Sverige kan ha ny kärnkraft om fem år

ENERGIPOLITIK. Det är fullt möjligt att små modulära kärnkraftsreaktorer finns på marknaden inom fem år. Det säger chefen för internationella atomenergiorganet till SVT Nyheter. Det var längesedan Sverige satte ett nytt kärnkraftsverk i drift, därför är det viktigt att vara uppdaterad med den senaste teknologin och säkerheten när nya små reaktorer, SMR, sätts i drift.

SMR Kärnkraftsreaktor Bild från Blykalla

– Det finns ett stort internationellt intresse och ett antal projekt som slutförs nu, i USA, i Kanada, i Frankrike. Vi måste se dem på marknaden först, det är en tid kvar tills dess och tills man kan bestämma vilken typ av SMR man ska använda sig av, säger IAEA-chefen Rafael Grossi till SVT Nyheter under sitt Sverigebesök.

Han tror att SMR-prototyper kommer finnas tillgängliga inom några år.– Det beror på vilka prototyper som utvecklas men jag tror att vi inom fem år kommer att se små modulära reaktorer på marknaden, säger Grossi.Från Svenska Vattenfall är bedömningen att nya reaktorer kommer vara på plats tidigast 2030.– Vår bästa bedömning att vi kan ha byggt något tidigast i början av 2030-talet. Tittar man på byggnationsperioden för små modulära reaktorer så tar de kanske 3–4 år att bygga, säger Vattenfalls vd Anna Borg till DN.

Finland kommer att bli först i världen med att slutförvara högaktivt kärnbränsleavfall i och med med slutförvaret i Onkalo nära Olkiluoto kärnkraftverk.Under mötet med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) kommer de bland annat diskutera frågan om Sveriges slutförvar.– Vi kommer att diskutera hela bränslekedjan. I Sverige följer man en liknande väg som Finland med en teknologi där man förvarar avfallet i ett geografiskt begränsat och stabilt område, säger Grossi.

-Pettersson har noterat att det talas mycket om SMR, små modulära reaktorer. Det kanske är framtiden, men små reaktorer är inget nytt. Det finns en hel del militära fartyg som drivs av kärnkraftsreaktorer men även civila, främst isbrytare.

För närvarande byggs fler än 60 nya reaktorer runt om i världen och det finns c:a 440 i drift. Sverige byggde och tog 12 reaktorer i drift på 12-13 år under 1970 och 1980-talet. Oskarshamnsreaktorn byggdes på 4 år. Den kompetensen är troligen borta, men vi kanske kan få hjälp.Sydkorea byggde sin första reaktor 1977, ungefär samtidigt som Sverige men har sedan dessa startat ett nytt reaktorbygge ungefär vartannat år. De har därför unik kompetens och praktisk erfarenhet något endast ett fåtal länder kan jämföra sig med. Sydkorea har idag tjugofyra reaktorer i drift, två är stängda och fyra under uppförande. Sydkorea gör två andra saker som få andra gör, de fokuserar på serietillverkning med små modifieringar mellan varje generation reaktorer. De koncentrerar också många reaktorer på varje plats. Shin-Kori (nya Kori) med sina snart sex reaktorer ligger granne med kraftverket Kori med fyra. Totalt tio reaktorer på en liten yta. Detta ger stora ekonomiska skalfördelar både vid byggnation men också vid drift och underhåll.

Sveriges Energiminister Ebba Busch borde samla ihop ett gäng energi- och kärnkraftskunniga människor och göra ett studiebesök i Sydkorea, alternativt bjuda hit koreanerna.

Reaktor 1 och 2 Shin-Kori Kärnkraftverk i Sydkorea

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Sverige kan ha ny kärnkraft om fem år

 1. “Oskarshamnsreaktorn byggdes på 4 år. Den kompetensen är troligen borta”
  En av mina få vänner i SE, Kjell Åke Wennström gick bort för lite över ett år sedan.
  Han var projekt ledare för atomdelen i c.a. 60% av alla Svenska kärnkraftverk.
  Drabbades av vaskulär Parkinsons ungefär samtidigt som Ringhals 1 lades ner,
  såg faktiskt ut som en förbannelse över Svensk enfald.
  Var själv, som tonåring med på ett litet hörn vid testerna och typningen av rörsystemen
  till kärnkraftverken i SE under sent 1960 tal.
  Under tiden anlände den Svenska avtrubbningen när det gällde vidareforskning, typ
  “det är din plikt att anpassa dig till principen om den minsta gemensamma nämnaren”
  när det gäller begåvning och kunskap.
  Så det resulterade i ett permanent “morsning och goodbye” till Sverige…
  Så idag kan endast teknologin köpas/importeras medelst en skakig valuta.

 2. Finland har redan byggt kärnkraft. Och Polen har redan beställt två kärnkraftverk. Med vi utreder år efter år efter år.

  16
  • Arne, vaddå utreder år efter år efter år. Kärnkraft var inte aktuellt under den förra regeringen och den nya har suttit tio månader.

   11
   2
   • Arne har nog glömt bort att förra regeringen la ner 6 kärnreaktorer och hade planer på att lägga ner ännu fler.

 3. Problem är inte där, problem är Liberalerna och regeringens saktfärdighet. Dessa eviga utredningar.

  14
 4. Kanske de ska se över kraven för slutförvaringen också då de riktlinjer som tagits fram gjordes på 70-talet när allt som hade radioaktiv strålning dödade en person omedelbart. Vilket är varför de sagt att tunnorna ska hålla i minst 100 000 år.

  En rimligare och mer vetenskaplig syn på det hela kommer säker få ner den tiden med en faktor på 10, 20 eller 30.

  15
  • Det är vansinnigt att gräva ner skiten djupt i gruvor, förr eller senare skall det upp igen för att upparbetas och ta vara på energin.

   17
  • Med generation 4 reaktorer borde det gå att återanvända kärnbränslet som nu ska till slutförvaret och därigenom ta ut det mesta av energin som finns kvar i uranet.
   Niklas R:s favoritland Ryssland har en reaktor vid namn BN 800 belägen öster om Jekaterinburg som drivs på vapenplutonium och där verkningsgraden närmar sig 99%.
   Det avfall som likväl uppstår ska klara sig med en lagringstid om ca: 100 år innan plutoniumet blir ofarligt.

   12
   • Vi använder bara 1,5-1,7% av bränslestavarna vid våra kärnkraftverk.
    Med generation 4 kan vi köra stavarna till 100% i hundratals år.
    Dessutom 0 risk för en härdsmälta.

Kommentera