Rekordmånga avtjänar livstidsstraff i Sverige

BROTT & STRAFF. Aldrig förr har så många personer avtjänat ett fängelsestraff på livstid i Sverige, rapporterar Dagens Juridik som tagit del av statistik från Kriminalvården.

Doudou Ahoka bor på Kumlaanstalten mer hör hemma någon annanstans.

I dag avtjänar 58 fler personer ett icke tidsbestämt straff än för tio år sedan. Antalet kvinnor har ökat från fyra till tio, medan antalet män ökat från 140 till 192.

Majoriteten av dem är dömda för mord. De övriga är dömda för bland annat folkmord, grovt folkrättsbrott eller terrorbrott. Det finns även de som är dömda för olika typer av medhjälp, anstiftan eller försök till mord. De flesta är mellan 35 och 44 år gamla.

Om fängelsestraff på Kriminalvården…

-Pettersson säger att vi vet alla att livstid inte är livstid utom i undantagsfall i Sverige. Men steg för steg blir straffen längre i Sverige och straffrabatterna försvinner delvis. Det tar tid men blir bättre…

Från politiskt håll finns även tydliga indikationer på att ytterligare straffskärpningar kan vara på gång. Det gäller inte minst i Tidöavtalet, där regeringen och Sverigedemokraterna bland annat enats om att införa ”dubbla straff för gängkriminella” och generellt skärpta straff för bland annat våldsbrott.

Rastgården på Kumla-anstalten

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Rekordmånga avtjänar livstidsstraff i Sverige

  1. Det är bara synd att S-regeringen var så pigg på och snabb med att dela ut svenska medborgarskap till alla som ville ha det. Inga krav eller restriktioner. Inte ens en fråga om dom var eftersökta av polisen. Så nu är det totalt omöjligt att bli av med dom värsta. Men enda orsaken till den politiken var för att inte gynna ett annat parti. Inte att ta hänsyn till att svenska medborgare behövde skydd. Om någon var så dum att han röstade på S för att han trodde att S-politikerna brydde sig om svenskarna så fick han skylla sig själv.

  2. Livstid borde vara det normala straffet i dom flesta fall. Även vid mindre grov brottslighet. Sen får dom förtjäna att komma ut.

  3. Inför dödsstraff omgående som besparing och fler får plats, som ide´.
    Vi är på väg dit tror jag?

    25
    3
    • Ska dödsstraff vara rättssäkra så kostar det mer att avrätta någon än att låsa in den på livstid.

      Såvida man inte gör som t.ex. i Iran eller Saudiarabien och dömer någon till döden och sedan direkt hänger eller hugger huvudet av vederbörande. Om personen sedan visade sig vara oskyldig så … oops.

      17
      1

Kommentera