Kalla fakta om trollfabriken

Petterssons spådde redan för en vecka sedan att Kalla Faktas ”spännande” avslöjande om SD:s trollfabrik skulle få rubriken Årets kalkon. Det verkar som Petterssons får rätt.

När t.o.m. David Baas på Expressen känner en viss besvikelse över det som avslöjas i Kalla Fakta, säger det allt.

Håll i hatten nu, men ingen tror väl att SD skulle vara det enda parti som försöker påverkar väljarna i rätt riktning? Vi minns väl LO:s telefonlinjer och Mona Sahlins valskola som två exempel där ett parti försöker påverka. Är påverkanskampanjer liktydigt med att trolla? I sådana fall kan vi också här nämna Socialdemokraterna och partiets omvärldsanalytiker som innan valet 2018 bedrev påverkanskampanjer i sociala medier.

Tobias Baudin går idag ut med orden ”Vi använder inga trollkonton. Öppenhet och transparens måste vara bärande för de som för debatten i sociala medier”. Det är klart, 2018 ligger ju långt bak i tiden och det är inte lätt att minnas. En ren spekulation från min sida, men jag tror att det sitter socialdemokrater bakom anonyma konton i denna stund och försöker påverka väljare att rösta rätt om en månad.

Visst ja, jag glömde SSU:s trollfabrik 2021 på twitter och ett antal fejkade konton 2018. Också dessa har Tobias Baudin lägligt råkat glömma.

Det har inte framkommit i Kalla Faktas avslöjande vilka desinformationskampanjer SD bedrivit i sina ”trollfabriker”, men är definitionen av en trollfabrik att man publicerar lögner för att påverka något i en viss riktning? I sådana fall är DN en riktig trollfabrik. Alla minns vi Sandvikenrapportern och de rasistiska brandmännen från Boden. Undrar om Tobias Baudin åtminstone minns dem?

Jag tror personligen att Kalla Faktas avslöjande är bortglömt inom någon vecka. Det blev inte det scoop som infiltratören Daniel Andersson hoppats på.

23 thoughts on “Kalla fakta om trollfabriken

  1. Känner mig lite orättvis jag driver ju min egen troll fabrik min hemliga identitet är ju jätte trollet orvar. Känd för mina tarvliga på hopp .
    Att teve 4 skulle göra gemensam sak ned publick servis är ju bara för mycket dessa media kanaler skall ju faktiskt vara neutrala och förmedla fakta i stället för politisk propoaganda i princip borde sändningstilståndet dra in för tv 4 för den politiska balansen är ju satt ur spel.

  2. Jag tror definitionen av trollfabrik här är att anonyma konton används eller ”falska” konton, att man inte är ärlig med att avsändaren är t.ex. SD. Inte en helt orimlig definition. Men det används förmodligen även av andra.

    Man kan också problematisera det med att det kanske beror på att gammelmedia inte låtit SD:s representanter komma till tals på samma sätt som andra partier och att de därför försökt hitta andra vägar. Rätt eller fel, tja. Smaksak. Knappast rätt av gammelmedierna att blockera ett demokratiskt parti.

    Dessutom har vi ju ständigt återkommande fenomenet ”anonym person på sta’n” som intervjuas av t.ex. SVT eller TV4 och som sedan visar sig vara sossepolitiker o.s.v. Det är ju också en slags trollfabrik.
    ”It’s ok when we do it.”

    12
  3. Jag såg just TV4-nyhterna. Handlade mest om SD- troll.

    Så urbota löjligt. Kan ni inte bättre?

    Jag läser Riks och är väl medveten om att man står för SD. Var finns trollet? Är det förbjudet att se på Riks? Är det förbjudet att uttala sin partiåsikt?

    För att inte tala om de andra partiledarnas uttalanden? Någon krävde till och med att SD skulle redovisa alla sina utgifter för allmänheten. Att ni inte skäms när ni samtidigt vägrar att lämna ut era egna kassaböcker.

    23
  4. Denna gång verkar det enbart handla om att spana in Riks (som inte är SD även om det naturligtvis finns nära band) och jag hörde att förklaringen var att ingen sagt att de andra partierna ”trollar”. Oh fan, jamen då så…

    Men i ärlighetens namn var det väl faktiskt en hel del uppmärksamhet typ för-förra valet när Liberalerna-Folkpartiet hade hackat sig in någonstans. Kanske hos sossarna?

    Fast just SD är nog det mest walraffade partiet. Nästan alla val försöker man ”avslöja” att SD egentligen är H*tl*r eller möjligen P*t*n även om det inte går. Kanske man skulle wallraffat kommunisterna lite mer? Särskilt under kalla kriget. Det var ingen journalist intresserad av.

