Färre söker asyl – men regeringen vill minska mer

INVANDRING. Antalet asylsökande i Sverige har minskat kraftigt under 2023 samtidigt som det har ökat i resten av Europa, skriver Dagens Nyheter.

I EU-länderna och Norge ökade antalet asylsökande med 30 procent under årets sju första månader medan det sjönk med 25 procent i Sverige. Migrationsverket räknar med fortsatt lågt mottagande under de kommande åren.

Överfulla sporthallar i Tyskland. Nationellt nödläge i Italien. Tältläger i Belgien. Sedan förra hösten har antalet människor som söker asyl i EU-länderna ökat kraftigt. Då räknas inte ukrainare som får skydd enligt EU:s massflyktsdirektiv. De flesta kommer från Syrien och Afghanistan, och många länder i Sveriges närhet befinner sig i en situation som väcker minnen från det stora flyktingmottagandet 2015.

Men Sverige sticker ut – som ett land där jämförelsevis få söker asyl.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) säger att regeringen vill få ner asylinvandringen ytterligare. – Vi ligger fortfarande för högt, säger hon till DN.

-Pettersson säger att hittills i år (jan-aug), Massinvandringen fortsätter – 72.404 uppehållstillstånd beviljade, inklusive ukrainare, 29.991 av dem är asylsökande, anhöriga och verkställighetshinder. Resterande är arbete-, studier- och EU-invandrare.

Bild från DN

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Färre söker asyl – men regeringen vill minska mer

 1. 1. Inte särskilt låg, 3 ggr högre än Finland, mer än dubbelt så stor som Norge. Det är ju för vi haft skyhöga siffror tidigare som minskningen framstår som stor.

  2. Vi ”kompenserar” med onödig arbetskrafts och anhörigimmigration så att summan blir rätt likt det gamla vanliga. Lite över eller undeer 100 000 per år, som vanligt.

  Bättre än inget men långt ifrån bra eller rimligt för ett så litet land som Sverige.

 2. Låt dem INTE lura dig!!!

  FOLKUTBYTET FORTSÄTTER men nu under andra kriterier!!!

  Malmer Stenergard (M) är en stor svikare!!!

  Och pengar skall de ha!!! Allah dessa etniskt och religiöst inriktade föreningar samfund, studiecirklar, ………. osv trots löften om STOPP!!
  Det är de goda, naiva och nyttiga idioterna som motsvara 8% (KD, L) av valmanskåren som bestämmer. Ser de INTE HATET och ONDSKAN och AVUNDSJUKAN från de dysfunktionella som de importerat och som hatar Sverige och det svenska. DE ÄR BARA UTE EFTER BIDRAG, BIDRAG, BIDRAG,…….
  Om de INTE får som de vill är de kränkta av den svenska rasismen.

  HUR DUM FÅR MAN VARA FÖR ATT VARA MEDLEM I L eller KD????

  VAD HÄNDE MED (SD)?

  https://ledarsidorna.se/regeringen-saknar-overblick-av-det-bidragsindustriella-komplexet/

  11
 3. Förlåt MEN detta är rena dumheter för om BUT fortfarande är över 100k årligen är det väl sak samma att folk numer väljer en annan grind för incheckning…. förmodligen en grind som vanligtvis betecknas som “fast track” asylansökningar och kvotflyktingar går ned medan de andra bin´s är ökande och många hundra tusen är analfabeter…. de som kommit hit med arbete som skäl bör genast skickas till annat EU-land om de inte jobbar…. MEN då skulle många tjänstemän med beteckning BH bli utan jobb osså…..

  7
  1
  • Björn, vad betyder BUP, “fast track”, bin’s, BH? klarar du inte att skriva på begriplig svenska?

   För övrigt tycker jag inte regeringens politik är rena dumheterna jämfört med den gamla regeringen.

   Det är något färre asylsökande, det är svårare att få uppehållstillstånd för anhöriga, det delas inte ut permanenta uppehållstillstånd i parti och minut nu. De flesta får tillfälliga uppehållstillstånd. Den nya regeringen annonserar utomlands “kom inte hit” medan den gamla regeringen skröt över våra välfärdssystem i Mellanöstern.

   Det går långsamt men åt rätt håll.

 4. När de kommer till Sverige kallar de sig sannolikt numera “anhöriginvandrare”. Kan knappast vara svårt att “köpa” en släkting i Sverige!

  14
  • PRECIS och med 2miljoner som känner många där borta blir det ganska enkelt att hitta 100k per år för att fylla “tanternas” prioriterade grupper,,,,,

Kommentera