Taxichaufförer från Mellanöstern skapar otrygghet

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Mette Thiesen, som är riksdagsledamot för Dansk Folkeparti (DF), har väckt ilska genom att antyda att invandrarchaufförer skapar otrygghet under julhelgen, rapporterar DR.

Mette Thiesen tycker att taxichaufförer från Mellanöstern skapar otrygghet.

En fråga till den danske transportministern har fått politikern Mohammad Rona att reagera. Rona, som är född i Kabul i Afghanistan, är ledamot av det norska parlamentet för regeringspartiet Moderaterna. “Jag trodde helt enkelt att det var ett skämt eller ett misstag”, säger Rona.

Mohammad Rona är inte rädd för att åka taxi med chaufförer från Mellanöstern

Thiesen ställde sin fråga till transportminister Thomas Danielsen (V). Hon vill veta vad ministern kommer att göra för att skapa trygghet för kvinnor i Danmark, “som under den kommande julbordsäsongen inte är bekväma med att beställa en taxi nu när så många av taxichaufförerna är invandrare?”

Mohammad Rona tror att Thiesen försöker piska upp en stämning mot taxichaufförer med invandrarbakgrund. “De här förarna gör ett mycket bra jobb. De jobbar natt och är där för vår skull”, säger Rona som är invandrings- och integrationsborgarråd för Moderaterna. Han hävdar att säkerheten i taxibilar är god.

Mette Thiesen tillbakavisar däremot kritiken. Hon påpekar att män från Mellanöstern är överrepresenterade i brottsstatistiken och därför har hon full förståelse för att vissa kvinnor är osäkra på att behöva köras hem av en förare med invandrarbakgrund.

”Låt oss nu packa bort den politiska korrektheten. Visst finns det kvinnor som har den osäkerheten och självklart måste de ha ett alternativ. Jag hade hoppats att vi hade kommit längre så att vi inte hade den här beröringsrädslan”, säger Thiesen.

Hon har ställt frågan till transportministern i hopp om att han ska överväga att ändra taxilagstiftningen så att det kan finnas fler alternativ på marknaden. Detta inkluderar Uber, även om DF tidigare varit kritiska mot detta företag.

“Med Uber kan du till exempel se vem du åker med och spåra var bilen är. Du kan också betygsätta föraren om du har haft en dålig upplevelse. Det är något sådant som ger trygghet.”

Thiesen efterlyser också en möjlighet att välja bort vissa förare. Idag har flera taxibolag appar där man kan se rutten och betala i förväg samt betygsätta chauffören och resan i efterhand. Men det är inte tillräckligt bra, säger Mette Thiesen.

”Det är för ensidigt i dag, och man saknar ett alternativ. När man vet hur många taxichaufförer som är män med bakgrund från Mellanöstern är det helt naturligt att öppna upp alternativ där man kan betygsätta chauffören, följa rutten och betala i förskott”, säger hon.

Thiesen vet vad hon hoppas på som svar. “Jag hoppas att ministern kommer att titta på att öppna upp för fler aktörer, så att man i större utsträckning kan övervaka var man kör, att familjemedlemmar kan göra detsamma och att man kan välja sin egen förare”.

Även om frågan är politiskt inkorrekt är den inte ogrundad. I Sverige, det nordiska land som haft den största muslimska invandringen, har sexuella trakasserier av kvinnor i taxi blivit ett växande problem.

Under 2022 och fram till september 2023 gjordes minst 100 anmälningar om sexualbrott i svenska taxibilar . Minst 36 förare, varav elva bara i Stockholm, har hittills under 2023 blivit av med körkortet på grund av att de begått sexualbrott.

-Pettersson ser att Mohammad Rona som påstår att säkerheten i taxibilar är god är man från Afghanistan. Han har troligen inga problem med förare från Mellanöstern.

På bloggen har vi skrivit Alla taxichaufförer som våldtar eller sexofredar sina kunder är utlandsfödda invandrare. Det visar en genomgång av hundratals ärenden där taxichaufförer fått sin legitimation indragen. I en omfattande granskning gått igenom 370 ärenden mellan januari och november 2022 då Transportstyrelsen återkallat taxilegitimationen för taxichaufförer på grund av brott” och mycket annat om taxichaufförer.  

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Taxichaufförer från Mellanöstern skapar otrygghet

 1. Kvinna beställde svensk taxichaufför.
  Beställning: ”Köruppdrag, rökfri bil, svensk”.
  Taxichauffören Hashim: ”Hon kollade på mig och sa: – ”nej jag vill inte åka med dig”, och att det berodde på att det luktade rök i bilen, men jag röker inte”.
  Västtrafik: ”Vi är jätteförtvivlade, det är förfärligt, misstaget är att det skrevs i beställningen, det här får inte upprepas, klart exempel på diskriminering, helt oacceptabelt, vi kommer naturligtvis be chauffören om ursäkt”.
  Hashim: ”Jag blev väldigt ledsen av det här och orkade inte arbeta mer utan körde hem, det får mig att vilja sluta som taxichaufför”
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/kravde-svensk-chauffor

  ”Muslimer blir kränkta av allt och alla”:
  https://petterssonsblogg.se/2014/08/04/sjukligt-lattkrankta-muslimer/

  • Dissidenten, behöver man av någon anledning åka taxi är det inte lätt att undvika “Blattetaxi”, beställer du en svensk förare är risken stor att du inte får någon alls.

   21
   1
   • I så fall rekommenderas apostlahästarna, alternativt cykel.
    (Om % tillåter)
    Dessutom ställ upp för grannar, släkt och vänner, för trygg hemfärd.
    Så länge taxi inte garanterar svensk/europeisk förare, avstå!

    22
    1
 2. När vardagen har blivit ett problem borde röda flaggan hissas och synopserna i hjärnan borde kopplas vidare. Men nej? Som någon skrev – när sanningen om landets tillstånd efter vanstyre kommer i dagen då ändrar vänstern fokus. Kanske med en gråtattack á lá Ljugalena Andersson?

  42
 3. Alla batikkärringar, Sozzar, MP,VPK, M, FP skall tvingas bara åka med en muslim som chaffis.

  56
 4. För något år sen införde Transportstyrelsen i Sverige en årlig avgift för att orka hålla koll på Taxi-legitimationerna. Anledningen var att vi plötsligt blivit översvämmade av förfalskningar. Även det ett importerat bekymmer.

  66
  1
 5. Finns informella lösningar på alla problem. För några år sedan kunde man vid taxibeställning i Köpenhamn uppge koden: “jag har hund med mig”. Då skickade beställningscentralen en bil med dansk förare.

  61

Kommentera