Ryssland har byggt stora vapenförråd nära Finland

UTRIKES. Ryssland har på kort tid byggt upp tre stora vapenförråd i närheten av gränsen mot Finland, rapporterar Svenska Yle. Tv-kanalen har tagit del av satellitbilder som visar att Ryssland byggt ett förråd i Petrozavodsk och två i Alakurtti, cirka fem mil från gränsen.

Alakurtti hör till Nordflottan, som är Rysslands nyaste militärdistrikt. Nordflottans kärna är marinen, men också armén och flygvapnet ingår. Alakurtti var till 1940 en del av Finland men erövrades av Sovjet under vinterkriget.

Byggtakten har varit mycket snabb. Enligt Yle har byggnaderna rests från grund till taklagshöjd på en dag. Enligt experten Ilmari Käihkö, verksam vid Försvarshögskolan i Stockholm, innebär vapenförråden ingen omedelbar säkerhetsrisk för Finland. Ryssland har inget att sätta in här vid östgränsen. Snarare kommer utrustning från östgränsen att användas någon annanstans, och Ukraina är destination nummer ett.

Ryssland har placerat ungefär 2.000 soldater i Alakurtti brigad. Åtminstone en tredjedel av dem, eller kanske så mycket som hälften av dem, har skickats till Ukraina för att kriga. I brigaden finns den 80:e arktiska motoriserade infanteribrigaden. Brigaden är utbildad att verka i det arktiska områdets mörker och kyla. Där finns bepansrade trupptransportfordon, men inga stridsvagnar.

I de nya hallarna ryms bara en del av militärbasens utrustning. Den befinner sig nu till största delen under bar himmel. Om områdets trupper utökas – såsom Rysslands ledning vill – skulle nya hallar kunna byggas mycket snabbt vid behov.

Soldaterna från Alakurtti har lidit förluster i Ukraina.

Utrustningen i Petrozavodsk är mycket gammal, och det finns inga garantier för att den går att återställa i tidigare skick. Den har samlats ihop från områdets truppförband som lades ned efter att Sovjetunionen upplöstes på 1990-talet. Eftersom kriget i Ukraina fortsätter och Ryssland har förlorat en hel del nyare utrustning där, så har Ryssland varit tvungen att börja använda också äldre utrustning.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Ryssland har byggt stora vapenförråd nära Finland

 1. Man kan aldrig lita på ryssen! Förgät ej att moderaten Reinfeldt la ner det svenska försvaret!

  14
  3
  • Sossen Hultqvist är en pålitlig dj.. vel “Sverige kommer aldrig någonsin att ansöka om Natomedlemskap, så länge han är sosse” .

  • Ryssarna försvarar sina gränser och sitt land.
   Det borde inte vara en nyhet vid det här laget.
   Framförallt inte nu när NATO har lagt beslag på den Nordiska buffertzonen.

   6
   27
   • Gamling, vilka ryska gränser är hotade? Den senaste gränskonflikten var med Kina tror jag men den verkar löst för tillfället.

    Varför ska världens största land ha buffertzoner i andra länder det låter inte klokt och är emot alla internationella regler för umgänge. Det är bättre Putin tar hem de ryska trupperna från de c:a 16 länder de härjar i nu och bygger fred och Ryssland.

    12
    3
   • Pettersson
    Varför skulle USA ha en robotfri zon på Kuba 1962, och hotade med kärnvapenkrig om de inte fick det.
    Varför skall USA ha 800 militärbaser runt om i hela världen.
    USA är ett mycket större problem här i världen än Ryssland.

    7
    27
 2. Ännu inte för sent för Sverige att dra tillbaka NATO-ansökan och återgå till alliansfrihet och neutralitet som tjänat landet bra i över 200 år.

  18
  73
 3. Fascist Ryssland förbereder sig för att i imperialismens namn anfalla fler demokratiska länder! Vi behöver förbereda oss även i Sverige

  43
  9
  • Nä det betyder ju att det är tid att slappa en buffert zon meland Finland och Ryssland.. det undliga med detta är att kriget i Ukraina borde dränera Ryssland vapenproduktion ?? men det är uppenbart att idiotin i Putins värd slår alla gånger .. i klart texst betyder det att alla gamla satellit stater till Ryssland bör tänka på sannolikheten för att själva drabbas av Putins vrede och börjar bomba någon okänd satellit stat åt helvete!!!
   det är uppenbart att förse ukrianamed dom vapen som behövs för att dela upp Ryssland i så små stater som inte klarar av att förtrycka och med vapen dominera sina granstater!?

   6
   7

Kommentera