Azerbajdzjan har inlett ”antiterror”-operationer i Nagorno-Karabach

UTRIKES. Azerbajdzjan har inlett lokala ”antiterrorist”-operationer i utbrytarprovinsen Nagorno-Karabach, uppger landets försvarsdepartement enligt flera nyhetsbyråer. Syftet är att ”hämma storskaliga provokationer” och pressa bort vad man påstår är armeniska soldater.

Nagorno-Karabach

Samtidigt rapporteras att sex medborgare har dödats av landminor i regionen. Azerbajdzjan beskyller ”olagliga armeniska grupper” för att ha placerat ut minorna. Enligt Reuters har smällar hörts i regionens största stad Stepanakert.

Nagorno-Karabach är formellt en del av Azerbajdzjan, men befolkas av etniska armenier.

Armenien och Azerbajdzjan är ärkefiender sedan Sovjetunionen kollapsade och de blev självständiga, troligen ännu mycket längre, vi har det armeniska folkmordet 1915, med miljoner döda.

Armenien har en urgammal kristen kultur. Landet ligger inklämt mellan de muslimska grannarna Turkiet och Azerbajdzjan och har mycket ansträngda relationer till båda dessa länder. Under historiens gång har Armenien lytt under olika imperier. Från 1920 till självständigheten 1991 var området en delrepublik i Sovjetunionen. Landet är fortfarande starkt beroende av Ryssland, både politiskt och ekonomiskt.

Flera krig har brutit ut i området och Ryssland har “fredsbevarande” styrkor på plats.

-Pettersson misstänker att Vladimir Putin inte blir så imponerad av ännu en akut konflikt att ta hand om…

Om Nagorno-Karabach på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

One thought on “Azerbajdzjan har inlett ”antiterror”-operationer i Nagorno-Karabach

  1. ja betyder detta att Putin tuggar på mattan?? sattelistaterna börjar vädra morgonluft. kanske dags att öka försäljningen av vapen och ammunitionen till dom så kallade goda satelliterna dvs dom som följer Ukraina . i den esvärande kampen mot Putins pojkar ? alltså KGB .?

    4
    3

Kommentera