Tysk Nord Stream-utredning pekar på Ukraina

SABOTAGE. Flera bevis i en tysk utredning om sprängningarna av gasledningarna Nord Stream 1 och 2, i september 2022, tyder på ukrainsk inblandning.

Gasläckan i Östersjön från en av Nord Stream-ledningarna, fotograferat från Kustbevakningens flygplan den 27 september 2022. Foto: Kustbevakningen

Det skriver Der Spiegel, som har granskat utredningen tillsammans med den tyska tv-kanalen ZDF, rapporterar TT/SvD.

Utredarna är säkra på att de som utförde sprängdådet befann sig i Ukraina före och efter dådet, enligt de källor som de tyska medierna baserar sin granskning på. Dessutom är det flera bevis som pekar på ukrainsk inblandning.

Motivet var, enligt internationella säkerhets-kretsar, att beröva Moskva en viktig inkomstkälla för att finansiera kriget i Ukraina samt att förstöra ett av Putins viktigaste verktyg för att utöva påtryckningar på Tyskland, skriver Der Spiegel.

Men det är fortfarande oklart om attentatet mot gasledningarna var kända i högre politiska kretsar i Ukraina eller om det var en kommandoenhet som agerade på eget bevåg.

-Pettersson säger att det är fullständigt omöjligt att tyskarna har rätt. Rysstrollen på bloggen har garanterat att USA låg bakom sabotaget och i detalj berättat hur det gick till.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Tysk Nord Stream-utredning pekar på Ukraina

 1. skulle det vara något felmed det om det faktiskt var Ukraina som sköt gas ledningen i bitar ? det enda problemet hittils är ju att det finns fler ledningar som går mot Kina ! det är ju synnerligen besvärande att gas levereras via Kina . och har borde någon vissa sin goda vilja och skita sönder ledningar ord efterföljande jätte brand !!!!
  man kanske kan få Wagner gruppen att genomföra något åt det hållet dom är säkert sura på Putin efter som kraftigt minskade ledningen för gruppen

 2. Ligger inte rören på 60..80 meters djup ?
  Inte så sannolikt att kunna dyka till detta djup från en inhyrd jävla segelbåt ?

  Och det speciella sprängämnet Oktogen, kanske ett av de dyraste som finns. Varför inte TNT blandat med Ammoniumnitrat som kostar hälften, eller ren bara ren TNT, ännu billigare ?

  Nej, det låter som ett påhitt. Det avancerade Oktogen, för att få det att låta avancerat och trovärdigt.

  28
  1
  • Argus, har det kostat oss biljoner att gasen blev mycket billigare? Hur tänkte du nu??? Vi har ju tjänat biljoner på att slippa den dyra ryska gasen!

   26
   9
   • Berätta det för svenska elkonsumenter och se om de håller med dig. Lägg sedan till elkonsumenter i omkringliggande länder så blir det gigantiska summor även om vi inte räknar med inflationen. I skrivande stund så exporterar Sverige 3500 MW och elpriset är som värst €119. (https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/)

    I en normal marknad, inte den av EU dopade, hade överskottet lett till låga priser men tack vare att “vi” kopplat ihop ledningsnät men framförallt marknad med framförallt Tyskland och Danmark kostar det skjortan för svenska elkonsumenter att tända lyset.

    “Vi” har inte konsumerat några större mängder rysk gas utan svensk energipolitik på den tiden den var vettig strävade efter att slippa beroendet av utländsk energi. Sedan sossarna lagt ner 6 kärnkraftverk har vi fortfarande energiöverskott men kan få effektbrist kyliga vinterdagar.

    8
    17
   • Argus, du pratade om gas, och jag svarade på gas! Nu har vi billig gas. Men hur många gaskraftverk finns det som kan ge billig el?

    Elpriset beror på bland annat export och import. Finland har startat ett stort kärnkraftverk och vi köper nu billig el av dem.

    Just nu är elpriset 67 öre hos Eon i södra Sverige. Dyrt men inga fantasipriser som förut.

    12
    1
  • För att sänka ubåtar behöver man inte simma ner till dem och fästa sprängladdning. Är sprängladdningen tillräckligt kraftig räcker det med att den detonerar i närheten.

   Fäst sprängladdningen på en dragg. Segla tvärs med gasledningarna. När draggen fastnar i röret, släpp linan. Segla åt andra hållet med nästa sprängladdning.

