Våldsamma protester när ”rysk” aktivist fängslades

UTRIKES. Sällsynta våldsamma gatuprotester har brutit ut i en rysk stad efter att en aktivist dömts till fängelse.

Fayil Alsynov

Bilder i sociala medier visar hur grupper av män ryker ihop med kravallpolis i staden Bajmak i delrepubliken Basjkirien. Myndigheterna uppger att både poliser och demonstranter skadats. Enligt oberoende Moscow Times använde polisen tårgas, batonger och rökgranater, och minst 22 skadades.

Det sker efter att aktivisten Fail Asylnov dömts till fyra års fängelse för ”uppvigling till hat”. Han anklagas för att ha fällt en rasistisk kommentar, som han själv hävdar felöversatts från basjkiriska.

Asylnov kämpar för den basjkiriska minoritetsgruppens rättigheter och språk. Han har bland annat protesterat mot gruvprojekt och mot det stora antal män från den fattiga regionen som skickats till Ukraina.

Bajmak i delrepubliken Basjkirien

-Pettersson säger att enligt president Vladimir Putin har etniska ryska minoriteter i andra länder rätt att bli ryska medborgare och bilda självständiga länder medan etniska icke-ryska minoriteter i Ryssland ska vara tysta, ryssarna bestämmer…

I Ryssland finns 82 % ryssar, 4 % tatarer, 3 % ukrainare, 1 % tjuvasjer, basjkirer, 1 %, vitryssar samt ytterligare ett hundratal folkslag.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

3 thoughts on “Våldsamma protester när ”rysk” aktivist fängslades

  1. Ja beror det på Ukraina kriget eller Putins slakt av sin egen befolkning.
    Är det inte dags för Ryssland att kapitulera.
    Det blev inget stor Ryssland möjligen ett demokratiskt stor ukriana.
    Det kommer behövas hjälp att montera ned den diktatur Stalin och kompani skapat. En rest av Adolf Hitler en svunen tid

  2. Blir blodigt då kreml slår tillbaka, videomaterial visar hur milisen och rosgardija flyr från platsen

  3. Tror att det kan bli stora problem för Putin om och när krigrt i Ukraina slutar. Är det några av kanonmaten som har överlevt så kommer dom, vapenutbildade och krigsskadade att ta upp kampen med vapen på hemmaplan!

    Att beväpna sin fiende har sällan varit ett framgångskoncept.

Kommentera