Högre svenskt bistånd till FN

BISTÅND. Sverige fortsätter att göra skäl för öknamnet FN:s jultomte och vara en driftkucku i stora delar av världen. Ökningen av biståndet med åtta miljarder nästa år är den största förändringen som regeringen gör i budgeten. Framförallt blir det mer till olika FN-organ.

Sverige ger pengarna utan att ställa några särskilda villkor. Det kallas kärnstöd och har flera stora fördelar, säger biståndsminister Isabella Lövin.

– Vi ger de här organisationerna möjlighet att agera snabbt och vara expertorganisationer och de gör ju bäst bedömningar var behoven är som störst.

 

Den mycket stora ökningen på åtta miljarder kronor beror till stor del på minskade kostnader för flyktingmottagningen. Och 43 miljarder totalt kommer att gå till bistånd nästa år.

– Våra pengar, det är klart att det är långsiktiga investeringar vi gör. Och ibland kanske det är svårt att säga exakt vad får vi tillbaka på det här. Men vad vi kan se är att varje nytt krig som bryter ut, konflikt som drabbar världen, så kostar det världen helt oöverskådliga summor pengar och mänskligt lidande, och därför skulle det vara enormt dumt om världen slutade hjälpa till med de här långsiktiga investeringarna som vi behöver göra, säger Isabella Lövin.

-Pettersson har sällan hört så mycket snömos. Att FN är ineffektivt och korrupt borde även biståndsminister Lövin känna till men hon agerar efter det som hon drömmer om att FN är.

Höjningen av biståndet med åtta miljarder borde inte gå till FN utan till att dämpa effekterna av asylinvandringen i Sverige, till svenska pensionärer, gamla, sjuka osv.

När det gäller att få största möjliga effekt av investerade pengar är nog bistånd och FN sämsta möjliga kombination. En spark i baken skulle fungera bättre…

Sveriges Radio

TIDIGARE 2016-10-21. Bistånd till Tanzania under drygt 50 år är drygt 60 miljarder kastade i sjön

BISTÅND. På regeringens hemsida står att Sveriges biståndsverksamhet i Tanzania ska bidra till att successivt minska Tanzanias beroende av bistånd. Biståndet under peroden 2013-2019 och omfattar högst 5,5 miljarder svenska kronor.

Låt oss titta på hur det har gått för Tanzania sedan det svenska biståndet dit startade 1963. Stödet till Tanzania inleddes som ett resultat av personliga kontakter mellan Tage Erlander, den svenska missionären Barbro Johansson och landets förste president Julius Nyerere. När Olof Palme blev statsminister och Nyerere hade publicerat sin revolutionära och av Mao Zedong starkt inspirerade programförklaring som gick under namnet Arushadeklarationen, ökade det svenska biståndet.

Sverige koncentrerade biståndet till de regimer som satsade på en socialistisk politik gynnades. Kuba var ett sådant land, en av Olof Palmes favoritdiktaturer som har fått mycket stöd. Tanzania är ett annat land som fick status som mest gynnad nation. Julius Nyerere var Tanzanias förste president, socialist och nationalist. Han var även en av Palmes favoriter och satsade på planekonomi: han tvingade bönderna att flytta till storbyar, ungefär som Sovjets kolchoser; han införde prisregleringar på livsmedel. De som bodde i städerna blev glada, inledningsvis, eftersom priserna på livsmedel sjönk. Men när bönderna fann att de inte kunde tjäna något på att producera livsmedel för försäljning nöjde de sig med att producera för självhushåll.

Vid ett besök i landet 1971 hyllade Olof Palme Tanzania som ett föredöme för socialistisk utvecklingspolitik.

Bistånd är inte en nödvändig förutsättning för utveckling, även om Sidas välavlönade tjänstemän och konsulter påstår det. I så fall vore ekonomisk utveckling otänkbar. USA har inte fått något bistånd, inte Västeuropa heller med undantag för några år efter kriget. Sydostasien har fått obetydligt bistånd, men utvecklats ekonomiskt. Afrika har fått enorma mängder bistånd. De så kallade palestinierna är de som fått mest bistånd under längst tid av alla. Slutsatsen blir att bistånd varken är en nödvändig eller en förutsättning för utveckling.

