Ryssland uppmanar: ”Avsluta blodbadet”

UTRIKES. Ryssland uppmanar Azerbajdzjan och Armenien att ”avsluta blodbadet” i regionen Nagorno-Karabach, skriver AFP. Utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova säger i ett uttalande att parterna bör fokusera på en fredlig lösning och hänvisar till de skriftliga överenskommelser som Ryssland medlat fram.

Ryska utrikesdepartementets taleskvinna Maria Zakharova Bild: Ryska UD

Den senaste tiden har spänningarna i Nagorno-Karabach ökat. Azerbajdzjan meddelade under tisdagen att man inlett någon form av operation i regionen. Armeniska separatister vittnar om artillerield och raketer mot flera tätorter.

Regionen är internationellt erkänd som en del av Azerbajdzjan, men fungerar som en utbrytarregion och har en i huvudsak armenisk befolkning.

Moskva spelade en central roll i att förhandla fram den vapenvila som slöts i regionen 2020 och har därefter haft trupper på plats. Azerbajdzjan menar att området har ockuperats olagligt medan Armenien talar om etnisk rensning.

-Pettersson undrar om det ryska utrikesdepartementet skämtar när man hänvisar till skriftliga överenskommelser.

Ryssland följer inte ens de överenskommelser och avtal som Ryssland förhandlat fram med andra och själva undertecknat. Frånsett alla brutna avtal hotar Ryssland regelbundet med kärnvapen och Dmitrij Medvedev, i dag vice ordförande i det ryska säkerhetsrådet, hotar det ukrainska folket med ett ideologiskt betingat folkmord.

 • Ryssland bryter först och främst mot våldsförbudet, vilket finns specificerat i FN-stadgan, det står bortom allt tvivel. Ukraina har rätt till självförsvar på grund av den aggression som Ryssland nu utövar mot Ukraina. Ukraina har också rätt att begära hjälp från andra stater, och andra stater har rätt att hjälpa Ukraina. FN-stadgan innehåller två undantag från våldsförbudet: självförsvar vid ett väpnat angrepp och efter beslut av FN:s säkerhetsråd.
 • Förutom våldsförbudet i FN-stadgan bryter Ryssland också mot skyldigheten att lösa tvister på fredligt sätt.
 • Ryssland bryter mot Minsk-avtalet om Donetsk och Luhansk, slutet mellan Ukraina och Ryssland. Enligt avtalet ska Donetsk och Luhansk få självstyre inom Ukraina, men inte erkännas som egna stater, såsom Ryssland gjort.
 • Ryssland bryter också mot Budapestavtalet om säkerhetsgarantier från 1994 där Ukraina gav Ryssland sin mycket stora kärnvapenarsenal från Sovjettiden i utbyte mot billig gas och “säkerhetsgarantier mot hot eller våldsanvändning mot Ukrainas, territoriella integritet eller politiska oberoende”. Avtalet från 1994 gäller än. Ryssland har sedan 2014 brutit mot det genom invasion och annektering av Krim och att lägga sig i och stödja separatisterna i Donbass.
 • Fördraget om vänskap, samarbete och partnerskap mellan Ukraina och Ryska federationen var ett avtal mellan Ukraina och Ryssland, undertecknat 1997, som fastställde principen om strategiskt partnerskap, erkännandet av befintliga gränsers okränkbarhet och respekt för territoriell integritet och ömsesidigt åtagande att inte använda sitt territorium för att skada varandras säkerhet. Fördraget hindrar Ukraina och Ryssland från att invadera varandras land respektive förklara krig. Då Ryssland bröt avtalet genom att ockupera Krim och östra delarna av Ukraina sade Ukraina upp avtalet 2018. 

Andra internationella överenskommelser

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Ryssland uppmanar: ”Avsluta blodbadet”

 1. Varför vill Ryssarna att dessa länder ska hålla överenskommelser, när Ryssarna själva
  bryter alla överenskommelser??

  10
  6
 2. Enligt armeniska källor har Mordor försett azererna med kordinater för alla armeniska enheter samtidigt som Mordor dragit bort sina sk fredsbevarande orcher. Hämnden för armeniskt närmande till väst. Mullorna i Iran stöder i sin tur Armenien mot azererna. Rysstrollen gillar

  9
  6
 3. Jag tycker att Putte ska hålla sitt ord och gå in med styrkor i Azerbajdzjan för att stoppa övergreppen.

  4
  5
  • Kan jag hålla med om.
   Paul Craig Roberts, Reagans f.d vice finansminister brukar oftast ha rätt.
   Han har en längre tid menat att Ryssland har en skyldighet att mobilisera upp och snabbt avsluta kriget innan allt går över styr.

   4
   10
 4. Avtal mellan stater bryts hela tiden, vem som bryter och av vilken anledning kan inte generaliseras, alla brutna avtal är unika.

  9
  7

Kommentera