Över 3.000 soldater och sjömän på plats när kungen firas

FÖRSVARSMAKTEN. Mellan 13 och 16 september firas kung Carl XVI Gustavs 50 år på tronen. Försvarsmakten bidrar med en styrka på över 3.000 personer till firandet. – Det här är riktigt stort. Totalt 24 förband kommer att ha personal på plats i Stockholm, säger Richard Beck-Friis, högvaktskommendant. 

Slupen Vasaorden kommer att bemannas av personal ur Marinen. Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten

Firandet av kungens 50 år på tronen berör över 3 000 personer från nästan alla delar av Försvarsmakten. De flesta kommer att finnas längs den kungliga kortegevägen som går genom centrala Stockholm lördag 16 september. Kortegen avslutas på Skeppsholmen där kungaparet går ombord på slupen Vasaorden för att färdas tillbaka till slottet.

Alla detaljer kring hur allmänheten kan följa firandet och kortegen finns på kungahusets webbplats.  
– Längs kortegevägen kommer nio musikkårer att spela. Kungaslupen Vasaorden bemannas av befäl, soldater och sjömän ur Stockholms amfibieregemente, samt tredje och fjärde sjöstridsflottiljerna. Det är bara ett litet urval av vad vi bidrar med, säger överstelöjtnant Richard Beck-Friis.

Huvuddelen av Försvarsmaktens personal anländer till Stockholm på lördagen. – Det handlar om en stor logistikoperation när personal från alla delar av landet ska till Stockholm och hem igen, säger Richard Beck-Friis.
Statscheferna för samtliga nordiska länder deltar i firandet. Sammanlagt 24 förband ur Försvarsmakten, samt flera frivilligorganisationer, bidrar med personal till firandet.

Därtill kommer flygplan från flera olika tidsepoker att delta i två överflygningar planerade till 16.20 på lördagen. 

Firandet är igång och kommer att uppmärksammas stort i medierna. Sveriges television sänder direkt från flera av händelserna. På fredag 15 september deltar kungen i högvaktsavlösningen. Det är då på dagen 50 år sedan han tillträdde. Kung Carl XVI Gustav avlade kungaeden 15 september 1973. Han efterträdde då sin farfar Gustav VI Adolf.  

-Pettersson tycker det låter dyrt, men inte oftare än det händer kan det vara värt pengarna…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Över 3.000 soldater och sjömän på plats när kungen firas

  1. När firandet är över så kan man ju skicka ut de 3000 soldaterna till Stockholms förorter och städa upp lite bland våra gängkriminella, gärna med skarpladdade vapen.

    29

Kommentera