Den radikala slutsatsen – som i Sverige säkert leder till anklagelser om rasism eller fobi av något slag – är att när vissa länder utvecklas sämre än andra trots bra förutsättningar så kanske det är deras eget fel.

Nåväl, 2013 firade Sverige och Tanzania 50 år av utvecklingssamarbete. Tanzania har varit och är ett av Sveriges främsta biståndsländer, men fallet Tanzania är också en tragisk bekräftelse på att biståndet har misslyckats. Jag upprepar På regeringens hemsida står att ”Sveriges biståndsverksamhet i Tanzania ska bidra till att successivt minska Tanzanias beroende av bistånd”

Vi kan jämföra Tanzania med Sydkorea som för 50-60 år sedan var minst lika fattigt som Tanzania. Sydkorea som var lika fattigt som de fattigaste i Afrika har haft en imponerande utveckling och tagit emot mindre och mindre bistånd. Tanzania har tvärtom tagit emot mer och mer bistånd utan att något har hänt med tillväxten.

Sydkorea har gått från att vara en auktoritär regim till att bli en demokrati. Idag har landet ett välstånd som ligger på Spaniens nivå. Det har inte varit i krig under de senaste 50 åren. Korruptionen är hög men inte värre än i Italien.

Tanzania har också demokratiserats. Sedan 1992 tillåts mer än ett parti att ställa upp i valen. Freedom House kallar landet för ”delvis fritt”. Landet har inte heller varit i krig de senaste 50 åren. Korruptionen är högre än i Italien och Sydkorea.

Riktigt intressant blir det när vi jämför biståndet länderna har tagit emot och hur välståndsutvecklingen har sett ut. Det första diagrammet visar hur mycket bistånd länderna har tagit emot från 1960 till 2011. Sydkorea tog emot mycket bistånd efter Koreakriget men därefter successivt mindre och mindre. Redan 1984 var landet nere på noll.

2014-11-23_1744

Kurvan för Tanzania visar det motsatta. Landet fick sin självständighet 1961 och tog då emot en liten andel biståndspengar, men därefter mer och mer för varje år.

Detta ska då jämföras med hur utvecklingen av BNP per capita har sett ut. Tyvärr har Världsbanken inte data på hur BNP per capita utvecklats längre än från 1988 för Tanzania, men vi kan vara säkra på att levnadsstandarden inte var högre längre bak i tiden.

2014-11-23_1745

Självklart har biståndet hjälp många människor, hindrat svält och sjukdomar men har det hjälp Tanzanierna att hjälpa sig själva eller är det bara allmosor som att lägga pengar  tiggarens mugg?

Expertgruppen för biståndsanalys EBA, som är en statlig kommitté med Lars Heikensten som ordförande, har låtit göra en fullständig utvärdering.

Det är en statlig rapport som utgör en sådan förödande kritik mot hela den svenska biståndspolitiken från 1960-talet och framåt, märkligt nog väcker den ingen större uppmärksamhet bland våra vänsterstyrda medier. 

Från EBA-rapporten: 1960- och 70-talen kännetecknades av en mycket instabil ekonomisk tillväxt och en ökande inflation. I början av 1980-talet inträffade en ekonomisk kollaps, delvis på grund av brister i politiken och de institutionella resultaten under Nyerere-epoken, och dess vision om afrikansk socialism. Visionen innefattade främjandet av en strukturell ekonomisk omvandling från en jordbruksekonomi till en industriell ekonomi grundad på självförsörjning. Detta inbegrep en politik där landsbygdsbefolkning flyttades till byar för att främja socialistiskt orienterad produktion.  

Slutsatsen i rapporten är att, citat: Sverige ansågs ha bidragit till en lägre tillväxt under 1966 till 1992. (…) Givarsamfundet bidrog till den tanzaniska ekonomins kollaps i början av 1980-talet.

