Natobas på Gotland är en provokation

NATO. Ryska UD anklagar Sverige för att planera en Natobas på Gotland, rapporterar ryska statstrogna Ria. De påstådda planerna gör Östersjön till en ”arena för geopolitisk konfrontation”, heter det i Moskva. Enligt ryska UD är planerna ”provokativa” och skapar nya hot och risker mot sjöfartssäkerheten.

Räckvidden för den kärnvapenkapabla roboten Iskander-M är begränsad till under 500 kilometer, enligt INF-avtalet. Men robotens konstruktion gör en räckvidd på 1.500 till 2.000 km möjlig i framtiden, enligt FOI. Foto: SVT Design

För att stoppa hoten i norr har Leningrads militärdistrikt återupprättats, uppger Moskva. Distriktet, med sin bas i S:t Petersburg, slogs 2010 samman med Moskvas militärdistrikt, norra flottan och Östersjöflottan.

”Vidare beslut för att säkra Ryssland kommer att tas beroende på situationens utveckling”, säger utrikesdepartementet i Moskva i en kommentar till Ria.

Det finns inga officiella svenska planer på någon Natobas på Gotland. En reservhamn på norra Gotland planeras dock, vilket delvis beskrivs som en konsekvens av Natomedlemskapet.

-Pettersson antar att eftersom Sverige är med i Nato och vi har militär på Gotland så finns det redan flera Natobaser på ön. Dessutom ska inte Ryssland lägga sig i var andra länder har sina militära baser, det påminner om samma hot som Ryssland nyligen framförde mot Finland.

Det stora hotet i östersjöregionen är Kaliningrad, som tidigare hette Köningsberg och borde lämnas tillbaka till Tyskland eller delas mellan Polen och Litauen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Natobas på Gotland är en provokation

  1. Hur kan en NATO-bas på Gotland vara en provokation? Det r väl inget Ryssland ska lägga sig i. Sverige har väl rätt att ha vilka militära baser som dom vill i vårat eget land. Vi är ju inte ett muslimskt eller kommunistiskt lan. Än. Ryssland gör ju precis vad dom vill i sitt eget land. Och i andra länder också. Men då blir det ingen kritik för det. Inte ens vänstern som alltid är beredda att kritisera västvärlden och speciellt NATO har någon kritik mot Ryssland och deras agerande. Det ska väl vara samma måtttstockar för kritik mot alla länder.

  2. Kaliningrad är 150 kvadratmil stort, dvs till ytan som Gällivare kommun, men i Kaliningrad bor det betydligt fler, c:a 900 000, (mot Gällivare kommuns 17 000).

    Populär Historias artikel: ”Slaget om Königsberg 1945”, är en rätt skakande skildring som bland annat beskriver hur den tyska civilbefolkningen utsattes för övergrepp i form av våldtäkter, plundring och godtyckliga mord.

    Efter Königsbergs fall beslöt segrarmakterna att norra Ostpreussen skulle ställas under sovjetisk förvaltning, men istället annekterade Sovjetunionen helt sonika området 1945 och döpte samtidigt om staden till Kaliningrad efter Sovjetunionens tidigare statschef, Michail Kalinin. Därefter började det sovjetiska arbetet med att utplåna allt tyskt, både i staden och på landsbygden runtomkring, för här tänkte ryssarna stanna kvar.
    Sommaren 1945 fanns det fortfarande 110 000 tyska civila i staden, framförallt kvinnor, barn och åldringar. Dessa utnyttjades som tvångsarbetskraft av de sovjetiska ockupationsstyrkorna fram till oktober 1947, då fördrivningarna började. Vid det laget var bara 15 000 civila fortfarande vid liv, resten hade fallit offer för hungersnöd, sjukdomar och brott.
    Förryskningen av Kaliningrad pågick under hela Sovjettiden. Så sent som 1968 sprängde sovjetiska myndigheter ett av stadens främsta landmärken, ruinerna av Königsbergs slott, eftersom det betraktades som en symbol för preussisk militarism.
    https://popularhistoria.se/krig/andra-varldskriget/slaget-om-konigsberg-1945

  3. Dessutom förflyttas trupper till Leningrad. Putin känner att han tappar mark. Om han tog och dämpade sitt ego skulle spänningarna släppa vilket vore bra för oss alla.
    Märkligt att det finns människor som ser sig som världshärskare (WEF bl a). Ingen har lyckats och ingen lär lyckas med vansinnesprojekt!

    6
    1
  4. Om en bas som vara finns i puttes paranoida dimma är tillräckligt för att ta till hotfulla uttalanden så är jag för att 2 fullutrustade natobaser uppförs på Gotland å det snaraste

    15
    6
  5. Kanske bättre om NATO tar över militärbasen Kaliningrad.
    Äntligen kommer det militär till Gotland, även om Reifeldt anser att det är av särintresse.

    18
    5
  6. Förbrytaren, gangstern och bombterroristen Putins mentala och moraliska ökenlandskap mellan örornen säger en hel del. Hans huvudsakliga sysselsättning är lögner och floskler.

    34
    9
  7. Natobas på Gotland är en provokation. Inte tillnärmelsevis den provokation som gjordes mot världen & Ukraina när Putin invaderade Ukraina !!!

    38
    7
    • Vad svamlar du om? Vi ska ju inte bygga en bas i Mongoliet… vi ska bygga en bas inom vårt eget territorium, precis som ryssarna gjort i Kaliningrad.

      Vi är tvungna till det eftersom ryssarna har för vana att bygga baser i andra länder som tex på Krim!

      38
      10
    • Du verkar inte känna till att vi innan försvarsnedläggningen hade en pansarbataljon, en flygflottilj och en marinbas på Gotland, förutom ett tusentals man stort hvemvärn.

Kommentera