   2
   16
 3. Oavsett vem som sprängde gasledningarna har det kostat Europas folk biljoner. Om inte de gröna khmererna hade lagt ner kärnkraftverk i Tyskland och Sverige hade dessa kunnat täcka upp för förlusten av rysk naturgas. Fråga er själva om det är en slump.

  27
  47
 4. Konstigt att de lämnade det enda röret som är helägt av Gazprom helt…
  Sen är det knappast realistiskt att dyka 100 meter ner till ett gasrör, fästa en sprängladdning, därefter simma upp och sen INTE ha tillgång till en trycktank, utan man måste ta sig upp från djupet under kontrollerade former, dvs. långsam uppstigning, för att inte få akut dykarsjuka och dö, sen ska man göra detta två gånger till.
  Dessutom ska man göra det från en segelbåt…

  Det finns flygfoton tagna av dansk och svensk kustbevakning / flygvapen där ett ryskt militärt fartyg med trycktank och antagligen dykare ombord, rört sig i områdena runt de sprängda rören några dagar innan sprängningarna, men det glömmer de tyska ‘journalisterna’ (FSB medarbetarna) helt att berätta.

  Skit samma, synd att inte det fjärde röret sprängdes också.

  32
  16
 5. Skurkstaten och krigsförbrytaren Putin fick sig en knäpp på näsan och Ryssland sämre ekonomi.

  27
  8
 6. Håkan
  Det spelar ingen roll. Du får gärna ge äran till USA. Eller var det USA + Norge? Stort tack, hur som helst, oavsett vem det var! Nu får vi mycket billigare gas!

  33
  16
 7. Tyskland, en sedan 1945 ockuperad vasallstat till USA, har inte modet att peka ut den verkliga sabotören, USA, utan hittar på en saga om Ukraina, vilket är helt ofarligt.

  26
  56
  • Håkan D
   Det var Griesemann-gruppen som ansvarade för underhållet av Nordstreams gasledningar.
   Det var ägaren till bolaget karl-peter Griesemann och hans familj som dog i flygolyckan som skedde i Östersjön (utanför Litauen) .
   Planet flög i stort sett okontrollerat ända från Holland…… jag satt och lyssnade på händelse förloppet på radion.
   Man visste inte när soppan skulle ta slut när planet närmade sig Sverige.

   16
   50
   • Putin hade väl smetat novichok i deras plan innan det startade? Och lagt en bomb i Prigozhins…

    27
    10
   • Gamling, nu fantiserar du igen. Griesemann flög från Jerez, Spanien, över Frankrike och Tyskland innan planet fortsatte över Östersjön. Om du satt och lyssnade hörde du fel eller fantiserar obehindrat.

    30
    10
 8. Oavsett vem som sprängde Nord Stream pipen så var det bra.
  Ryssland ska inte ha några gasledningar i Östersjön.
  Ryssland kan skicka sin gas till kineserna för en billig peng så blir det bra.
  Och leveranserna av gas från Ryssland till Europa ska definitivt inte återupptas.
  Europa ska hitta nya gasleverantörer, vi ska inte handla med ryssarna mer.
  Alla inkomster går bara till krigsmateriel som ryssarna sedan använder för att angripa oskyldiga länder.
  Som i sin tur leder till att vi ska ska skicka bistånd till dom angripna länderna, med andra ord – en jävla dålig affär…. att ha med ryssar att göra.
  Bojkotta Ryssland och det för alltid.

  37
  15
  • Pettersson
   Jag gjorde en ungefärlig uppskattning av när man tappade kontakten med planet.
   Har den delen så stor betydelse i sammanhanget?

   14
   39
   • Gamling, det har ingen betydelse att du fabulerar fritt för det är ingen som tar dig på allvar.

    Det var många som hörde rapporterna om planet. Jag tror du är den enda som hörde Holland och en av få som kopplar ihop olyckan med det som hände flera veckor senare.

    28
    13
 9. Strunt samma vem som fixade rören. Gasen föll kraftigt i pris när Putin inte längre kunde styra. Nu kostar gasen bara 1/3 jämfört med före sprängningen. Vi får bara vara tacksamma för att någon ordnade det åt oss.

  39
  15

Kommentera