Anställd på Sida anhållen misstänkt för mutbrott och bedrägeri

BISTÅND & BEDRÄGERI. Under tisdagen har en tjänsteman på den svenska biståndsmyndigheten Sida gripits och anhållits, skriver Dagens Industri. Mannen misstänks för att ha tagit emot stora summor i mutor under tre års tid. – Misstankarna gäller mycket pengar, så mycket kan jag säga, säger statsåklagare Thomas Forsberg vid riksenheten mot korruption till DI.

Steget Efter

Brotten som tjänstemannen misstänks för är grov trolöshet mot huvudman, grovt tagande av muta samt grovt bedrägeri mot svenska staten. Mannen har tidigare jobbat på en svensk ambassad i Afrika, där brotten misstänks ha begåtts. Utrikesdepartementet har informerats om gripandet, enligt Sidas presstjänst.

Statens biståndsram för 2024 uppgår till 56 varav 50 miljarder går till internationella insatser. För att skattepengarna ska användas på rätt sätt följer biståndsmyndigheten Sida upp insatserna i flera olika steg. Misstankar om korruption och andra oegentligheter hanteras av en särskild utredningsgrupp. Gruppen har rutiner för att ta emot tips och underlag från såväl egna anställda som anonyma visselblåsare.

-Pettersson är inte förvånad, där det finns mycket av andras pengar samlas kriminella och de goda för att dela.

När 68-vänstern marscherade in på SVT och SR vandrade de som inte fick plats inom public service vidare till biståndsorganisationerna för att göra ”gott” med andras pengar och tjäna bra själv. Nu har deras barn och barnbarn tagit över.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Anställd på Sida anhållen misstänkt för mutbrott och bedrägeri

  1. sverige som land ska inte ge bistånd sänk skatten och låt varje enskild medborgare bestämma om man vill ge bistånd till något som berör mig det finns många organisationer som du frivilligt kan skänka pengar till allt efter behag och vill man inte så behöver man inte

    41
  2. …ur Patrik Engellau’s krönika i DGS:
    ”För ett antal årtionden sedan jobbade jag med så kallat u-landsbistånd. Men varför skulle Sverige lyckas så mycket bättre, i exempelvis afrikanska samhällen där till och med erfarna kolonialister såsom engelsmän och fransmän på det hela taget gått bet, att vi svenskar, som inte ens kan hålla ordning på vårt eget land, skulle kunna bringa reda, fred och BNP-tillväxt samt stävja korruptionen?

    U-landsbistånd fungerar lika illa som socialens insatser i Rinkeby. Misslyckanden kan överleva ganska länge, framför allt om de finansierar ledningens löner. ”Vårt mål är bättre insyn i biståndet” förklarar biståndsminister Forssell och hans Tidö-kollegor och att ”transparens, effektivitet och extern granskning” är en förutsättning för att svenska skattebetalarna ska ”vara beredda att finansiera ett generöst bistånd”. Vem det är som ska ha bättre insyn förklaras inte, men antar det är skattebetalarna, till exempel du och jag, eftersom det förklaras att ”vi kräver insyn och granskning”. Jag visste inte att jag erbjöds någon liten kryssruta med valalternativet ”transparens och effektivitet i biståndet” inför det senaste riksdagsvalet.”
    https://detgodasamhallet.com/2024/05/01/patrik-engellau-vart-mal-ar-battre-insyn-i-bistandet/

    36
  3. Har sida inga revisorer? Hur kan han i 3 år kunnat hållt på? Detta är alltså 1 person hur många fler i SIDA finns det som gör / gjort samma sak. kalla in varenda revisor och se till att dom får söka om sina jobba om dom inte klarar av lämplighetstest för arbetet.

    40
    • Folksam2010, du kan ha hur duktiga revisorer som helst utan att de hittar allt som är olagligt. Här rör det sig om någon miljard som betalats till ett land i Afrika. En gissning är att om någon gör upp med mottagaren i Afrika och säger att vi skickar 1000 miljoner till dig, när då fått pengarna sätter du in 10 miljoner på ett konto åt mig. Det är inte lätt för en revisor att hitta.

      Jag tror inte att pengarna kommer direkt från Sidas konto.

      Sedan har du rätt i att det kan finnas många sådana på SIDA/EU/FN och andra ställen där det finns mycket pengar.
      Även på kommuner och stora företag förekommer mutor. Inköparen lägger en order men vill då ha en motorsåg, åkgräsklippare eller semesterresa i kompensation.

      25
      1
      • Jag jobbar på försäkringsbolag och jag kan lova vi har kontoller innan vi betalar ut pengar. och nu är det ännu hårdare ang penningtvätt lagen stramas åt.

        14

Kommentera