Xi nobbar G20-möte för första gången

UTRIKES. Kinas president Xi Jinping planerar inte att besöka G20-mötet i New Delhi nästa vecka, skriver Financial Times och hänvisar till källor. Xi Jinings frånvaro kommer troligtvis att ses som ett bakslag för Indiens premiärminister Narendra Modi.

Kinas president Xi Jinping och Indiens premiärminister Narendra Modi

Ifall Xi Jinping inte deltar så blir det den första gången han skippar mötet, och det blir ett ytterligare slag mot ett redan splittrat forum, skriver tidningen.

G20 är en grupp bestående av nitton större ekonomier samt Europeiska unionen. Medlemmar är Argentina, Australien, Brasilien, EU, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet, Tyskland och USA.

Förra veckan deltog den kinesiska ledaren aktivt i Brics-ländernas omtalade möte.

Problemen hopar sig i Kina, i mitten på augusti meddelade kinesiska myndigheter att man slutar publicera statistik över ungdomsarbetslöshet, som blivit ett växande problem i landet. 20 procent av alla ungdomar i Kinas städer är nu arbetslösa.

Kinesisk data har sällan varit problemfri. Från uppskattningar av spannmålsproduktionen under svältkatastrofen det stora språnget till BNP-siffror under 2000-talet, har det ofta funnits frågetecken kring nästan alla siffror som publicerats. De senaste årens trend har varit extremt tydlig till och med för att vara Kina. Det publiceras långt mindre statistik kring den ekonomiska utvecklingen än tidigare år, vilket redan i höstas uppmärksammades av Financial Times.

-Pettersson säger att Indien och Kina är konkurrenter och väldigt olika. Indien är en demokrati, Kina en kommunistisk diktatur men de är ofta osams, till och med mindre krig uppstår ibland. Hur de ska enas i BRICS är obegripligt. Indien rasar över Kinas nya officiella karta

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Xi nobbar G20-möte för första gången

  1. kineserna är ju G 20 det är väl kineserna dom har värdens största produktion!! både det europeiska och det amerikanska handels blocken är överkörda av just kineser ! och Länkarnas stora problem är väl att man kan förlora den monopol liknade stälninge angående energi ! särskilt sen Putin skitit i det blå skåpet

Kommentera