. Möjligen kan REMO utföras på ett mindre antal (6-14) ytterligare, som då kan användas som utbytesvagnar vid reparation och underhåll, men det beror på utfallet av de förhandlingar med systemleverantören, tyska bolaget Krauss Maffei Wegmann, som FMV inledde under sommaren 2013.Strv 122C beräknas kunna tillföras förbanden 2015-2018. ”

  2. Man är väl tvungen att agera för syns skull på något vis, förmodar att det är stridsvagn 122 som menas. Det är i grund och botten en tysk Leopard 2:a. Förstår ej varför dessa mänskliga kremeringsugnar, inte placeras på historiens sophög.

  3. Försvarets ”materialförstöringsplan” agerar nu med styrka inför kommande val !
    Samtidigt förtiges att man återlämnat en mängd Leopardpansare till Tyskland.Som tidigare fanns i Absurdistans försvar,men då som leasade !
    Personligen sitter jag i samma klämma,antingen reparera min gamla trotjänare årgång 88,eller låta skrota den.
    Jag valde det sistnämnda p.g.a kostnadskäl !

KommenteraAvbryt svar