Svenskt luftvärn gör skillnad i Ukraina

UKRAINA. Så gott som dagligen skickas ryska robotar och patrullrobotar mot militära mål och civila objekt i Ukraina. Ryska helikoptrar hovrar över slagfältet. Med olika typer av luftvärn kan hotet avvärjas – ett av de främsta luftvärnssystemen kommer från Sverige.

Ukrainska soldater under utbildning i Sverige. Bild: Försvarsmakten

Sedan det fullskaliga anfallskriget inleddes 24 februari 2022 har Ryssland attackerat ukrainsk infrastruktur som järnvägar och bränsledepåer, men även civila objekt som bostadshus, köpcentrum och skolor. Mot slutet av 2022 intensifierades attackerna mot civila objekt och stora delar av Ukraina träffades av ryska kryssningsrobotar och patrullrobotar.

Därför beslutade regeringen den 17 november 2022 att skänka luftförsvarssystem, inklusive kvalificerad ammunition, till Ukraina. Bara någon vecka senare började utbildningen i Sverige.

Under några intensiva veckor utbildades sedan ett antal ukrainska soldater på svensk mark på luftvärnssystemet Robot 70. Det är ett snabbgrupperat lätt system med kapacitet att bekämpa mindre mål som kryssningsrobotar och patrullrobotar, samt flygplan och helikoptrar.

– Med bara några veckors förberedelsetid lyckades vi genomföra något som aldrig gjorts tidigare. Alla bidrog med sin kompetens och strävade mot ett tydligt mål; att skapa en unik utbildning för ukrainarna. De kom direkt från fronten och var påtagligt motiverade att lära sig saker. Bland den svenska personalen finns en oerhörd stolthet över att ha fått varit en del av detta, säger bataljonschef Jimmy Wilhelmsson.

Att det svenska luftvärnssystemet finns på plats i Ukraina har sedan tidigare kunnat ses bland annat i SVT:s Aktuellt den 15 maj, och det har även förekommit videofilmer som lagts ut på sociala medier av den ukrainska armén. I filmerna sägs det att systemet använts för att skjuta ned bland annat en rysk Ka-52 helikopter och kryssningsrobotar.

– Att vår materiel och utbildning gör skillnad på riktigt visar på den kvalitet som finns inom Försvarsmakten. Även det faktum att operationssekretess upprätthållits trots det stora antalet inblandade vittnar om vilken professionalism som finns inom Försvarsmakten, säger Jimmy Wilhelmsson.

Fakta RBS 70

Robotsystem 70 (RBS 70) är ett lätt och snabbgrupperat robotsystem. Det används framförallt för att bekämpa fientliga flygplan och helikoptrar. Eldenheten är liten och lättrörlig vilket gör det svårt för angriparen att upptäcka och bekämpa den. Roboten följer en ledstråle som robotskytten riktar mot målet vilket gör det svårt att störa roboten i luften. Den grupp som hanterar eldenheten består av fem man. Minsta besättning består av en stridsledare, en skytt och en laddare/målobservatör.

Nedan film från fronten gjord av Ukrainska journalister, publicerad 24 september 2023. Detta batteri har åtta nedskjutna ryska Ka-52 helikoptrar och ett Su-25 attackflygplan som facit, detta för tre månaders arbete. Dessutom hade ingen av dem tidigare varit yrkessoldat. Tidigare civila är nu soldater från 47:e mekaniserade brigaden. Efter träning i Sverige började de arbeta på det svenska bärbara luftvärnsmissilkomplexet RBS 70. Men när de hamnade i ett fullskaligt krig med denna MANPADS, var de tvungna att experimentera. Som Akela säger, är miljön 1980-tals, och kriget är i det nya århundradet. Men de arbetar framgångsrikt: efter deras ankomst nära Robotyne blev det ryska flyget mindre aktivt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Svenskt luftvärn gör skillnad i Ukraina

 1. Bss, du kanske skulle försöka hitta några intressanta fakta att skriva om istf att alltid upprepa samma gamla rappakalja om ”elensky” och alla jädra socialister.

  Det blir tröttsamt när du och övriga rysstroll upprepar samma sak varje dag utan att lära er något av alla som förklarar och bevisar med faktalänkar hur verkligheten faktiskt ser ut.

  Varje gång ni tjatar om samma sak så kommer ni att få samma svar som förra gången. Inget blir sant bara för att ni upprepar det femtioelva gånger.

  Att bli PK vore väl riktigt dumt, det räcker om du lämnar nazismen och börjar hålla dig till sanningen.

