Indien rasar över Kinas nya officiella karta

UTRIKES. Indien riktar skarp kritik mot Kina efter att en ny karta där omstridda områden påstås tillhöra Kina publicerats, rapporterar Times of India. Indien har nu lämnat in en offentlig protest mot Kina. – Att göra absurda anspråk gör inte att någon annans territorier blir deras, säger utrikesminister Subrahmanyam Jaishankar.

På Kinas nya officiella karta är Arunachal Pradesh och Aksai Chin inritade som kinesiska, områden som regeringen i Delhi anser vara indiska.

För Arunachal Pradesh finns ingen officiell gräns, men Indien styr området som ligger öster om Bhutan. Indien anser även att de styr i Aksai Chin, regionen där Indien, Kina och Pakistan möts.

Länderna har i årtionden legat i konflikt om flera områden, varav Arunachal Pradesh och Aksai Chin tillsammans med delstaten Sikkim är de större trätoämnena.

För Arunachal Pradesh – som Kina kallar Södra Tibet – finns ingen officiell gräns, men Indien styr området som ligger öster om Bhutan. Styr anser man även att man gör i Aksai Chin, en region där Indien, Kina och Pakistan möts.

Förutom de indiska regionerna är självstyrande Taiwan och omstridda Sydkinesiska sjön inskrivna som kinesiska på den nya kartan.

Det spända läget i området förvärrades 2020 då 20 indiska och minst fyra kinesiska soldater dödades i oroligheter. Sedan dess har tiotusentals soldater placerats ut i gränstrakterna.

Kina har gränskonflikter med Indien, Taiwan, Bhutan, Vietnam, Filippinerna, Japan, Malaysia och kanske något mer. Tidigare var Kina även rejält osams med Ryssland men där är det lugnt för närvarande. Dessutom ockuperar Kina det jättelika Tibet från 1951.

-Pettersson undrar över BRICS-samarbetet, där Kina och Indien är de mäktigaste medlemmarna…

Kina och Indien delar världens längsta omarkerade gräns. De områden som båda länderna gör anspråk på brukar delas in i tre sektorer längs gränsområdet i nordöstra Indien: den västra, mittersta och östra sektorn. Aksai Chin ligger i den västra sektorn och där äger de flesta skärmytslingar rum. Den strategiskt viktigaste delen ligger dock i östra sektorn som Indien kallar Arunachal Pradesh och Kina Sydtibet. Arunachal Pradesh styrs idag av av Indien. Mittensektorn gränsar till de indiska delstaterna Uttarakhand och Himachal Pradesh.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Indien rasar över Kinas nya officiella karta

  1. Jo en fördel är det Pakistan och Afghanistan är ju länder som inte borde få existera muslimska lydstater

  2. Verkar bli dags att tvåla till elake Nalle Puh efter att ärkesvinet Putler fått vad han förtjänar.

    15
    3

Kommentera