Nordiskt genombrott för kärnkraft nära – Sverige riskerar halka efter

ENERGIPOLITIK. ”På fem månader skulle vi kunna ställa om hela Danmarks elproduktion”, säger Mads Steenberg, vd på Copenhagen Atomics, till Tidningen Näringslivet. Planen är att vara i kommersiell drift 2028 och då skala upp rejält runt om i världen med nästa generations reaktorer. Samtidigt varnar han för att Sverige kan hamna på efterkälken.

Så är tanken att Copenhagen Atomics kärnkraftverk ska se ut. De små reaktorerna kan adderas för att uppnå önskad effekt. Bild: Copenhagen Atomics

I ett av världens mest kärnkraftskritiska länder finns ett av världens mest framstående kärnkraftsbolag. I alla fall om man får tro vd Mads Steenberg, som hävdar att företaget kommer att kunna erbjuda den billigaste elen – till en produktionskostnad på 20 dollar per megawattimme eller cirka 22 öre per kilowattimme baserat på nuvarande växelkurs.

Några riktigt bra vindkraftsparker kan komma ner i dessa siffror per kilowattimme men då producerar de bara halva tiden och dessutom krävs helt andra investeringar i nät och lagring. Vi kommer att slå alla andra kraftslag inklusive vind även om man för sakens skull räknar kilowattimme mot kilowattimme. Det har att göra med effektiviteten och skalbarheten, säger han till Tidningen Näringslivet.

Elen kommer dessutom att vara planerbar, fossilfri och minska slutförvaringsbehovet av kärnavfallet från 100000 år till 300 år.

Vi kommer att kunna slutbränna redan existerande kärnkraftsavfall och avfallet från våra reaktorer kan förvaras ovan jord. Om vi fick välja skulle vi gärna ta emot vartenda gram kärnavfall i världen och slutbränna det i våra reaktorer, säger Steenberg.

Copenhagen Atomics grundades för mer än tio år sedan och har bedrivit testverksamhet sedan 2015. Bolaget tillverkar smältsaltsreaktorer som drivs på torium vilket är en av de tekniker som kraftigt ökat i intresse de senaste åren. Inte minst har toriumreaktorer varit föremål för forskning i länder som Indien, Kina, Norge, USA och Ryssland.

De små modulära reaktorerna tillhör kärnkraftens generation 4 och har en termisk effekt på 100 megawatt per styck vilket kan jämföras med Sveriges största konventionella reaktor Oskarshamn 3 som har en termisk effekt på 3.900 megawatt.

Liksom andra kärnkraftsreaktorer kan smältsaltsreaktorerna användas både för att tillverka värme och elektricitet. Om de används till det sistnämnda blir effekten 40 megawatt per reaktor.

Efterfrågan både för grön värme och elektricitet är enorm. Värmen är mest intressant för industriella processer som exempelvis metall- och kemiindustrin.

Läs vidare…

-Pettersson säger att det är många länder och företag som håller på med olika typer av små reaktorer, en del är säker seriösa men jag är övertygad om att det även kommer att dyka upp lycksökare med de enorma pengar som är i omlopp…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Nordiskt genombrott för kärnkraft nära – Sverige riskerar halka efter

 1. Ny kärnkraft måste byggas i Sverige. Koppla heller inte in mer vindkraft i el-systemet för det orsakar skadlig och dyr obalans. Vår välfärd drivs och betalas av säker elproduktion. Rimliga priser på bensin och diesel har samma betydelse. Men förra regeringen lade ner 6 kärnkraftreaktorer, så det blev konkurser och kaos i elpriserna. De rödgröna fortsatte även med obligatoriska skattehöjningar på bensin och diesel. De rödgröna har länge gått fram likt en folkets fiende, som om de föraktar svenskar just för att de är svenska?

  15
 2. Bra att det händer saker men detta låter lite som grönt stål. De vill väl ha en jämrans massa statliga pengar gissar jag. Troligen bättre att satsa på bolag som har riktig erfarenhet. Snack klyver inga atomer.

 3. I Sverige händer inget, det finns tusentals kärringar av båda könen som bromsar i alla instanser.

  22
 4. Sverige har alltid släpat inom politikens områden ca 10 år efter Danmark.
  Tjocksmockens stängning av Barsebäck, är i sammanhanget tragiskt, men får ses, som ett exempel på politikernas inkompetens, där man låter en liten gapande klick, väga tyngre än landets behov. Alltså ett typiskt socialistsvek.

  23
 5. Sverige har ju varit den ledande producenten på energi men har på vansinniga beslut halkat efter. Allt för att sozzarna skulle vara kvar vid makten. Ett litet skitparti har styrt och ställt och skapat onödigt elände för Sverige och svenskarna. Våra grannar skrattar åt oss och den förda politiken. Och de gör de med rätta.
  Släpp alla löjliga försök (Nato bl a) och koncentrera er (Tidögänget) på de viktiga frågorna ex vis hur kan vi göra det bästa för vår befolkning. Den inställningen saknar vi!

  15
  1
 6. det är då att det var sossisldemokratern som skreden så kallade tanke lagen ! det var förbjudet i Sverige att tänka och forska på omkring kärnkraft det var den berömda Birgitta dal som författade En lag som i princip förbjöd forskning och teknisk framgångar!!
  och det har ju naturligtvis försatt Sverige i en situation som är möjlig att återta .. om !an sluppit dessa mentala missfosyer i regeringen så hade vi troligen inte haft några energi problem det troliga är att man omvandlat elektrisk energi till andra typer av energi !? olja hade antagligen varit historia i dag då den är lämpligast att göra plast av!

  dom energi problem som Sverige kommer att få dras med får kallas arvet av idioterna tillsammans med grejer affären

  12
  • Kära ”den fete”
   Är säker på att det du skriver är intressant och läsvärt. MEN, jag orkar tyvärr inte ta mig igenom din text. Snälla, inför stavningskoll , interpunktering, ”nyktra meningar”, osv.
   Framför allt läs igenom det hela.
   Vill absolut inte irritera dig med detta, men det skulle vara intressant att ta del av vad du menar!

   7
   5
 7. Först får danskjävlarna Barsebäck nedstängt och sedan vill de smälla upp ett kärnkraftverk granne med Malmö.

  19
  3
 8. Lite lustigt att som dansk peka på just Sverige efter att danskarna under Barsebäcks livstid ägnade mycket kraft åt att få till en avveckling.

  22
  1
  • De hycklande danskarna hade sitt Risö i närheten av Köpenhamn kvar i flera år efter avstängningen av Barsebäck.
   Visserligen var dessa reaktorer rätt små, men fullt fungerande kärnkraftverk. Den ena reaktorn var ämnad för utbildning och den andra lite större drevs helt kommersiellt och tillförde el i danska elnätet.
   Jag har sett det med egna ögon på plats en gån i tiden.

 9. Med den nya regeringen kommer vi INTE att halka efter .
  Med Sossar och Miljöpartister och Feminister vid rodret hade vi fått börja inreda grottorna igen

  29
  1
  • Kristersson ska ju nu plötsigt börja bygga vindkraftverk till lands och sjöss. Han tror att han ska vinna röster på detta i städerna. Det är lantisarna som drabbas. En omsvängning efter valet. Så mycket kan man lita på honom.

   15

Kommentera