Sidas internrevision varnar för systematisk korruption inom biståndet

BISTÅND & KORRUPTION.. Bloggen har många gånger skrivit om den statliga biståndsorganisationen Sida och deras problem att hålla ordning på skattebetalarnas pengar.

Carin Jämtin, tidigare generaldirektör för Sida och tillhör Socialdemokraternas innersta krets brydde sig inte om korruptionen inom Sida.

Nu skriver Ledarsidorna att: Den interna revisionsrapporten riktar skarp kritik mot hela den kravlöshet i samarabetet med strategiska partnerorganisationerna, SPO:er, dess struktur och kultur som den tidigare generaldirektören byggt upp och lämnat efter sig. Bland annat konstaterar internrevisionen att

Internrevisionens sammantagna bedömning över risknivån på området är hög givet de väsentliga beloppen, långa avtal, arbetssätt inklusive undantagshantering, resurssättning och jävshantering i förhållande till de komplexa miljöer man verkar i, ofta med vidareförmedling i flera led.

Samt att (Reds fetmarkeringar)

  • Det förekommer jävssituationer inom CIVSAM (Civilsamhället), som kan medföra bristande objektivitet, vilket skulle kunna påverka förtroendet för myndigheten negativt.
  • Det sker inte någon systematisk rotation av SPO- ansvaret mellan programansvariga (på Sida).
  • Eftersom SPO har en hög grad av vidareförmedling av medel, samt att de ska kunna stödja och stärka kapacitet hos partners i efterföljande led, är det särskilt viktigt att de har ändamålsenliga kontroll- och uppföljningsrutiner
  • Brister och risker i SPO:ernas ISK-kapacitet (intern styrning och kontroll) omhändertas inte i tillräcklig grad vid beredning och uppföljning, vilket leder till att fleråriga samarbeten ingås med samarbetspartners som har brister på detta område.
  • Det förekommer vidare kvalitetsbrister i den årliga revisionen för några SPO:er. Internrevisionen har även noterat att revisorer kan ha sina uppdrag i mer än sju år samt att SPO:erna ofta använder samma byrå i många år.
  • Det är en brist att några SPO har låg kapacitet att hantera korruption och utredningar samt låg grad av öppenhet mot Sida.
  • Bristande kravställning samt uppföljningsrutiner hos Sida avseende partners korruptionsarbete påverkar incitamenten hos SPO för att motverka korruption i sin verksamhet negativt.

Situationen som beskrivs av internrevisionen har byggts upp sedan 2014 då regeringen Löfven efterträdde den borgerliga Alliansen.

Fram tills nyligen, efter att socialdemokratens Carin Jämtins förordnande som generaldirektör vid myndigheten gick ut, tillskrevs internrevisionens granskningar ringa värde eller alltför besvärande av myndighetsledning och regeringskansliet socialdemokratiska opolitiska tjänstemän.

År 2013 skrev bloggen att Sverige är FN:s jultomte, det var många inlägg innan och har blivit det efter också.

Idag är svenskt bistånd 56 miljarder per år och inte kopplat till något en-procentsmål, det sjunker därmed med inflationstakten och en del av biståndet används i Sverige. SD vill minska biståndet fortare men de måste kompromissa med andra partier.

3 thoughts on “Sidas internrevision varnar för systematisk korruption inom biståndet

  1. ”Ulandsbistånd fungerar inte”, anser Patrik Engellau, som i DGS skriver att han är unikt lämpad att bedöma detta,
    (utdrag):
    ”Jag kom till Guinea-Bissau på sjuttiotalet med femtio miljoner kronor på fickan att användas för utveckling. Femtio miljoner motsvarar idag 250 miljoner, och var långt mer än landets statsbudget.
    Guinea-Bissau var ett svenskt favoritland, – Sverige var den överlägset största biståndsgivaren till den socialistiska befrielserörelsen.

    Snart hade jag beställt några dussin moderna, jättelika Volvo-lastbilar, tuffa som rymdskepp i lokalbefolkningens ögon, vilket utnyttjades av chaufförerna, som körde runt och raggade brudar, som sedan blev lyckliggjorda i lastbilens bekväma sovhytt. Efter något halvår hade alla Volvo-truckarna lagt av, inte bara på grund av vägarna, utan också för att man glömde att hälla i olja och sådant. Bönderna blev inte av med sin produktion och återgick till självhushållning. Det fanns inte ens ris till huvudstadens befolkning, – kunde man kanske få lite extra katastrofbistånd av SIDA? Visst. Jag telexade till hemmamyndigheten, och inom kort förtöjde ett kinesiskt skepp med 3 000 ton ris i Bissaus hamn.

    Motsvarande historia skedde inom fisket och jag slutade med den smutsiga hanteringen biståndet. Jag hade ju faktiskt gjort mig medskyldig till en förstörelse i nationell skala.”
    ”Jag har förstört ett helt land”:
    https://detgodasamhallet.com/2015/12/27/jag-har-forstort-ett-helt-land/

    ”Sverige är ett rikt land”:
    https://detgodasamhallet.com/2021/09/12/patrik-engellau-sverige-ar-ett-rikt-land/

    20
    • Med tanke på att vår egen sjukvård och äldrevård är i kris. Vägar som har en massa potthål, våldet som drabbat vårt land, ett försvar som behöver förstärkas många gånger om plus en massa annat som våra ”folkvalda” ställt till med så borde det verkligen dras in på alla dessa bidrag till diktaturstaterna.

  2. Va?!??! Är en myndighet som byggdes upp av Partiet bara en front för att kunna förskingra skattemedel obehindrat???
    Jag är chockad, det hade jag inte en aaaaaning om!!

    51

Kommentera