Läs igen: Sveriges bistånd har bidragit till lägre tillväxt. 

Det här är en formulering av EBA som i sin enkelhet sammanfattar mycket av svensk biståndspolitik: Perioden 1962–1982 präglades av goda intentioner och stark optimism. Trots det framgår det tydligt av tillgänglig dokumentation att det var två årtionden av bortkastade utvecklingsmöjligheter.

Sextiosex miljarder kronor i bistånd. Sjunkande tillväxt. Ekonomisk kollaps. Bortkastade utvecklingsmöjligheter. Med den här rapporten från EBA får vi för första gången en konkret sammanfattning av misslyckandet, men huvuddragen har varit kända länge. Hur har Sida reagerat på det? Som vanligt, genom att överföra mer pengar.

Bara under 2015 tog Tanzania emot 837 miljoner kronor från svenska skattebetalare.

Läs hela rapporten HÄR.

Afrika växer så det knakar – afrikanerna behövs i Afrika

Afrika växer så det knakar. Afrika är enormt rikt och långt ifrån överbefolkat. Afrika har allt som behövs för att ge afrikanerna ett bra liv.

Oftast när hatmedia rapporterar från Afrika ser vi svält, elände och flyktingläger men det är det lilla. Nästan hela Afrika är en enorm byggarbetsplats.

Titta på filmen (gärna i fullskärmsläge) och fråga er sedan varför de afrikaner som flyr till Europa inte flyr till Afrika. Är det klimatet eller bidragen som hägrar. Tittar afrikanerna för mycket på eländesrapporterna från SVT och andra västerländska Tv-bolag? Arbete finns i Afrika. Det är inte humant att låta Afrikas unga män flytta till Europa.

Sverige har de senaste 3 åren vräkt 90 miljoner om dagen över världen i bistånd, 100 miljarder på 3 år. Är vi nöjda med resultatet över arbetet med att flytta pengar från världens högst beskattade folk till korrupta politiker, krigsherrar, vapeninköp, dyr administration och västerländska konsulters lyxliv.

Biståndet uppgick förra året till 1,12 % av bruttonationalinkomsten och inget land har tidigare visat en så hög andel. ”Jag tror att rekordet kommer att stå sig länge, det är svårslagbart” sa tidigare biståndsminister Gunilla Karlsson stolt. Hon, andra biståndsministrar och 60 års regeringar borde inte vara så stolta över Sidas hantering och uppnådda resultat med biståndet.

Läs artiklar om hur ”Sidas bistånd förstör för de fattiga” eller om ”Pengarna som försvann”

Afrika är inte fattigt, det har enorma tillgångar. De har folk och råvaror, de har gått om plats och är inte överbefolkat. De har på många håll ett klimat som tillåter många skördar om året. Afrikanerna är i grunden rika.

Afrikanerna har svårt att utnyttja de enorma tillgångar eftersom biståndet tränger undan privata initiativ och i stället för privata företag som är tvungna att ta reda på vad invånarna behöver och vad de är beredda att betala så får vi korrumperade politiker och tjänstemän som styr och ställer efter sina egna behov.

Det går inte att utveckla en individ, ett folk, ett land eller en kontinent om du tar ifrån dem ansvaret för utvecklingen vad dessa tjänstemän, konsulter och politiker från den rika världen än säger. – De lever gott på biståndspengarna och är livrädda för att dessa ska försvinna – De har i 60 år åstadkommit mer elände än vad de gjort nytta. Jag för min del tror att både Sverige och Afrika hade varit betydligt rikare idag om vi undvikit att slänga 1000-tals miljarder över den ”svarta” kontinenten det senaste dryga halvseklet.

Det enda rimliga biståndsmålet måste vara att göra fattiga länder oberoende av bistånd eller som Afrikanerna själva säger − Bistånd leder till rika regeringar och fattiga människor.  

En bild på hur stort Afrika är. Afrika är rikt, där finns allt som behövs för ett bra liv, råvaror, mat, 900 miljoner människor, det som saknas är ansvarsfulla politiker och det kan inte vi hjälpa dem med.

