Solen går ner för vindkraften

ENERGIPOLITIK. Ledare av Peter Wennblad på Svenska Dagbladet.

Vintern 2021, när socialdemokraten Khashayar Farmanbar var färsk som energiminister, hävdade han att vindkraftsparker till havs kunde leverera el till södra Sverige inom ett eller två år.

Nu har båda åren gått, och Farmanbars förhoppningar har inte infriats. Men att vindkraften snabbt och billigt kan öka Sveriges elproduktion är en vida spridd uppfattning i riksdagens bänkrader, även där det sitter ledamöter från dagens regeringspartier.

Men inget talar för att vindkraften kan det. Förutom alla de praktiska och tillståndsmässiga utmaningarna, befinner den sig också i ekonomisk kris.

Vattenfall tvingades i somras avbryta projekteringen av en havsvindpark utanför Storbritannien på grund av skenande förluster. Siemens Energy, en tysk tillverkare av vindturbi-ner, väntas bara i år gå med mer än 50 miljarder kronor i underskott, och måste nu struktu-rera om sin verksamhet. Danska energijätten Ørsted har förlorat 20 miljarder danska kronor på nio månader, och stoppar nu två stora havsvindprojekt i USA.

Förklaringarna till krisen är flera. Inflationen är en. Leveransproblem en annan. Men den mest fundamentala är affärsmodellen som sådan. Det går inte att tjäna pengar när energi-priset sjunker till nära noll så fort det börjar blåsa. För att lösa den omöjliga matematiken meddelade den brittiska regeringen nyligen att den höjer vindkraftens statligt subventionerade ”garantipris” med 66 procent.

Peter Wennblad

-Pettersson noterar att Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén tänker köra på i samma spår som redan förstört Sveriges energisystem. Enligt Helldén har näringslivet inget intresse av att bygga några kärnkraftsanläggningar. – Vi ska inte ha mer kärnkraft och det kommer inte heller att byggas någon mer kärnkraft, säger han i SVT Agenda och fortsätter: – Det förnybara är så starkt i dag. Det är som att den här regeringen inte har förstått vad som håller på att hända runt om i världen.

I Sveriges Radio P1 Morgon säger Daniel Helldén att det inte är aktuellt att sitta i en S-regering om S vill bygga ny kärnkraft annars gör han det gärna.

Det förnybara är så starkt i dag. Det är som att den här regeringen inte har förstått vad som håller på att hända runt om i världen“, säger Helldén. Det verkar som språkröret inte hört om vindkraftens problem och enorma förluster eller att det är runt 50 nya kärnreaktorer på gång i Europa eller att stora delar av världen storsatsar på kärnkraft.

Bild: Jeander
Markbygdens vindkraftspark och andra anläggningar förstör enorma naturområden. Daniel Helldén och Miljöpartiet vill ha mer av detta.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Solen går ner för vindkraften

 1. Som ingenjör i elektroteknik blir man trött på all okunskap ang. elproduktion. Extra allvarligt är det att politiker med rätt att besluta inom området inte kan ta till sig grundläggande fakta.

  Som vanligt presenterar väderberoende producenter siffror som baseras på energi mätt över långa tidsperioder istället för vilken kontinuerlig effekt som kan levereras vid varje givet tillfälle. Sällan eller aldrig får man heller från dessa aktörer några siffror på eller information om vem som ska ansvara för effekt- och frekvensstabilisering vilket är det som är intressant på riktigt.

  Man visar gärna siffror på hur många hushåll som skulle försörjas av en solcells- eller vindkraftspark per år vilket är direkt felaktigt. De försörjer inte ett enda hushåll under ett helt år då möjlig levererad effekt varierar allt mellan 0 – 100 % pga. väderförhållanden. När den producerade effekten understiger behovet i samhället måste någon annan typ av elproduktion ersätta (kallad reservkraft). Det är precis därför vi nu gjort oss mer beroende av fossila gas-, kol- och oljeeldade kraftverk (ex. Karlshams) i större utsträckning när kärnreaktorer lagts ner. Vi har även överproduktion vid för vindkraften extremt gynnsamma förhållanden vilket också ställer till det m.a.p. effekt- och frekvensstabilitet i näten. Kostnader för effekt- och frekvensstabilisering har ökat markant i takt med mer väderberoende elproduktion.

  När det gäller batterilagring och vätgaslagring, vilket brukar vara populärt att lyfta bland aktivister, kan jag meddela att vi befinner oss långt ifrån att kunna lagra de mängder elenergi som behövs för att kunna leverera en konstant effekt för att upprätthålla samhällsfunktioner över tid. Det kan fungera för korta tidsperioder för samhällskritiska funktioner men inte över längre tid. En intressant siffra är f.ö. att om man tänker sig att lagra energi i form av vätgas försvinner två tredjedelar av den ursprungliga energin på vägen tills man har kunnat omsätta energin till elenergi.

