Ukrainsk attack mot ryskt fartyg i Östersjön

UKRAINA. Det ryska krigsfartyget Serpuchov har attackerats av Ukraina utanför Kaliningrad i Östersjön, uppger ukrainska underrättelsekällor för Kyiv Independent. I ett inlägg på X skriver Ukrainas underrättelsetjänst att det brunnit ombord på fartyget och att det kommer ta lång tid innan det är stridsdugligt igen.

Den ryska robotkryssaren Serpukhov

Händelsen är inte bekräftad från oberoende håll. Inte heller har ryska medier rapporterat om den. Om attacken, som ska ha ägt rum den 8 april, bekräftas är det första gången under det pågående kriget som ett ryskt krigsfartyg angrips i Sveriges närområde.

Räckvidden för den kärnvapenkapabla roboten Iskander-M är begränsad till under 500 kilometer, enligt INF-avtalet. Men robotens konstruktion gör en räckvidd på 1.500 till 2.000 km möjlig i framtiden, enligt FOI. Foto: SVT Design

-Pettersson vet inte om uppgifterna stämmer men Ukrainas drönare blir bättre och får längre räckvidd och från nordvästra Ukraina till Kaliningrad är det mindre än 50 mil.

Det är dags att befria Königsberg.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Ukrainsk attack mot ryskt fartyg i Östersjön

  1. Helt rätt av Ukraina att i allt större utsträckning flytta sitt försvar till angriparens, Rysslands, territorium. 👌

    14
    3
    • Har Ukraina även drönare som kan slå till mot Putin ubåtar och andra krigsfartyg och landstigningsbåtar i Kaliningrad och mot Iskander-robotar som är ett stort jättehot mot Sverige och som putin har ställt in siktet mot Sverige så att det blir ett stort valborgsfyrverkeri i Kaliningrad .

      11
      3
  2. Inte helt optimalt om Ukraina utökar sitt angreppsområde till utanför Ukraina. Då är det inte försvarskrig längre.

    8
    19
    • Jo det är det. Ukraina kan och ska attackera allt som stärker, används eller kan användas mot dem. Samt slå ut de ekonomiska, logistiska och energisystem som Putteland behöver och använder för att kunna föra sitt illegala anfallskrig.
      Enligt internationell kan Ukraina slå mot alla ryska mål över hela världen om det är det som krävs för att få Putte och hans terrorister att lämna Ukraina, till den mån att den ukrainska armén kan marschera in i Moskva och Kreml, släpa ut Putte och alla hans dubbelgångare och skjuta dem på Röda Torget om det är vad som krävs för att få slut på kriget.

      Dessutom kan Sverige, om vi får reda på att exempelvis ett fraktflyg med vapen och/ eller soldater flyger över Österjön till Ukraina, skjuta ner detta flygplan i försvar av Ukraina.
      Detta är också ett korrekt beteende enligt försvarsrätten i de internationella konventionerna.

      Detta att en försvarare bara får försvara sig inom sitt territorium är en dumhet som socialisterna kommer dragandes med för att kunna anklaga exempelvis Israel när de går in i fiendeland och slår ut militärkapacitet för krigsbrott. Den har ingen bäring i verkligheten.

      19
      5
    • Ryssland och Ukraina är ju i krig med varandra. Varför skulle Ukraina vara bundet till att endast aggera på eget territorium då?
      Ryska enheter är väl lovligt byte varhelst på ryskt och neutralt område de dyker upp

      18
      1
    • Lrs, självklart är det fortfarande ett försvarskrig när Ukraina angriper ryskt territorium. Ryssland angriper Ukraina från ryskt territorium.

      12
      2
  3. Så länge Ryssland och Putin bedriver detta anfallskrig som dom startade för över 2 år sedan äger Ukraina all rätt att slå tillbaka med full kraft.
    Så kör på Ukraina desto mer motgångar för Putin desto bättre.
    Så länge Ukraina och dess allierade slår tillsammans finns inget att kritisera.
    Dessutom angriper Ukraina inte avsiktligt människor utan krigsmateriel och infrastruktur kopplad till krigsförsöjningen.

    21
    4
  4. Ja, Ryssarna har överhuvudtaget inget att göra i det som de kallar Kaliningrad men som egentligen heter Königsberg. Platsen har hetat Königsberg sedan urminnes tider och har varit en central del av Europa.
    Sovjetunionen ockuperade Königsberg 1945 och omdöpte det till Kaliningrad. Precis som med alla andra områden som Sovjetunionen ”befriade” så blev det inte befriat.

    23
    2
    • Försvarar inte Ryssland men Ukraina har inte heller i Königsberg eller Östersjön att göra. Fast får man gissa har nog Nato gett klartecken till detta om det har hänt.

      5
      18
  5. Ju mer av ryssland krigsmateriel Ukrainarna slår ut desto bättre.
    Om det sen är flyg eller fartyg skit samma. Utplåna ryssarnas förmåga att föra krig och vi får en säkrare värld att leva i. Nu väntar jag med spänning på att Ukraina snart sänker sin första ryska ubåt.

  6. Undrar om inte Polen/Litauen tillåter Ukrainska terrorister att att från deras resp land skicka vapeninsatser mot Ryska mål?
    Påminner, att om detta är fallet, så innebär det enligt samma internationella regler USA/UK/NATO brukar använda sig av, att Ryssland har rätt att anfalla de platser där vapeninsatsen startar.

    5
    56
    • Roland !! Vilka är terrorister i din värld ? Ryssland eller Ukraina ?
      Vem anföll vem ? Vad har Ukraina gjort ryssarna ?
      Du verkar vara en gammal rysstrogen gubbe som inte uppdaterat dig på ca 40 år.
      Gillar du Rysslands slakt av ex… kvinnor och barn som pågår i Ukraina ?
      Då tycker jag du ska försöka ta dig närmaste psykmottagning.

      19
      6
      • Karl – Bry dig inte om den stollen. Han skriver aldrig annat än dumheter och fantasifulla påhitt, helt utan verklighetsförankring.

        18
        4
    • ”… Ryssland har rätt att anfalla de platser där vapeninsatsen startar.”
      Nej, eftersom Putteland inte försvarar sig mot en illegal invasion eller illegala attacker. Om Putte får för sig att anfalla polskt eller litauiskt territorium begår han ännu ett illegalt anfallskrig mot ett demokratiskt grannland.

      Han provocerar Nato farligt mycket som det är genom att skicka robotar genom Nato-länders luftrum.

      11
      2
    • Roland, läs på om folkrätten. Ryssland har inte rätt att angripa någon.

      Däremot har Ukraina rätt att försvara sig och begära hjälp av vem de vill och de som Ukraina begär hjälp av har rätt att hjälpa till.

      9
      2
  7. Ja det är intressant om nu ukriana lyckas sätta trupper i denna gamla u båts bas. Då är det ju faktiskt möjligt stänga av Rysslands tillträde till Östersjön
    Frågan blir ju om man har tillgång till haven då

    10
    1
  8. Attackerad hur, med flygande drönare eller patrullbrännare?

    Hur som haver ser jag det som positivt då detta fartyg nu inte kan sättas in mot Sverige i någon operation. Ukraina får gärna sänka hela Puttes Österjöflotta.

    30
    10

Kommentera