Biståndet bygger på antagandet att folk får det bättre på grund av bistånd. Vi har facit, biståndet hjälper inte de fattiga i Afrika. 

Akut kan bistånd behövas, men torka är inte akut. Det återkommer lika ofta som vår vinter och när vi inte kan odla har vi mat i ladorna.

2015-10-02_1617

10 thoughts on “Högre svenskt bistånd till FN

  1. Nu väntar vi med spänning på vårt bistånd. Kan det bli 8 miljarder tro.
    Sveriges pensionärer. Varför ge bistånd när NWO-eliten planerar folkmord och etnisk rensning med GMO-grödor som orsakar cancer sterilitet och genetiska skador.

  2. I en intervju i morse 10:00 ? ”så sade hon att flyktingmottagning (typ) blivit billigare så då kan vi flytta dessa till… och så får vi också möjligheten att sprida vår Jämlikhet ..bla …bla”

  3. Bortkastade pengar men det är klart att det mest humana landet i världen måste fortsätta att befästa sin ställning. Kosta vad det kosta vill!

  4. Ack ja Afrika, under hela min livstid har Sverige öst otroliga
    mängder pengar över dessa länder, och troligen utan några
    som helst motkrav. Visst några klanhövdingar har blivit
    omåttligt rika, medan befolkningen beter sig likadant idag,
    får dom bara dansa och tillverka nya Afrikaner så är dom
    nöjda. Men så länge inga motkrav ställs av Sverige
    så får skattebetalarna här hemma fortsätta och
    stödja latoxar världen över.

  5. Tokpartiet MP har gett sig fn på att de skall tömma det här landet på tillgångar. Samt allt drägg som de släppt in i landet som vi skall försörja.

  6. Mycket bra inlägg! Tyvärr är politiker och PK-maffian inte mottagliga för denna fakta, utan plöjer på i gamla hjulspår.
    Sverige ska vara världens samvete.

    Förmodligen hägrar en välbetalt tjänst i en ”hjälporganisation” för dem.
    ”Svensson” har ingen aning om hur feta löner dessa herrar och damer plockar åt sig, när de skickar in pengar till ”behövande”.

    Det är många som skor sig, och enbart lönerna till den i ledningen är förfärande!

    Topp 50-listan (månadslöner 2016, brutto, chefer inom biståndsbranschen).
    Gemensamt är att de har löner som vanligt folk bara kan drömma om.

