Tysk elkris sprider sig till grannländerna

ENERGIPOLITIK. Tyskland och Danmarks storslagna ambitioner att pressa in stora mängder sol- och vindkraft kan få andra länders elsystem på fall. ”Danmarks systemoperatör ropar på hjälp”, säger danska experten Paul-Frederik Bach till Tidningen Näringslivet. Även Sverige är i farozonen.

Steget Efter

De flesta som följt med i energidebatten har säkert hört talas om ”Energiewende”, energivändning. Projektet som drivs i Tyskland handlar om fasa ut den tidigare stora elproduktionskällan kärnkraft samt kolkraft och gas, och ersätta det med intermittent kraft som sol och vind samt olika former av energilagring.

Som Tidningen Näringslivet berättat om i flera artiklar går projektet hittills dåligt. Sedan den 15 april i år har förvisso den fossilfria kärnkraften stängts ned men inte på bekostnad av de fossila kraftslagen. Den stora bulken i elsystemet är fortfarande fossil och brunkolskraften som är det smutsigaste och mest miljöförstörande kraftslaget i världen ökade i fjol med 6,9 terawattimmar i Tyskland. Samtidigt uppger vart tredje tyskt företag nu att de överväger att lämna landet på grund av energipolitiken.

Utvecklingen av intermittenta källor växer förvisso snabbt men inte i närheten tillräckligt snabbt och framför allt inte lagringsmetoder och annat som ska balansera kraften. Inte minst med tanke på Tysklands geografiska förutsättningar ser i stort sett alla energiexperter som Tidningen Näringslivet pratat med projektet som en omöjlighet om man samtidigt vill behålla industrin. Om Tyskland fortsätter på den inslagna vägen kommer omställningen från fossila källor att ta lång tid och bli mycket dyr. Skattebetalarna kommer att tvingas ta smällen när priset på koldioxid stiger och fortsatt kraftiga subventioner på elpriset till företag blir den enda utvägen, spår de. Annars flyttar nämligen industrin, vilket får ses som ett ickealternativ sett ur tyskt näringslivspolitiskt perspektiv.

– Politiskt i Tyskland pratar man nu om ”Brückenstrompreis” (överbryggningselpris) som ett sätt att betala delar av tyska företags elräkningar för att hålla kvar dem i landet. Det pratas om subventioner på 6 cent (70 öre) per kilowattimme. Politikerna i Tyskland som lagt ned kärnkraften vill helt enkelt betala företagen mer än kärnkraftens produktionskostnad i elsubventioner. Det är helt absurt, säger den tyska energiexperten Staffan Reveman till TN.

Som jämförelse har driftkostnaden för svenska kärnkraftverk legat på mellan 22 och 35 öre per kilowattimme de senaste två åren.

Läs vidare på Näringslivet…

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Tysk elkris sprider sig till grannländerna

  1. Undrar hur energipriset hade varit om inte Putin lurat skiten ur Merkel. 
    (Båda gamla kommunister)

    11
    1
  2. För två år sedan var Magdalena Andersson Sveriges statsminister, och hade tillsammans med Vattenfalls vd Anna Borg, ett stort ansvar för Sveriges eleffekt och elpriser. Magdalena Andersson tog då kategoriskt avstånd från ny kärnkraft, och sa: “Självklart ska vi snabba på elektrifieringen. Men inte med ny kärnkraft”. Anna Borg i sin tur uppmanade svenskarna att acceptera en markant utbyggnad av vindkraften. Notera att Miljöpartiet ingick i Vattenfalls politiska ägarkrets, med resultat att 4 kärnkraftsreaktorer har avvecklats i förtid.
    https://folkbladet.se/ledare/kronika/artikel/elektricitet-passar-sallsynt-illa-for-symbolpolitik/r9zxq6mj

    34

Kommentera