Ny lag tillåter män att spöa kvinnor

AFGHANISTAN. En ny afghansk lag tillåter män att attackera sina fruar, barn och systrar utan rädsla för rättsliga straff. Många år av långsamma framsteg i kampen mot våld i ett land som fördärvats av så kallade hedersmord, tvångsäktenskap och grov misshandel ser ut att ha varit förgäves.En liten ändring av strafflagen i Afghanistans förbjuder släktingar till en anklagad person att vittna mot dem. Eftersom det mesta våldet mot kvinnor i Afghanistan sker inom familjen, och nästan alla är släkt med varandra i byarna så kommer lagen effektivt att tysta de eventuella vittnen som finns till kvinnornas lidande. Lagen har antagits av parlamentet men väntar på underskrift av presidenten, Hamid Karzai.

Det är en tragedi om detta händer, säger Manizha Naderi, chef för kvinnorättsorganisation för afghanska kvinnor. Det kommer att göra det omöjligt att åtala för våld mot kvinnor… De mest utsatta människorna kommer inte att ha chans till rättvisa nu.”

Enligt den nya lagen, kan åklagare aldrig gå till domstolen med fall som Sahar Gul, en barnbrud vars svärföräldrar kedjade fast henne i en källare och svalt, brände och piskade henne när hon vägrade att arbeta som prostituerad för dem eller kvinnor som 31-åriga Sitara, vars näsa och läppar blev skivade av sin make i slutet av förra året, kan aldrig åtala sin arbetsgivare.

”Hedersmord” av fäder och bröder som ogillar kvinnors beteende kommer att bli nästan omöjligt att straffa. Tvångsäktenskap, försäljning och handel med döttrar blir också mycket svårare att lagföra.

Hamid Karzai, presidenten har ännu inte undertecknad lagen men trycket från konservativa krafter ökar i takt med att de utländska trupperna lämnar landet.

Några bilder från Kabul, Afghanistan under 1960 och 1970-tal. En av dem är från 600-talet tagen nyligen. Gissa vilken?

The Guardian 

8 thoughts on “Ny lag tillåter män att spöa kvinnor

  1. Samma om du jämför Egypten då och nu också. Mycket illa.

    Hur ser det ut i Sverige om 20 år tro? Kommer vi att se samma ”utveckling” även här.

  2. Blåfolket tar över. Hjäääääälp.

    Tragiskt. Mycket tragiskt.

    Men det är väl det som är muslimsk utveckling. Att inveckla sig i dårläran islam och dess muhammedpsykotiska attribut.

  3. Lurig president den där Karzai. Såg på UG att han börjar censurera media också. Inte konstigt att en del vill ha kvar USA där. Men Karzai väntar bara på att de sticker och förhandlar med talibanerna – kanske för att säkra sig själv i valet?

    • Värt att notera är att Hamid Karzai har själv jobbat åt CIA och han har åtminstone tidigare haft en bra relation med USA.

  4. Sprid nyheten till berörda. Då kan de åka hem och slåss utan att riskera straff. Måste väl vara nåt att stå efter.

  5. De kanske kan söka lite bidrag från Sverige för att främja sin kultur, Myten kan säkert lägga ett gott ord! Han som tycker att könsstympning är en fin kulturyttring.

Kommentera