”Varenda cent gör nytta”

UKRAINA. USA ger Ukraina ett nytt militärt stöd på 325 miljoner dollar, motsvarande 3,6 miljarder kronor. Det meddelar president Joe Biden efter ett möte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Vita huset, skriver NBC News.

Volodymyr Zelenskyj och USA:s försvarsminister Lloyd Austin

I ett tal försäkrar den ukrainske presidenten att ”varje cent” som USA satsar utnyttjas väl, enligt CNN.

– Jag vill att ni alla ska veta att USA har räddat miljontals ukrainska liv.

Efter mötet uppger Zelenskyj också att Ukraina ska börja tillverka vapen med USA:s hjälp, vilket han beskriver som ett ”historiskt steg”.

Detta paket är skilt från de ytterligare 24 miljarder dollar som presidenten vill att kongressen ska godkänna för Ukraina, men det inkluderar inte ballistiska missiler med lång räckvid.

Sverige kan ge enormt mycket mer. Sverige är för snåla när det gäller stödet till Ukraina. Det anser Daniel Waldenström, professor i nationalekonomi vid Institutet för näringslivsforskning (IFN).

Vårt land är rikt och skulle kunna ge enormt mycket mer, säger han till SvD. Sverige ger minst stöd i Norden i förhållande till BNP.

Databasen Ukraine support tracker vid Kiel Institute of World Economy har registrerat stödet från olika länder mellan den 24 januari 2022 till den 31 juli 2023. Sverige hamnar då på plats 14, i förhållande till BNP. I topp på listan ligger Litauen, Estland, Norge, Danmark och Lettland.

Se siffrorna från Ukraine support tracker

-Pettersson tycker Sverige kan öka stödet till Ukraina men inte med nya pengar utan omfördelning av biståndet, och avgifterna till EU och FN.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “”Varenda cent gör nytta”

 1. Sverige ger minst stöd i Norden, enl idioten Daniel Waldenström, men vad han inte säger något om är att vi ger mest stöd till hela världen i förh. til bnp. För att vara professor verkar han vara otroligt urbota dum som använder Bnp för att mäta rikedom. Bnp är summan av alla varor och tjänster som produceras i landet. Ju mer det skjuts och mördas desto mer varor och tjänster går det åt. Det troligaste är ju att det är professor Waldenström som är rik.

  10
  1
  • Bosse, Sverige ger mycket men inte mest i hela världen. Exempelvis är biståndet nu låst på 56 miljarder och kommer då att minska över tid. Det borde ha sänkts rejält, men det är en kompromiss mellan regeringspartierna och SD.

   Det svenska biståndet för 2023 kommer att landa på 0,88 procent av BNI 2023 mot det tidigare målet på 1 procent. Dessutom, vilket jag tycker är bra så tar Sverige kostnaderna för flyktingarna från Ukraina från biståndsbudgeten.

   12
   3
   • Lite överdrivet kanske, men inte många länder ger bort mer än vi om man jämför med antalet invånare.

    6
    0
   • Förutom ulandshjälp så importerar vi fortfarande folk från massor av andra länder än Ukraina. Kostnaderna för dessa är mycket svårredovisade och rör sig säkert om ytterligare några 100 miljarder vilka borde räknas in i biståndskostnaderna och gör oss världsledande.

 2. Putin har inga vänner kvar. Han vänder sig till Nordkorea och tigger hjälp för att kunna fortsätta sina attacker på grannländer.

  Väst måste naturligtvis stoppa terrorn och tvinga tillbaka ryssarna hem igen om de inte lämnar frivilligt. Att Ukraina ska få all den hjälp som behövs fick Putin veta redan innan han utökade kriget för 1,5 år sedan.

  Att det tagit lite tid beror på att Ukraina anfölls av världens näst(?) största armé och bara hade molotovcoctails och pansarskott. Samtidigt som de försvarade sig med enkla medel var de tvungna att bygga och utbilda den armé av Natoklass som nu rensar banan från ryssar.

  Enda frågan som kvarstår är hur många gubbar och maskiner Putin vill offra?

  63
  24

Kommentera