Första somaliern i Sverige

Statistik från årsskiftet 2022/2023 sade att 101 238 invånare i Sverige hade somalisk bakgrund. Varför har Sverige varit huvudmål för människor från Afrikas horn och när började somalier snegla mot det lilla landet i norra Europa?

Ja, att det inte är naturen, kulturen och vårt språk som lockat somalier till Sverige kan vi nog alla enas om. Varför Sverige och inte länder som ligger närmare, har en liknande kultur och statsreligion?

På Wikipedia läser vi att drygt 100 000 somalier bor i Sverige, att gruppen förknippas med dålig hälsa, hög arbetslöshet och bristande integration. Vi får också veta att somalier började anlända till Sverige på 60-talet. Då i liten skala och de som kom tillhörde kategorin högutbildade. Så brukar det se ut när människor flyr ett land. Det är de utbildade och välbärgade som har ekonomin och förutsättningarna att ge sig av från ett land i kris.

Då var de få somalier som kom till Sverige och de etablerade sig ganska väl, men sedan hände något. Mellan åren 1970 och 2000 ökade antalet som var födda i Somalia från 16 stycken till 13 082 och de som anlände till Sverige var inte längre de välutbildade och arbetslivserfarna. En ökning med 81 662 procent.

GP berättade 2022 om Abdulgadir Hussein, som 1986 flyttade till Hammarkullen i Göteborg och var stadsdelens första afrikan. Abdulgadir tog sig till Sverige 1981, genom att till fots vandra genom hela Europa för att slutligen hamna i vårt land. Han berättar om segregationen, våldet, arbetslösheten och andra problem som kännetecknar gruppen somalier. Vi får också veta att många som väljer Sverige saknar kunskap om landet och hur samhället fungerar. Det sätter fokus på frågan varför somalier tittat på Europa och i synnerhet Sverige? Säkerligen vet många somalier inte ens var Sverige ligger eller kanske att landet ens existerar. Varför lockas de just hit kan man givetvis fråga sig. Abdulgadir Hussein hade på sin vandring passerat både Italien, Schweiz, Tyskland och Danmark. Vilka signaler fick honom att inte stanna i någon av de länderna, utan att fortsätta till Sverige.

Samma GP skrev redan 2007 en artikel om somalier i just Göteborg. “Göteborgs somalier – ett folk i kris” löd rubriken. Grov kriminalitet, utbrett missbruk, bidragsfusk, usla skolbetyg, splittrade familjer och skyhög arbetslöshet var faktorer som kännetecknade gruppen redan då. Vi får kanske också i artikeln svaret på varför just Sverige har varit och är ett så populärt mål för somalier. Bidragssystemet. Socialbidrag, barnbidrag, bostadsbidrag och alla andra bidrag gjorde att gruppen somalier inte ansträngde sig för att bidra, arbeta eller integrera sig. Hur har det sett ut i gruppen efter 2007 och fram till våra dagar?

SCB beskrev 2019 hur somalier i Sverige har en låg utbildning. Runt 63 procent av nyinvandrade somalier 2017 hade endast grundskola som högsta utbildning, tillskillnad mot exempelvis Indier där hela cirka 95 procent hade gymnasial eller eftergymnasial utbildning. På Utrikesinstitutets webbsida tar vi del av annan statistik som bl.a. säger att bara 24 procent av Somalias vuxna kan läsa och skriva.

Petterssons har i tidigare inlägg tagit upp två tidningsartiklar om somaliska familjer som talar sitt tydliga språk.

Hem & Hyra skrev 2014 om familjen Hassan Adan-Abdille Farah med sina 10 barn som gråter ut för att kommunen (skattebetalarna) inte ordnar en större bostad åt dem. Ingen av föräldrarna kunde då svenska och ingen av dem hade arbetat och således inte heller betalat skatt.

En annan somalisk familj är Hassan i Vänersborg som Ttela skrev om 2008. Familjen, som då bestod av 14 personer, hade erhållit en större bostad av kommunen (skattebetalarna) och väntade tillökning. “Jag vill ha fler barn”, sade pappa Isse Dahir Hassan som då längtade efter att få jobba. Hur det var med mamma Hassans önskan att arbeta och betala skatt, berättade inte Ttela, men min gissning är att den var yttesrt begränsad.

Det finns också fler exempel på somaliska storfamiljer som beklagar sig över trångboddhet, som Abdullahi i Strängnäs och någonstans känns det som att just detta är den enskilt största faktorn bakom den kanske mest svårintegrerade gruppen i det svenska samhället. Sveriges eller familjernas eget fel?

2013 visade SVT:s Aktuellt ett reportage om somalier som återvänt hem efter många år i västerländska länder och som nu är delaktiga i återuppbyggnaden av landet. Vi ser nu hur regeringen och Sverigedemokraterna vill skapa nya incitament för människor att återvända till sina hemländer och visst är det så att de med säkerhet trivs bättre där än här.

4 thoughts on “Första somaliern i Sverige

 1. Utvisa alla afrikaner och araber m.fl. Dra därefter in biståndet och satsa på återuppbyggnaden av välfärden. Bostäder, vård, skola allt är eftersatt tack vare dessa snyltare.

  47
 2. Man hör inte så mycket om somaliska pirater längre, men kan bero på att det löste sig med kraftiga vapen på fartygen, då blev det jobbigt att vara “pirat” längre, det var enkel medicin, skulle fungera i Sverige med på gatorna.

  Då blev det enklare att “fly” till Sverige och bli bidragsingenjör, det skapar jobb åt pursvensken som får betala med mer skatter/avgifter av alla konstiga slag som hittas på av förnekarna i regeringen.
  ———————-
  Det är lönsamt som ett r…ål sa när svetspinnen fastnade i plåten…..lika öppna era plånböcker, så sonen kan snorta mer cola…

  41

Kommentera