Vindkraftsbolag konkursvarnar 

ENERGIPOLITIK. Det krisdrabbade bolaget som äger Aldermyrbergets vindkraftspark har ansökt om förlängd företagsrekonstruktion, och varnar för att konkurs hotar om den inte beviljas. Börsnoterade gruvbolaget Boliden har fått sitt femtonåriga elavtal med vindkraftsbolaget uppsagt i förtid och kräver nu ett stort skadestånd, rapporterar Dagens Industri.

Aldermyrbergets vindkraftspark. Bygge av en vindturbin ser inte så miljövänligt ut, parken består av 17 verk.

Det krisande företaget heter EB EEE LHI Vindkraftpark Aldermyrberget AB och är helägt av ett bolag med säte i Tyskland och som har en snårig ägarstruktur med olika investeringsfonder i Tyskland och Luxemburg.

EB EEE LHI Vindkraftpark Aldermyrberget AB. 57 miljoner i förluster under 2022. Bokslutet för 2023 är inte klart ännu men risken för att det är blodrött är stor. Det är också troligt att tillgångarna i bolaget, 964 miljoner, är vindkraftsverk som går med förlust och att det utöver det finns stora lån.

Kort före årsskiftet fick bolaget förlängd tidsfrist, dock som längst till den 18 mars i år, ett datum som nu passerat. Men i slutet av förra veckan skickade vindkraftsbolaget in en begäran till Konkursenheten vid Stockholms tingsrätt om att företagsrekonstruktionen ska få pågå i ytterligare tre månader, till och med den 18 juni. I sin ansökan, som Di tagit del av, skriver bolaget att det finns synnerliga skäl att godkänna en ytterligare förlängning och varnar samtidigt för att konkurs annars hotar. 

”Om tingsrätten skulle avslå Bolagets yrkande skulle detta sannolikt innebära endera att Bolaget självt eller någon borgenär ansöker om konkurs”, skriver företaget i sin begäran och fortsätter. ”I en sådan skulle oprioriterade borgenärer med största sannolikhet inte erhålla någon utdelning.”

Om förlustsnurror på bloggen…

-Pettersson antar att Miljöpartiet går in och betalar de leverantörer och kunder som blir blåsta samt folket i bygden som har fått sin skog förstörd av 17 vindkraftverk.

Medel från vindkraftspark Aldermyrberget, s.k. bygdepeng, avsätts till en lokal vindkraftsfond. Syftet är att bygden där vindkraftverken uppförs ska få ta del av det värde vindkraften skapar. I detta fall har de olika byarna i närområdet startat en ekonomisk förening – Storvind – som är avtalspart för bygdepengen och samordnar framtida satsningar i området.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Vindkraftsbolag konkursvarnar 

  1. Det är väl lånegarantier från EU eller staten, som är den huvudsakliga drivkraften för nybyggen av vindkraft i Sverige. När det blåser blir elen, så billig så de äter de upp vinsterna för varandra. Med lånegarantier, tar de stora lån, som försvinner i svårspårade ägarförhållanden. Vindkraften bör även stå för kostnaden av nya nätkablar samt balansering och reservkraft när det inte blåser. Vindkraften har nått över gränsen för vad elnätet klarar och då måste man släcka ned på olika håll i perioder. Jag anser att elen egentligen inte är en politisk fråga längre utan en fråga för experter på energi-teknik, kärnkraft och värmekraft för beredskap. Dock gjorde politiker fram till 1970-talet mycket rätt, genom att överlåta det praktiska lösningarna till tekniker och experter.

  2. …för 1 år sedan, professor Jan Blomgren i en intervju:
    ”Nästan alla vindkraftverk går med förlust, och inte ett enda bolag inom vindkraft ger någon aktieutdelning. Det är rent av så illa idag att det är dyrare att driva ett verk än vad det genererar i inkomst. Vi kommer att få se många konkurser i den svenska vindkraftsektorn”
    https://swebbtv.se/w/bbf634aa-03b3-4360-ac07-da7e2fff41b5

    40
    • Jag är vindkraftsmotståndare, men faktum är att Eolus Vind delar ut 2,25 kr/aktie i år, tidigare år 1,50 -2,00 kr/aktie.

  3. Fortfarande sitter även vår nuvarande regering och prioriterar nya vindkraftparker. Man är beredd att skövla land och kust. Man är för feg fört att våga sätta ner foten och säga stopp av risk för kritik från vänster och media. Vid hur många konkurser går ”Mamma Ebbas” röda streck?

    52
    • Hur ska det bli med el till Norrbotten och alla fossilfria ståldrömmar, och batterifabriker framöver inkl kommuners satsningar?

      Ordet fiasko börjar skönjas….

      40
    • Alla borgenärer och aktieägare kan känna sig blåsta.
      Är man så lättlurade så att man går på de grönas snack om ’Sol och vind’, så är det välförtjänt.

      6
      1

Kommentera