  Jag är ingen kärnkraftskramare per se utan är öppen för andra lösningar. Men då måste vi uppfinna någon annan fossilfri baskraft som kan leverera konstant effekt i de volymerna som samhället efterfrågar. Vad som faktiskt har fungerat bra och som gett Sverige världens kanske stabilaste elleveranser till samhället är, oavsett vad man tycker om energislagen i sig, kärnkraft tillsammans med vattenkraft. Dessa har kompletterat varandra väldigt väl och dessutom varit fossilfri.

 2. Som politiker måste man ha folkets förtroende. Mp, L, C och Kd har inte detta längre (förutom en del förvirrade väljare som aldrig kommer att fatta, s k närmast sörjande). Det nya språkröret har en märklig inställning. Att försöka genomföra något som folket sagt nej till är verkligen att stånga sig blodig. En typisk miljöpartist m a o.
  Måtte Mp försvinna från riksdagen!

  16
 3. Dags att ta till sig detta:

  källa: ledarsidorna.se 28/9-22
  Arkitekten bakom denna utveckling är i hög grad statsminister Magdalena Andersson personligen.
  Andersson var med och införde elcertifikaten för att öka byggandet av vindkraft, utformade på ett sätt som gjorde kärnkraften mindre lönsam. Innan Stefan Löfvén blev partiledare var han en tydlig förespråkare för kärnkraft och bedömde vindkraft som orealistisk, men Miljöpartiet trumfade igenom sin vilja vid regeringsbildningen 2014. Med stöd från Magdalena Andersson.
  Magdalena Andersson är sedan hon arbetade nära Per Bolund i finansdepartementet 2002-2006 övertygad vindkraftsentusiast och lika övertygad kärnkraftsmotståndare.
  Detta har lett till avveckling av billig, miljövänlig, klimatsmart och pålitlig el.  I stället har vi fått extrema elpriser som riskerar att placera stora delar av befolkningen under strecket för existensminimum.
  Det vi ser med en sannolikhet gränsande till visshet komma för svenska elkonsumenter är”Magda-priser”.

  36
  1
  • Vill i samband med Lars Js inlägg ställa en fråga till dem som vet: Är det någon, som vet var Ljugalena Andersson, genomgick sin plastiska förvandling. Mer specifikt, var fick hon hornen i pannan avlägsnade?

   17
   1
 4. Enklaste sättet att titta på kommersiell vindkraft är som ett pyramidspel.
  När Partiet stängt ner de svenska kärnkraftverken och det var ett underskott på el kunde de vindkraftparker som fanns då tjäna hyfsade pengar när det blåste.

  Sedan började Partiet att ge vindkraft subventioner för att byggas. Då byggdes det mängder med vindkraftsparker och därmed med delen som varje park fick av den ekonomiska kakan mindre och pengarna som de genererade blev också mindre eftersom överskottet av el blev markant.

  Dessutom byggdes det vindkraftsparker över hela Europa. Blåser det i Sverige så blåser det i Danmark, Norge, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Tyskland, Polen, Storbritannien, Irland, Nederländerna, Belgien, Frankrike, Luxemburg och så vidare. Vilket innebär att alla dessa parker genererar el vilket i sin tur dumpar priset ännu mer och det blir negativt.

  Med andra ord, kom man in i början av vindkraftshysterin kunde man tjäna lite pengar. Idag är det en kommersiell förlust att bygga vindkraftsparker, för att inte tala om den miljöförstöring, ljudförorening och djurlivsförstöring som varje vindmölla innebär.

  43
 5. Klimatet är bara en förevändning för prisökningar som kan användas till fler invandrare. Makten är allt för sossesvinen, de går över lik för detta. jag funderar på hur frisk vår demokrati egentligen är.

  Fick jag välja skulle alla invandrare utvisas den 31/12. De kan ansöka om att komma tillbaka från sina hemländer. Endast de som bevisligen varit närande får återvända vilket borde göra Sverige 2 miljoner människor fattigare. Detta innebär att du får 3 gånger mer i lön. De kostar nämligen fläsk, hela pysselindustrin som byggts upp kring detta likaså med löner och lokaler. Bostadsbristen är ett minne blott.

  Är jag då unik? Nej, mina tankar är självklara i 9 länder av 10.

  40
  1
 6. Vi ska inte helt racka ner på vindkraften. Den har sin niche. Ladda batterierna i fjällstugan eller stugan i havsbandet långt från ledningsnätet. Att sätta sin tillit till den för ett helt lands energisystem så måste man vara mer än lovligt korkad.

  Vad solenergi i form av solceller beträffar är jag för det så länge det inte tar mark i anspråk. Klä fasader och tak – OK. Bygga solskydd över parkeringar – OK. Bygga på åkermark – NOK.

  46

Kommentera