Somalier döms till livstid för mord på 58-årig kvinna

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Uppsala Tingsrätt, mål: B 7101-23, har idag dömt två unga män, nu 16 och 20 år gamla, för mord på en 58-årig kvinna i Brillinge, Uppsala. 20-åringen, Yahya Ali Ibrahim har dömts till livstids fängelse samt utvisning och 16-åringen, Edison Karlsson, till fyra års sluten ungdomsvård. Samtidigt har ytterligare tre personer dömts till fängelse för andra brott.

Somaliern Yahya Ali Ibrahim döms till livstids fängelse

Den 58-åriga kvinnan sköts till döds i sitt hem den 6 september förra året. Tingsrätten har kommit fram till att det var 20-åringen som avlossade det dödande skottet, men att 16-åringen deltog i brottet på ett sådant sätt att även han ska dömas för mord. Båda två döms även för grovt vapenbrott.

Tingsrätten konstaterar i domen att mordet på kvinnan var en del i en intern konflikt inom ett kriminellt nätverk, men att kvinnan själv inte hade någon annan inblandning i konflikten än att hon var mamma till en av de utpekade ledargestalterna.

Mordet kan närmast karaktäriseras som en ren avrättning, och har utlöst en kedja av våldsamma hämndaktioner, säger chefsrådmannen Jenny Forkman. Omständigheterna är synner­ligen försvårande, och det har inte framkommit några som helst förmildrande omständigheter.

För 20-åringens del anser tingsrätten att någon annan påföljd än fängelse på livstid inte kan komma i fråga. Han utvisas också från landet och förbjuds att återvända hit. När det gäller 16-åringen har tingsrätten beaktat hans låga ålder.

Den yngre av de båda gärningsmännen var bara 15 år gammal när mordet begicks. Hade han fyllt 18 år hade även han dömts till livstids fängelse, trots att det inte var han som sköt, säger Jenny Forkman.

En 29-årig man har dömts för medhjälp till mord för att han bokat boende åt 16-åringen och 20-åringen samt gjort ekonomiska överföringar till 20-åringen i samband med mordet. En 23-årig kvinna har dömts för grovt vapenbrott för att ha transporterat mordvapnet och ytterligare en pistol från Göteborg till Stockholm före mordet. En 22-årig man slutligen har dömts för stämpling till grovt vapenbrott för att ha erbjudit sig att förvara en av pistolerna efter mordet.

***

TIDIGARE 2024-02-15 Åtal för mord i Uppsala hösten 2023

BROTTSLIGHET. Åklagaren har i dag väckt åtal i ett ärende där en kvinna mördades i Uppsala i september 2023. Natten mellan den 6 och 7 september 2023 sköts en kvinna i 60-årsåldern till döds i Gränby i Uppsala. Kvinnan är släkt med en gängkriminell ledare och mordet kopplas till den pågående gängkonflikten. Nu har totalt fem personer åtalats för inblandning i händelsen.

Rawa ”Kurdiske räven” Majid och Ismail ”Jordgubben” Abdo

Jag menar att vi har solid bevisning i form av bland annat vapenbeslag, kommunikationer och dna-bevisning. Vi vet hur mordet har gått till och kan redogöra för händelseförloppet, säger Erik Grönvall, kammaråklagare i Uppsala som har lett förundersökningen.

Målnummer i Uppsala tingsrätt: B 7101-23.

-Pettersson säger att kvinnan som mördades var mamma till Ismail Abdo som är i konflikt med Rawa Majid. – Det enda motivet till mordet som utredningen har hittat är att kvinnan är mamma till den grovt kriminella Abdo.

De misstänkta är:

Två personer har åtalats för mord och en person, som bland annat ska ha bokat boende, har åtalats för medhjälp till mord. Ytterligare två personer har åtalats för grovt vapenbrott, respektive stämpling till grovt vapenbrott.

