Nu startar freezing winds 23

FÖRSVARSÖVNING. Idag påbörjas den största finska marinövningen med internationellt deltagande sedan
landet blev medlem i Nato. Svenska marinen deltar med fyra fartyg och personal till övningsledning och staber.

Korvetten HMS Sundsvall är en av fyra svenska fartyg som deltar i Freezing Winds 23 i Finland. Bild och text: Ola Jacobsen/Försvarsmakten

Under perioden 20 november–1 december 2023 deltar den svenska marinen tillsammans med övriga inbjudna nationer i den finska marina övningen Freezing Winds 23. Det är den finska marinens övning, med deltagare från Finland, Sverige, Estland, Frankrike, Storbritannien, USA samt NATO SNMCMG1 (Standing Nato Mine Counter Measure Group 1).

Fokus på nationellt försvar: Freezing Winds 23har fokus på nationellt försvar och är den finska marinens höstslutövning med syfte att utveckla deras taktiska förmåga, förmåga till värdlandsstöd, förmåga att leda nationellt och multinationellt i alla dimensioner och funktioner, både defensivt och offensivt.
Övningen möjliggör för svenska enheter att träna tillsammans med Finland och NATO partners för att snabbt och effektivt genomföra gemensamma marina operationer. Därigenom stärker vi vår förmåga att snabbt kunna möta uppkomna förändringar i säkerhetsläget, säger kommendör Anders Bäckström, chef 4.sjöstridsflottiljen.

Under Freezing Winds 23 övar och utvecklar Sverige och Finland processerna kring värdlandsstöd.
Genom vårt deltagande i övningen stärker vi relationen och förbättrar samarbetet med våra partners. Tillsammans står vi starka i vår strävan att bibehålla stabilitet och säkerhet i Östersjöområdet, säger kommendör Anders Bäckström.

Sverige bidrar med två korvetter typ Gävle, ett minröjningsfartyg typ Koster, ett stödfartyg samt ett antal personer i övningsledning och staber. Sammantaget deltar omkring 200 personer från den svenska marinen.

– Vi delar en speciell operationsmiljö i form av skärgård och undervattensterräng. Det är bara vi i hela världen som har den här miljön. Det är en självklarhet att Sverige och Finland ska jobba tillsammans för att utveckla vår förmåga i den här miljön. Även det geografiska läget gör Finland till en lämplig partner för marinen att öva med. Det är både enkelt och kostnadseffektivt att öva med Finland, säger kommendör Anders Bäckström.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “Nu startar freezing winds 23

 1. Det är tacknämligt att vi har dessa försvarare av fosterlandet.
  De gör sin plikt oavsett väder och vind eller andra omständigheter.
  De knotar inte trots att de måste försvara personer som tex
  Löfven, Reinfeldt, Greta eller ens Bolund eller Stenevi.
  Eller de parasiter från underutvecklade länder som dessa personer ovan importerat
  och som tömmer vårt land på allt det vi och våra fäder byggt upp.
  De försvarar oss alla.
  I ur och skur gör de något som är unikt i Sverige idag.
  Något som totalt är på väg att försvinna.
  De gör sin plikt.
  Sin plikt.

  14
  2

Kommentera