Metoden har stoppat valfusk i 70 år

DEMOKRATI. Hundratals miljoner indier går omkring med lila bläck på sitt vänstra pekfinger under april och maj. Det har blivit en symbol för den indiska demokratin, skriver CNN i ett reportage.

När en indier går till valurnan målas bläcket på. När det kommer i kontakt med solen färgas det lila och sitter kvar i två veckor. Det är i princip omöjligt att tvätta bort.

Metoden har framgångsrikt använts i över 70 år för att förhindra att väljare röstar mer än en gång. Det var nödvändigt på 1950-talet, när födelsebevis och identitetshandlingar inte var praxis, och är fortfarande en effektiv och billig metod.

Bläcket innehåller silvernitrat och tillverkas av ett statligt företag. – Jag är bunden av tystnadsplikt, säger företagets verksamhetschef när CNN frågar om receptet.

-Pettersson säger att högteknologi är inte alltid det bästa.

En gång letade jag pennor som kunde rita långa linjer, 6-8 meter, fort och utan att kladda. Kulspetspennor gick inte, färgen rann inte fram tillräckligt fort, olika tuschspetsar var för mjuka. Till slut hittade jag en kulspetspenna framtaget av NASA för många pengar, som fungerade i tyngdlöshet (en vanlig kulspets fungerar inte om du håller den uppochned eller i tyngdlöshet). NASA hade löst problemet med att ha tryck i patronen, inte helt lätt då då för högt tryck får bläcket att rinna ut då pennan inte används.

Nåväl, de amerikanska astronauterna var mäkta stolta över uppfinningen och vid en av de gemensamma rymdfärderna frågade amerikanen den sovjetiske kosmonauten hur de antecknade?

Blyertspenna, sa ryssen!

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Metoden har stoppat valfusk i 70 år

  1. Blyertspenna är väl ok, beroende på hårdhetsgrad på pennans grafitinnehåll vi hade i skolan, 1-4.. på 70talet.
    Den gula pennan var den mest använda, fanns grön/blå/röd också..i cederträ..
    Dessa som skolan köpte in för drygt 7kr st, vid upphandling, men kostade några 10 öringar i bokhandeln..
    Så funkar det väl än i dag…. 🙂
    Det var väl utredningar och många mellanhänder som gjorde priset på pennan för eleverna…..lika sjukvården vi har idag.

    Häpp….

  2. Intressant att USA kunde plocka fram bläck som funkar i rymden men inte ordna ett valsystem så enkelt och säkert som Indiens.

    20
    1

Kommentera