Syrien kommer att föreslå vapenvila vid fredskonferensen

Jamil
Jamil

Den syriska regeringen menar att inbördeskriget är fastlåst, och kommer att be om vapenvila om Genèvekonferensen blir av, det sa vice premiärminister Qadri Jamil till tidningen The Guardian.

 ”Varken den väpnade oppositionen eller regimen är istånd att tillfoga den andra sidan något nederlag”, säger Jamil till tidningen.

På frågan vad han skulle föreslå vid konferensen i Genève som Ryssland och USA försöker åstadkomma, svarade han: ”Ett ​​slut på utländsk intervention, en vapenvila och genomförandet av en fredlig politisk process på ett sådant sätt att det syriska folket kan njuta av självbestämmande utan utländsk inblandning ochdemokratiskt vis, sa han”.

Hittills har det inte varit möjligt att få rebellerna att vilja delta i konferensen. De bojkottade det första mötet och vägrar att delta i nästa såvida president Bashar alAssad inte först avgår.

Jamil insisterade på att det inte kommer att bli nödvändigt för Assad att avgå, men han framhöll att framtidens regim inte kommer att likna dagens.

En liten bit på väg mot fred, men först ska vi se om det blir någon fredskonferens, och sen om de båda stridande parterna anländer och därefter ska de bli överens om en vapenvila i första hand. Det är mycket som måste gå rätt väg om det ska bli något, men hoppet är det sista som överger människan. Observera att ni inte hittar det här inlägget på något annat media än Petterssons i Sverige ännu.

Vg.no

Tidigare på Petterssons

4 thoughts on “Syrien kommer att föreslå vapenvila vid fredskonferensen

  1. Jag har väl inte gett er några falska förutsättningar hoppas jag. Jag har själv varit med om att förhandla vapenstillestånd var fjortonde dag mellan Egypten och Israel från november till februari. Ibland blev det rena rama chickenrace, där avtalet förlängdes någon minut före deadline.

  2. Vad arabisk vapenvila är värd har vi sett under hundratals år, inte ens värt ett dasspapper. Nu vet iofs araber inte vad dasspapper är, de använder vänster hand och en näve sand.

  3. Varg i Veum – Varg i veum, av fornisländska vargr i véum, "dråpare (förbrytare) i helgedomen", var en fredlös person. "Veum" är dativ av vi, ett gammalt ord för helgedom eller kyrka. Ursprunglig betydelse en brottsling som begått brott inom ett helgat område, som en kyrka. Ordet "varg" betydde förr "våldsverkare". Gammalsvenska vargher betyder både varg och våldsverkare, förstörare. "Varg" användes som ett noaord för "ulv" som vargen tidigare kallades. I överförd betydelse: allmänt avskydd människa, persona non grata. Varg i veum motsvaras av det från tyskan lånade fågelfri.
    Varg i Veum skriver:

    Rebellerna ger inte några alternativ till Assad. Han har att välja på att riskera ge islamisterna makten. Det är oändligt långt ifrån säkert att FSA kan tygla dem, baserat på fakta om galna islamister så kan vi vara säkra på att kriget inte tar slut även om Assad skulle ge sig av och leva livets glada dagar nån annanstans. Det skulle bara gynna galna islamister.

    Som jag ser det så måste FSA och Assad förhandla sig fram till att utrota de galna islamisterna innan några fredssamtal kan komma ifråga mellan dem.

KommenteraAvbryt svar