Ny lag tillåter män att spöa kvinnor


AFGHANISTAN. En ny afghansk lag tillåter män att attackera sina fruar, barn och systrar utan rädsla för rättsliga straff. Många år av långsamma framsteg i kampen mot våld i ett land som fördärvats av så kallade hedersmord, tvångsäktenskap och grov misshandel ser ut att ha varit förgäves.En liten ändring av strafflagen i Afghanistans förbjuder släktingar till en anklagad person att vittna mot dem. Eftersom det mesta våldet mot kvinnor i Afghanistan sker inom familjen, och nästan alla är släkt med varandra i byarna så kommer lagen effektivt att tysta de eventuella vittnen som finns till kvinnornas lidande. Lagen har antagits av parlamentet men väntar på underskrift av presidenten, Hamid Karzai.

Det är en tragedi om detta händer, säger Manizha Naderi, chef för kvinnorättsorganisation för afghanska kvinnor. Det kommer att göra det omöjligt att åtala för våld mot kvinnor… De mest utsatta människorna kommer inte att ha chans till rättvisa nu.”

Enligt den nya lagen, kan åklagare aldrig gå till domstolen med fall som Sahar Gul, en barnbrud vars svärföräldrar kedjade fast henne i en källare och svalt, brände och piskade henne när hon vägrade att arbeta som prostituerad för dem eller kvinnor som 31-åriga Sitara, vars näsa och läppar blev skivade av sin make i slutet av förra året, kan aldrig åtala sin arbetsgivare.

”Hedersmord” av fäder och bröder som ogillar kvinnors beteende kommer att bli nästan omöjligt att straffa. Tvångsäktenskap, försäljning och handel med döttrar blir också mycket svårare att lagföra.

Hamid Karzai, presidenten har ännu inte undertecknad lagen men trycket från konservativa krafter ökar i takt med att de utländska trupperna lämnar landet.

Några bilder från Kabul, Afghanistan under 1960 och 1970-tal. En av dem är från 600-talet tagen nyligen. Gissa vilken?

The Guardian 


8 responses to “Ny lag tillåter män att spöa kvinnor

 • svenskinfo

  Samma om du jämför Egypten då och nu också. Mycket illa.

  Hur ser det ut i Sverige om 20 år tro? Kommer vi att se samma ”utveckling” även här.

  Gilla

 • svenskinfo

  Blåfolket tar över. Hjäääääälp.

  Tragiskt. Mycket tragiskt.

  Men det är väl det som är muslimsk utveckling. Att inveckla sig i dårläran islam och dess muhammedpsykotiska attribut.

  Gilla

 • Pica pica

  Lurig president den där Karzai. Såg på UG att han börjar censurera media också. Inte konstigt att en del vill ha kvar USA där. Men Karzai väntar bara på att de sticker och förhandlar med talibanerna – kanske för att säkra sig själv i valet?

  Gilla

  • ingeborgsjon

   Värt att notera är att Hamid Karzai har själv jobbat åt CIA och han har åtminstone tidigare haft en bra relation med USA.

   Gilla

 • Ruth Magnusson

  Sprid nyheten till berörda. Då kan de åka hem och slåss utan att riskera straff. Måste väl vara nåt att stå efter.

  Gilla

 • Robert Gustafsson

  De kanske kan söka lite bidrag från Sverige för att främja sin kultur, Myten kan säkert lägga ett gott ord! Han som tycker att könsstympning är en fin kulturyttring.

  Gilla

 • Two Different Shoes On

  De har väl rätt till sina kulturyttringar, de är ju inte etniska svenskar.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: