Vattenfall AB läcker miljarder som ett såll

EKONOMI. Vattenfall AB, är helägt av svenska staten, alltså av alla oss som bor och verkar i Sverige. Staten består av statschefen, riksdagen och regeringen, samt de domstolar och förvaltningsmyndigheter som lyder under dessa, det svenska folket.

I år utsågs Anna Borg, vd och koncernchef för Vattenfall, till näringslivets mäktigaste kvinna. Motiveringen handlade om hennes insatser för att hantera både el- och klimatkris, skriver tidningen Näringslivet. Tidningen skriver att syftet är ”att belysa den trögrörliga ojämlikheten i ledningsgrupper och på vd-poster, och vikten av förebilder”.

Anna Borg vd Vattenfall, är stolt för sitt jämställdhetspris. Inklusive pensionspremier tjänade Anna Borg totalt 22,5 miljoner kronor under 2022. Det är 1.875.000 kronor i månaden.

En uppenbart stolt VD. Prisad för sådant som i dagens Sverige står högt på agendan snarare än ett skickligt ledarskap för ett företag med 30.000 anställda och med en omsättning 2022 på 240 miljarder kronor. Helägt av svenska folket. Andra kvartalet i år ökar omsättningen med 13,6 miljarder jämfört med andra kvartalet 2022 och ändå sjunker resultatet med 14,7 miljarder till förlust 2,8 miljarder, skriver Evert Andersson och Mats Kälvemark på Klimatupplysningen.

I det ligger en förlust från havsbaserad vindkraftprojektet Norfolk Boreas med 5,5 miljarder. Bra i alla fall att inse det tokiga med att kasta goda pengar efter dåliga, men vad med Kriegers Flak och Kattegatt Syd med flera? Förutsättningarna är i stort sett lika.

Listan över Vattenfalls dåliga beslut och affärer är lång. Det är häpnadsväckande att den fått bli så lång utan konsekvenser varken för bolagets ledning eller den strategi, som politiken pekat ut.

 • NUON-affären. Priset 89 miljarder kronor var dubbelt mot värdet.
 • Brunkolet i Tyskland i stort sett skänktes bort. Värderades till 6 miljarder omgående.
 • Ett nytt stenkolskraftverk i Moorburg stängdes redan efter fem års drift. 29 miljarder borta.
 • Reaktorer redo för minst tjugo års stabil leverans av el stängdes i förtid. Återanskaffning är nödvändig.
 • Norfolk Boreas havsbaserade vindkraftprojekt. Förlust 5,5 miljarder.

Förlustaffärer,  gigantiska nedskrivningar av tillgångar och bortslarvade intjäningsmöjligheter har kostat folkhushållet minst 200 miljarder på mindre än ett decennium. Inte nog med det. Onödigt stort underskott på effekt har också drabbat konsumenterna både på elpriset och och i förlängningen också inflationen. Lägg sedan till cirka 100 miljarder för att ersätta R1 och R2 med samma effekt. (vidare nedan)VD:s månadslön 1,75 miljoner är tio gånger statsministerns. Chef för en verksamhet som år från år levererar sjunkande resultat.

Även om detta är häpnadsväckande uppgifter är ändå den stora frågan – Hur ser framtiden ut för vår egen energijätte?

Grovt räknat schabblas 40 miljarder i vinst per år bort och folks elräkningar drabbas med 50 miljarder per år.

Läs vidare…

-Pettersson säger att Vattenfalls vd Anna Borg tjänar i runda slängar tio gånger mer än Sveriges statsminister och är chef på ett jätteföretag men ägnar sig åt jämställdhet medan svenska folkets miljarder försvinner, det är PK-politik.

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Vattenfall AB läcker miljarder som ett såll

 1. “näringslivets mäktigaste kvinna. Motiveringen handlade om hennes insatser för att hantera både el- och klimatkris”
  Vilken klimatkris?
  El-kris har vi drabbats av just p.g.a dylika inkvoterade oduglingar på höra poster i samhället
  Men klimatkris?? -Hon kanske menar klimakteriekris?

  Tänk att tanten har gått i skola i 25 år och ändå inte lärt sig någonting, inte ens sunt förnuft fastnade i hennes skalle!
  Tragiskt och ännu mer tragiskt att en sådan dåre skall få leda Svenskt näringsliv rakt åt helvete!
  Men Sverige skall ju köras i botten på precis alla områden, så här är bara ännu en till av dögrävarna!

  15
 2. Ungefär samma bakgrund som Stefan Löfven (förutom ekonomi) han var ju statssvetsare och nu är han konsult !

 3. Återigen är det bevisat – politiker skall inte “göra affärer”. Att leka med skattebetalarnas pengar och spendera dem på icke affärsmässiga grunder är huvudlöst! Majoriteten av våra styrande har ingen ekonomisk utbildning. Betänk vilka “projekt” som ligger i pipeline!
  Lär de sig aldrig? Hybrit är ett ett sådant vansinnesprojekt!

  19
 4. Dags att byta VD samt skicka ett skarpt regleringsbrev för att få företaget på rätt fot. Satsa på det som fungerar.

  Om politikerna behöver fundera på vad som fungerar kan de svara på den retoriska frågan: Du ska ligga i respirator i åtta månader. Den kan kopplas till en strömkälla, ska denna strömkälla vara:
  A. Vindkraftverk
  B. Solceller
  C. Vattenkraftverk
  D. Kärnkraftverk
  E. Kraftvärmeverk

  29
  • Storföretagen har i alla tider fjäskat och smort makthavare, med syftet att få ta del av deras inflytande och kontakter i tron att det gynnar deras affärer. T.ex. Reinfeldt sitter i en mängd styrelser, bara p. g. a. namnet Reinfeldt inte kunskaperna.
   Kan inte tro att Anna Borg är anställd i smyg av Wallenberg, men det kommer säkert på gränsen till mutor därifrån och andra kapitalstarka krafter i samhället i syfte att köpa inflytande.
   På så sätt rullar det på när riskkapitalet m. hj sina lobbyister på olika sätt försöker få politikerna som håller i statskassan att satsa på deras olika mer eller mindre sanslösa projekt.

 5. Vansinne! Om staten ska äga bolag måste styrningen grundas på kompetens och marknadsmässiga beslut.

  En privatisering hade naturligtvis genererat helt andra vinster. Men vinsterna hade gått till ägarna. Sannolikt kinesiska staten eller liknande…

  25
  2
  • Med privatägda elbolag vet vi nu hur det blir. Man slår ihop och säljer och har sig, tills en ägare som är direkt nationsfientlig mot Sverige, styr företaget. Tyskland är ett mycket slående exempel, där tyska intressen står över de svenska, med noll intresse för vad som är bra här. Inte ens våra nordiska grannar har varit bra ägare för Sverige.
   Vi kan se det samma i alla företag med tyska ägare som etablerat sig i vårt land.

   10
   • Bosse S, menar du att det gått dåligt för Scania sedan VW blev storägare 2011?

    Svenska företag har runt 1,5 miljoner anställda utomlands. Utan dessa skulle många stora Svenska företag knappast överleva.

    1
    3
   • Finns undantag, vi minns väl SAAB både bilar och ubåtar, men det behöver inte bara vara tyska företag som köper svenska.
    Fler stora tyskägda företag som etablerat sig här, har gått med brakförlust år ut och år in.
    Tex Mediamarkt som snart byter ägare har ansvaret för att många svenska företag fått slå igen pga att de inte kunnat konkurrera mot ett företag som konkurrerar med så låga priser att de själva går med förlust.

 6. Ett politiskt huvudmannaskap är generellt sämre än privat, och när staten skall vara ägare måste det finnas giltiga argument för det. När det gäller visa strategiska tillgångar som inte kan reproduceras (delas, förnyas) finns dom argumenten. Det gäller på energiområdet våra kärnkraftverk (det är svårt att bygga ut på nya ställen), storskalig vattenkraft och elnäten. Dessa tillgångar kan ägas av staten eller ett statligt bolag, men bolagets verksamhet bör också strikt inskränkas till dessa områden.

  21
 7. Argumentet att justera “Ojämlikheter i ledningsgrupper och på VD-poster” var alltså orsaken till att hon valdes till detta ämbete. Samma som Magda alltså. Innehållet mellan benen går före innehållet mellan öronen. Kan hon sen bara skapa ännu fler förluster så kommer bonusarna per automatik.
  Än styrelsen då ? Sitter dom och sover tillsammans med regeringen ?
  Detta urusla sätt att förvalta våra pengar mynnar väl som vanligt ut i ännu högre skatter för pöbeln.

  36
 8. Jag undrar.. Vad har den där kvinnan Borg för dolda och oanade talanger som har fört henne till den monetära tron hon nu sitter på.
  – Den fryskalla blicken i den självgoda arroganta uppsynen får mig att ifrågasätta riktigheten i att just hon bör inneha den posten.

  Ja, förutom det, att hon, tydligen är totalt olämplig och uppenbarligen inkompetent att styra det stora skepp vars roder hon för en gigantisk lön nu håller i.
  En psykopatiskt lagd klättermus i samhällets (o)tjänst.
  – Det finns många fler. Dessvärre ..

  45
  • Pengarna som försvunnit i Vattenfallsledningens inkompetenta beteende borde i stället kunnat användas för att rädda ett av de sist nedlagda kärnreaktorena, eftersom de ändå bortslösades.

 9. Utklipp från Wikipedia:

  Anna Borg har en magisterexamen i ekonomi och statskunskap. Hon arbetade en kort tid som konsult innan hon började på Vattenfall 1996 inom företagets tradingverksamhet.

  Hon har med andra ord inte mycket erfarenhet av riktiga livet utan är snarare en “curlad” kvinna inom det politiskt styrda vattenfall . .

  11

Kommentera