SVT fällda tre gånger samma dag

PUBLIC SERVICE. Skattefinansierade SVT skryter om hur duktiga de är på att verka i allmänhetens tjänst och drivas självständigt i förhållande till politiska, kommersiella och andra intressen i samhället samt att de rapporterar korrekt och opartiskt.

SVT:s vd, Hanna Stjärne, tjänade 304 000 kronor i månaden under 2022, drygt 3,6 miljoner om året och betydligt mer än statsministern. För det leder Stjärne ett gäng högavlönade aktivister som inte ser några möjligheter till besparingar eller effektiviseringar.

Nyligen fälldes SVT för tre program på samma dag av Granskningsnämnden, och då ska man veta att det inte är lätt att bli fälld. Nämnden friar heller än fäller.

  1. SVT påstod att det var Tidöregeringens fel att kommunerna har höga skatter.
  2. SVT ljög om de ensamkommandes sysselsättningsgrad.
  3. SVT överdrev framgångarna med förnybar energi.

-Pettersson tycker inte det låter som en tillfällighet.

Den 15 december 2023 sände Lokala nyheter Västmanland ett inslag om kommunala skattesatser där det sades att skattesatserna var rekordhöga på grund av att den nuvarande regeringen inte släpper till mer pengar till kommuner och regioner. Granskningsnämnden anser att det förenklade påståendet i inslaget var så ofullständig att det närmast framstod som en politisk ståndpunkt. Nämnden fäller därmed inslaget i fråga om opartiskhet och saklighet (23/04168).

Det andra inslaget handlade om sysselsättningsgraden för ensamkommande flyktingar, och sändes i Sverige idag den 19 januari i år. Nämnden bedömer att det i påannonseringen framstod som att sysselsättningsgraden enligt en rapport från Statistiska Centralbyrån (SCB) var 70 procent för hela den grupp asylsökande ensamkommande barn om 35.000 som kom till Sverige år 2015. Eftersom SCB undersökt den grupp på ca 20000 ensamkommande som var folkbokförda i Sverige år 2022 blev framställningen missvisande. Inslaget strider därmed mot kravet på saklighet (24/00099).

Den tredje fällningen handlade bland annat om Indiens satsning på elfordon och sändes i Rapport den 20 januari 2024. I inslaget förekom en felaktig uppgift om andelen förnybar energi i Indien. Senare sändes ett förtydligande som enligt nämnden inte tillräckligt klargjorde att informationen i det ursprungliga inslaget var felaktig. Nämnden uttalade vidare att ett förtydligande inte är en rättelse. Inslaget strider därmed mot kravet på saklighet (24/00212).

Public service budget: För år 2024 från det skattefinansierade public service-kontot anslås sammanlagt 9.269.400.000 kronor, varav SVT 5.456.800.000 kronor, SR 3.331.800.000 kronor och UR 481.800.000 kronor.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “SVT fällda tre gånger samma dag

    • Bara denna dynga om trollfabriker är för mycket det är hög tid att lägga ned s t och publick servis.
      Hela Sverige radio är en sossialistisk trollfabriken den största som finns..
      Och ja det finns andra trollfabriken som aftonbladet och dess disinformatör och alla så kallade nyhetsbyråer är ju faktiskt trollfabriker med mål att påverka valboskapen

      14
      1
    • Ha Sveriges radio borde läggas ned. Denna senaste så kallade wallraffningen. Är ju en typ av hämd eller vendetta mot SD på grund av den ifråga sättningen man har mot publick servis.
      En idiot kommer farande med en mobiltelefon och tjyvfilmar backspeglar uppifrån och underifrån för att sen klippa och klistra. Till detta samlar man in tveksamma experter.
      Det ligger ett pesoerat idioti över det hela

      7
      1
  1. Korrekt och opartiskt, knappast!
    När politik dokumentärer musik film naturfilmer humor teknik
    och allt möjligt annat ändå finns på youtube o resten av nätet.
    Ofattbart att SVT sväljer miljarder som andra kan göra bättre
    och billigare. Vilken modern uppkoplad svensk behöver SVT nuförtiden?

    64
    3
    • Slutade lyssna på när Pekka Langer gav upp ”ring så spelar vi” och Sigge Fürst med ”God morgon”.

      36
      • Glömde i ett svagt ögonblick bort den bästa, Torsten Ehrenmark!!

        35
      • Pekka Langer hade väl inte Ring så spelar vi. Hasse Tellemar var det.

        18
        2
  2. Hur mycket får Hanna Stjärne i löneavdrag för att hon inte följer avtalet?

    61
    • Noll kronor, det är en skandal att för SVT att bli fälld tre gånger samma dag, tilltron blir noll, men är det inte SVT som har ett program hur viktigt det är med korrekt information i medier till allmänheten?

      62
  3. Ger lite balans åt den pågående smutskastningskampanjen av det parti som värnar Sverige och Svenskarna.
    I say NO more .

    72
    0

Kommentera