    1. Anna Ryott 146 657 kr
    VD, Swedfund

    2. Yves Leterme. 137 740 kr (14 362 €)
    Generalsekreterare, IDEA

    3. Isabella Lövin 130 000 kr
    Minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat

    4. Charlotte Petri Gornitzka 121 400 kr
    Ordförande, Biståndskommittén (DAC),OECD

    5. Anneli Rogeman 71 850 kr (We effect)
    VD, We Effect och Vi-skogen 38 150 kr (Vi-skogen) 110 000 kr (Totalt)

    6. Rudolph Cleveringa 105 755 kr (11 027 €)
    Verkställande sekreterare, Global Water Partnership

    7. Sven-Eric Söder 101 000 kr
    Generaldirektör, Folke Bernadotteakademin

    8. Lennart Båge, 100 000 kr
    Vik. Generaldirektör, Sida

    9. Annika Rembe 99 000 kr
    Generaldirektör, Svenska Institutet

    10. Håkan Wirtén 97 000 kr
    Generalsekreterare, Världsnaturfonden

    11. Ulrika Modéer 96 400 kr
    Statssekreterare, Regeringskansliet

    12. Torgny Holmgren 96 000 kr
    VD, Stockholm International Water Institute

    13. Elisabeth Dahlin 95 500 kr
    Generalsekreterare, Rädda Barnen

    14. Johan Kuylenstierna 95 000 kr
    VD, Stockholm Environment Institute

    15. Anders Danielsson 93 000 kr
    Generalsekreterare, Svenska Röda Korset

    16. Morten Kjaerum 92 000 kr
    Direktör, Raul Wallenberg Institute

    17. Magnus Lindell 88 500 kr
    Chef för internationell verksamhet, Riksrevisionen

    18. Iina Soiri 85 000 kr
    Direktör, Nordiska Afrikainstitutet

    19. Véronique Lönnerblad 84 247 kr
    Generalsekreterare, Unicef Sverige

    20. Mariann Eriksson 80 000 kr
    Generalsekreterare, Plan Sverige

    21. Marie Ottosson 79 300 kr
    Vik. Överdirektör, Sida

    22. Catharina Gehrke 78 700 kr
    Generalsekreterare, SOS Barnbyar

    23. Sonja Daltung 77 000 kr
    Kanslichef, Expertgruppen för Biståndsanalys

    24. Kristina Henschen 76 475 kr
    Kanslichef, Union to Union

    25. Catharina Schmitz 75 000 kr
    Landsdirektör Sverige, Niras Indevelop

    26. Robert Hårdh 75 000 kr
    Chef, Civil Rights Defenders

    27. Peter Giertz 73 868 kr
    VD, FCG Sverige

    28. Erik Lysén 73 000 kr
    Svenska kyrkans internationella chef,

    29. Maria Andersson 71 060 kr
    Generalsekreterare, RFSU

    30. Karin Lexén 71 000 kr
    Generalsekreterare,Naturskyddsföreningen

    31. Anna Sundström 69 000 kr
    Generalsekreterare, Olof Palmes Internationella Center

    32. Ann Svensén 65 520 kr
    Generalsekreterare, Individuell Människohjälp

    33. Anna-Karin Johansson, 65 300 kr
    Generalsekreterare, Svenska Afghanistankommittén

    34. Jonas Borglin 65 000 kr
    VD, Näringslivets internationella råd

    35. Anna Lindenfors 64 488 kr
    Generalsekreterare, Amnesty Sverige

    36. Katinka Lindholm 63 200 kr
    Generalsekreterare, Sverige för UNHCR

    37. Pernilla Trägårdh 63 000 kr
    Chef internationellt utvecklingssamarbete

    38. Lena Ag 63 000 kr
    Generalsekreterare, Kvinna till Kvinna

    39. Lisa Sjöblom 60 000 kr
    Generalsekreterare, Forum Syd

    40. Jakob Wernerman 59 000 kr
    Chef internationellt utvecklingssamarbete,
    Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

    41. Johan Pettersson 59 000 kr
    Generalsekreterare, Oxfam Sverige

    42. Ingela Holmertz 58 500 kr
    Generalsekreterare, Action Aid

    43. Victoria Palmgren 52 000 kr
    T.f. Enhetschef globala enheten, Universitets och högskolerådet

    44. Catherine Isaksson 51 800 kr
    Generalsekreterare, Centerns internationella stiftelse

    45. Mari Mörth 51 500 kr
    Generalsekreterare, Läkare utan gränser

    46. Tiina Nummi-Södergren 50 000 kr
    Generalsekreterare, My Right

    47. Anders Malmstigen 48 000 kr
    Generalsekreterare, Svenska Missionsrådet

    48. Martin Ängeby 48 000 kr
    Generalsekreterare, Swedish international liberal center

    49. Bo Forsberg 47 525 kr
    Generalsekreterare, Diakonia

    50. Ylva Bergman 47 000 kr
    Chefredaktör, OmVärlden

    Valt att inte delta i lönelistan:

    Jarl Hjalmarson Stiftelsen

    Postkodlotteriet

    UNHCR Norra Europa

    UNDP Sverige

    • Och runt omkring sig i ”myndigheten” har de andra som också parasiterar på pensionärer och sjuka vilka får finna sig i att dö i förtid i en alltför lång kö!

      • Exakt! Och förmodligen finns det en del andra förmåner, som bonus, pensionserättningar, traktamenten och annat som plussar på en redan fet lön.

        Jag såg att ICA:s VD hade årslön på 9 miljoner, men tillsammans med de andra påläggen kommer han upp i 20!

Kommentera