Svenskar jobbar så in i Norden

ARBETSTID. Svenskarna har bland de längsta arbetsveckorna i Västeuropa och klart längst bland de nordiska EU-länderna. Under 2022 var den genomsnittlige svenskens arbetsvecka 38,9 timmar, visar siffror från Eurostat. Det är den längsta snittveckan bland EU-länderna i Västeuropa.

Klart längre arbetsveckor har invånarna i Öst- och centraleuropa med grekerna i topp. Den kortaste genomsnittliga arbetsveckan hade nederländarna som har EU:s största andel deltidsarbetande arbetskraft.

Uppgifterna ovan gäller för hel- och deltidsarbetande mellan 20 och 64 år. Men även när det gäller endast dem som arbetar heltid står Sverige ut även om skillnaderna är mindre än för totalen. Heltidsarbetande svenskar hade med 41,6 timmars den tredje längsta arbetsveckan i unionen. Grannländerna Finland och Danmark har de kortaste.

Det finns en tydlig skillnad i de genomsnittliga arbetsveckorna för män och kvinnor där män på EU-nivå arbetar över fem timmar mer i veckan än kvinnor. Könsskillnaden i Sverige är bland de lägsta i Västeuropa men i östligare EU-länder som Bulgarien, Litauen och Ungern är skillnaderna mindre. Detta gäller alltså dem som faktiskt har ett arbete och inte dem som på något sätt står utanför arbetsmarknaden.

Europaportalen

-Pettersson är numera en lat pensionär men har gjort mina arbetstimmar med råge och det känns lite orättvist att vi ska vara med och stötta dem som arbetar mindre samt de hundratusentals invandrare som inte kan eller vill arbeta alls.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Svenskar jobbar så in i Norden

 1. Kombinera Luthersk synd, skuld och skam med att vi måste ta om hand om våra pensionsräddare!

  26
 2. Höj till 50 arbetstimmar för alla PK så dom själva kan försörja sina muslimer. Jag vill det inte.

  42
 3. Jaa så här blir det då man bara mäter de som har ett riktigt arbete….. om man mäter över alla som sägs jobba (1h/v) sjunker det markant och om man tittar över alla arbetsföra…. wow då jobbar vi förmodligen med råge minst….

  12
  1
  • Björn, var får du allt ifrån?

   Uppgifterna gäller för hel- och deltidsarbetande mellan 20 och 64 år. Men även när det gäller endast dem som arbetar heltid står Sverige ut även om skillnaderna är mindre än för totalen. Heltidsarbetande svenskar hade med 41,6 timmars den tredje längsta arbetsveckan i unionen. Grannländerna Finland och Danmark har de kortaste.

   När du pratar om en timma per vecka gäller det arbetslöshetsstatistik.

   9
   1
 4. Arbetstiden står i direkt omvänd proportion till lönenivån. Dvs när människor kan leva på sin lön så jobbar dom kortare. Systemet i Sverige är också delvis riggat för att man skall jobba övertid, med generösa övertidsersättningar. Sen hjälper det förstås också med skolmåltider, överkomlig barnomsorg och heldagsskolor.

  23

Kommentera