  • Edison Karlsson, född 2008, misstänks för mord, grovt vapenbrott
  • Yahya Ali Ibrahim, född 2004, tolkbehov somaliska, medborgare i Somalia, misstänks för mord, grovt vapenbrott
  • Sebastian Hietamies Sahlström, född 1994, misstänks för medhjälp till mord
  • Ruzdi Ramadani, född 2002, medborgare i Serbien och Sverige. Misstänks för stämpling till grovt vapenbrott.
  • Tilda Isaksson, född 2000, misstänks för grovt vapenbrott. Hon har transporterat vapen åt pojkarna.

Kort ur åtalet: Edison Karlsson och Yahya Ali Ibrahim har tillsammans och i samförstånd dödat Serini Abdo genom att med en pistol avfyra ett skott som träffade Serini Abdo i bröstet. Skottet ledde till skador på stora kroppspulsådern och inre utblödning i den vänstra lungsäcken, som i sin tur ledde till Serini Abdos död.

Sebastian Hietamies Sahlström har medverkat till att Serini Abdo sköts till döds enligt åtalspunkt 1.1. Hans medverkan har bestått i att han ombesörjt boende för Yahya Ali Ibrahim och Edison Karlsson i samband med mordet samt att han gjort ekonomiska överföringar till Yahya Ali Ibrahim i samband med mordet.

Ruzdi Ramadani har genom elektroniska meddelanden kommunicerat med Edison Karlsson och i samband därmed i samråd med Karlsson erbjudit sig att motta och förvara ett eller flera vapen i åtalspunkt 2.1. Han har därigenom åtagit sig och/eller erbjudit sig att utföra en gärning som innebär grovt vapenbrott. Brottet bör bedömas som grovt eftersom vapnen innehafts i en sån miljö att de kunde befaras komma till brottslig användning samt då vapnen varit av särskilt farlig beskaffenhet genom att ha varit eller kunnat vara försedda med ljuddämpare.

Tilda Isaksson har transporterat två pistoler, magasin samt ammunition från Göteborg till Stockholm utan att ha rätt till det.

-Pettersson säger att det finns skäl för släktingar till de åtalade att vara försiktiga. Kan man mörda någon enbart för att hon är någons mamma kan man mörda vem som helst.

Det finns ingen chans att polisen ska ha resurser att skydda alla släktingar till fem åtalade. Dessutom är de inte så noga, i Tullinge mördades två kvinnor som inte ens var släkt med någon gangster, utan bara bar samma efternamn som en kriminell.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Somalier döms till livstid för mord på 58-årig kvinna

  1. Här snackar vi besparingar om vi kunde utvisa och göra oss av med dessa kaos människor.
    Hur mycket kostar dessa invandrare per år för oss svenskar ??
    Betydligt många gånger mer än dom någonsin kommer generera.
    Vi skulle ta emot invandrare för det fattades arbetskraft, vad blev det av det ?
    Jo… massor av kriminalitet och knarkhandel … invandrarkrig.
    Detta projekt med invandrare är garanterat Sveriges sämsta affär någonsin ekonomiskt.
    Och den lär aldrig ta slut om inget kraftfullt görs.
    Varsågod här har ni resultatet ni som var för invandringen, för att inte tala om er som fortfarande gapar om mer invandring.
    Tyvärr tror jag aldrig Sverige kommer bli sig likt mer, det är djupt tragiskt.

    28
  2. Unga döms till korta fängelsestraff, vilket kan vara förståeligt eftersom man inte kan erbjuda bra miljöer i fängelserna för unga. Frågar mig dock om man inte så fall istället borde döma ut böter, så att straffvärdet i vart fall motsvara allmänhetens syn på rättvisa. Rimligtvis är föräldrar kollektivt skyldiga att betala barns böter, eftersom dom har ett ansvar att ha uppsikt över sina barn. Av samma skäl borde man neka förnyelse av uppehållstillstånd hos släktingar till den dömde, då det vid grov brottslighet kan anses råda tveksamhet om det råder god vandel; I alla händelser om det råder andra komplicerande omständigheter, exempelvis att man har många barn eller saknar arbete.

    19

Kommentera