  29
  10
  • Det är en del av Moskvas propaganda krig mot väst.
   Deras hantlangare och nyttiga idioter får olika narrativ att sprida i sina kanaler för att Kreml om ett, två eller 10 år ska kunna gå tillbaka och gräva upp olika inlägg och säga: “Detta var vad vi stod för då” eller “Detta var vad som hände då, se här är ett inlägg/ artikel som bekräftar detta”.

   Det är därför som du ser puttebrigaden upprepa samma sak om och om igen om exempelvis Puttes terrorkrig i Donbas med mera. De är inte intresserade av veta sanningen eller vad som faktiskt är sant. De gör ett jobb, många av dem oavlönat vilket sätter dem i kategorin nyttiga idioter.

   32
   7
 2. Pettersson skriver
  “BSS, det vore kul att se en kommentar från dig där du inte ljuger men det verkar omöjligt”

  Det du egentligen säger är följande:
  BSS, det vore trevligt om du för en gångs skull kunde inrätta dig i PK-ledet och skriva som en sann socialist bör, lyssna och lär från SVT, AB. m.fl. men det verkar omöjligt!

  Ja Herr Pettersson, det är helt omöjligt, det kommer aldrig att ske eftersom jag alltid håller mig till sanningen och mina åsikter är så långt från socialism som det över huvud taget går att komma!
  Men, njut av de dina, du har ju ett par schizofrena figurer här på bloggen, med otaliga olika identiteter och som kacklar samma rappakalja i inlägg efter inlägg femtioelva gånger per dag!

  37
  92
 3. RBS70 är bevisligen ett väldigt effektivt system.
  Såg en video för några månader sen om en ukrainsk RBS70 grupp som bland annat skjutit ner två KA-52 samt kryssningsrobotar med mera. De var väldigt nöjda med systemet.

  Som sagts, de flesta bärbara system är IR-baserade vilket innebär att de kan luras med facklor från luftfartyget. Vet inte något bärbart som är radarbaserat, men dessa kan ändå luras mer remsor.
  En ledstråle/ laser kan inte luras utan roboten kommer obönhörligen följa den till slutet och bevisligen fungerar inte KA-52:ans laserskydd mot den.

  52
  12
 4. Nu blir det problem. Laserdioden i siktet till RBS70 kyld[es?} med freon. Inte nog med att de bekämpar ryskt flyg, de utrotar hela mänskligheten på kuppen. Säger Greta.

  RBS70 är störsäkert. Inga elektroniska motmedel finns. Det gäller att slå ut roboten eller skytten.

  14
  1
 5. Jag förstår hur du tänker BSS. Men om du hängt med lite det senaste 1,5 åren så vet du att Putin lovat att utrota Ukraina. Därför har han bland annat skickat några nazistgrupper uppblandade med dömda kriminella galningar i ett försök att uppnå sitt mål. De har kunnat mörda, våldta och plundra fritt i Ukraina utan att riskera straff.

  Du hetsar till att detta ska kunna fortsätta! Och som du konstaterar passar du nog ganska bra in där, och kan få delta om du vill.

  Dock finns tyvärr bara ett sätt att hindra galenskapen och få fred. Det är att utbilda ukrainska försvaret och ge dem kraftfulla vapen för att stoppa vansinnet. Hittills har det lönat sig bra. Ryssarna har backat i 1,5 år nu.

  När ryssarna är borta får vi vår efterlängtade fred.

  Ps. Eftersom du alltid brukar ljuga bör du nog skicka en länk på det du skrev om tuberkulossjuka, annars lär ingen tro dig…😂

  67
  34
  • Sverige gör inte någon skillnad alls. Våra pk-politiker dränerar istället statskassan helt i onödan och springer Usa:s ärenden, samtidigt som våran pk-media hejar på, inklusive Petterssonsblogg

   25
   69
 6. Krig är ju något fruktansvärt som på intet sätt skall glorifieras, uppmuntras eller stödjas.
  Och vi skall därför skicka humanitärt bistånd till både Ryssland och Ukraina, men absolut inga vapen!
  Konflikten måste stoppas, men det gör man naturligtvis inte med att slå mer bränsle på elden!
  -Och att som en del dårar/fyllon/socialfall sitta och hurra när människor dör är ju rent sinnessjukt och så motbjudande att jag saknar ord!

  Zelensky meddelade också nyligen att värnplikten nu skall omfatta även HIV-smittade personer, män med psykiska problem och även tuberkulos-sjuka skall omfattas, Dom kräver också att ukrainska män som flytt till bl.a. Polen skall utlämnas.
  -Och här har en del fjantar här på bloggen också ett gyllene tillfälle att på plats i tid och rum nu få avnjuta krig, blod, död och lidande som dom förespråkar, eftersom Zelensky nu även accepterar dom med psykiska problem!

  45
  112

Kommentera