    16
  5. Förutom trollfabriken på Sveavägen 68, så har de ju de överlägset största trollfabrikerna som skattefinansierade Public Service och halvstatliga TV4. Gissningsvis två små kommunistslynglar som vill vara ”hjältar” på Södermalm, för en vecka eller två. 🐑

    34
  6. Inte Åkesson och ingen annan partiledare har någon trollfabrik, däremot har alla partier sympatisörer som via sociala medier sprider deras politiska budskap i mer eller mindre intelligenta vokabulärer
    och
    alla politiska partier inkluderande SD sponsrar naturligtvis de sociala medier som ger partierna saklig reklam som förhoppningsvis leder fram till nya väljare.
    Så enkelt är det!
    mvh pg

    27
  7. Det är, som sagt varje parti:s plikt att driva påverkans-kampanjer för sin politik. Det är sedan upp till väljarna att sortera bort opålitliga och ansvarslösa löften och välja det parti, som vill Sveriges bästa. Trollfabriker är väl att påstå felaktiga saker utan att bry sig om eventuella negativa följder. Det är även att lova saker men undvika analysera eller rapportera skadliga konsekvenser. Partierna S, MP och tv-kanalen TV4 är kanske största trollfabrikerna i Sverige just nu.

    25
  8. När vågar TV4 infiltrera Sveavägen och LO-borgen? Då ska jag lyssna om ni lyckas och berättar på allvar utan censur.

    42
  9. …och Public Service var inte sena att haka på, som i SR P1 programmet ”Talkshow”, bjöd in reportern och skriver: ”TV4:s Kalla Fakta bad reportern Daniel Andersson att under täckmantel ta jobb på SD:s kommunikationsavdelning och youtube-kanalen Riks. Vi pratar med reportern som wallraffade på SD:s kommunikationsavdelning”.

    27
  10. Sedan när blev TV4 en seriös och förtroendefull kanal och mediaföretag??, det är en skit och skräpkanal som visar förnedringsTV och dumskapande reklam dygnet igenom. Det är underbart när detta skitföretag går med kraftiga förluster och måste lägga ned program samt varsla sin inkompetenta personal.

    49
  11. Om det är någon som håller på med ”trollfabriker” så är det vänstern, och det långt före internet, de har alltid lagt mycket vikt på propaganda genom att sprida sina verklighetsfrånvända läror och förvrängda världsbilder.

    63
    1
  12. TV4:s program ”Uppdrag granskning” är trollet. Med tvivelaktiga metoder vill de framställa SD som något unikt (negativt) inom svensk politik. Alla partier sysslar med påverkan – mer eller mindre anonymt. Det bidde inte ens en tummetott!
    Vad beträffar Baudin – hur kunde de (S) välja en sådan partisekreterare? Fanns det ingen bättre än denne kvarnsten? Byfånen med slappa läppar och avsaknad av IQ. Ja, herre djävlar!

    69
    1
      • Uppdrag Granskning uppmärksammade transoperationer på barn vilket ledde till att det styrdes upp en hel del från Socialstyrelsens sida och de har gjort många andra bra grejer. Klart bättre än Kalla Fakta.
        Jan Josefsson (numera pensionerad) har vågat kritisera immigrationspolitiken relativt tidigt och har även stått upp mot feministfascismen, det var då han kallades ”nazist” av en ung kvinnlig journalist. Finns mycket skit också som de gör men om allt utom ett program på SVT skulle läggas ner skulle jag välja att spara Uppdrag Granskning.

        6
        1
  13. Gissar att Tv 4 kommer ångra sig efter detta ” under cover”.
    Tv 4 profilerar sig nu som en stasikanal vilket gör att många reklamköpare och tittare kommer vända dom ryggen med all rätt.
    Gissar att det kommer bli granskning av dom som är infiltratörer i reportaget på det personliga planet nu också.
    Nu tycker jag personligen att TV4 bör göra samma granskning av samtliga partier om dom ska kunna behålla någon värdighet.
    Annars är nog TV4 körda och kommer definitivt inte komma i närheten av sverigedemokraterna i några sammanhang i framtiden, vilket gör deras nyhetsredaktion totalt betydelselös och ointressant.

    66
    1
  14. Sk Trollfabriker har ju Sossarna haft i decennier men det har väl undgått PK Journalisterna.

    69
  15. ”Mosmannen” Baudin är ju inte den vassaste kniven i den (S)-märkta lådan om man uttrycker sig lite snällt..

    71
  16. TV4:s storkäftade satsning, blir garanterat en flopp. Människor i detta landet är dumma, men inte så dumma, som agendajournalisterna tror!
    Den absolut dominerande trollfabriken, drivs av S, Mp och V. Namnet är SR/SVT.
    Garanterade nya lögner varje dag!

    79
    1
    • Och den stackars förortswallraff de lurat in i skiten är väl stekt som journalist .
      Vem fan vill ha med en sådan att göra .
      Visst sjutton , han blir nog chef för något i Publik Service .
      Om inte Tidöpartierna städar upp där .

      39
      1
    • Detta måste man ju spinna vidare på. Det mest besvärande är ju att det är tv 4 som uppenbart ligger bakom.. Och det är ju syneligen besvärande för det är ju en egen tv kanal fr från publick servis.
      Man Jan ju alltså utgå från att det är hög tid att vita åtgärder mot medi och svt . Det är ju uppenbart att alla media Sverige kontrolleras med suspekta metoder och därmed medel. .
      Det är helt klart att finansieringen av media i Sverige måste upp höra . Detta är inte tillåtet press etiskt eller enligt eu

      22
      2

Kommentera