S och L vill leverera Jas Gripen till Ukraina

FÖRSVAR. Socialdemokraterna vill att regeringen skickar Jas Gripenplan till Ukraina, meddelar partiledaren Magdalena Andersson på en pressträff tillsammans med Peter Hultqvist och Morgan Johansson. – Vi kan inte låta Ryssland vinna.

Jas 39 Gripen C/D

Jas Gripen skulle göra stor skillnad för Ukraina, säger hon. Innan detta kan ske behöver dock Sverige bli medlem i Nato, enligt S. Peter Hultqvist, försvarspolitisk talesperson, säger att en analys av effekterna för svensk del genast ska inledas. – Det är ett stort och viktigt beslut och det ska ske på stabil grund, säger han. Danmark och Nederländerna gav förra veckan beskedet att de kommer att skicka F-16-plan till Ukraina. Norge har också sagt att de kommer att skicka F-16.

Även regeringspartiet Liberalerna vill skicka Jas Gripen till Ukraina.

F-16, Fighting Falcon. Ryssarna varnar Nato för att leverera dessa plan till Ukraina. Bild Wikipedia

-Pettersson säger att har vi plan som går att undvara så ska vi skicka så många som möjligt. Att försvara Ukraina är att försvara Sverige, Finland, Balitikum och andra av Rysslands grannländer.

***

Stöd bloggenl

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

31 thoughts on “S och L vill leverera Jas Gripen till Ukraina

 1. Anders Nilsson
  Har inte NATO några gränser?
  “Varje land bestämmer själv om man vill ingå i en allians”.
  Jag pratar givetvis om NATO anslutna länder med tillhörande gräns.

  Du säger att NATO är Försvarsallians…… Den enda gången mig vetligen som artikel 5 har åberopas var efter 11 september 2001.
  Då man bestämde sig för att attackera 7 länder på 5 år i Mellanöstern.

  https://youtu.be/Eo6u9DpASp8?si=VwZx9lqbZls-FtA4

  16
  30
  • GS
   Den frågan har du också fått svar på många gånger så du känner mycket väl till dina tankefel!

   32
   12
  • Vilka länder tvingar Nato att ansluta sig till Nato? Nato är inte som Ryssland som nu försöker tvinga Ukraina att lyda mini-Hitler i Kreml.

   13
   7
  • Du tycks inte fattat ett smack av vad Nato är. Ingenting i Nato hindrar enskilda Nato-länder att gå ut i krig men bara om Nato-länder blir anfallna av ett annat land så kommer hela Nato hjälpa landet som blivit anfallet. Det är därför Nato är så stort problem för mini-Hitler i Kreml. Nato hindrar honom att anfalla Rysslands grannländer och mörda ländernas befolkning om de är medlemmar I Nato.

   11
   6
 2. Detta med sossarnas förhållande till Sovjetunionen är intressant. Sossar av den gamla stammen; Branting, Hansson och Erlander hatade kommunister tack vare partisplittringen 1917. Mina föräldrar var, som så många andra, sossar i sin ungdom. Men som många andra blev de klokare med åren. Min avsky för alla kollektivistiska ideologier; kommunism, socialism, fascism, nazism, zionism och islamism (bara för att nämna de största), kommer nog därifrån.

  Klassisk liberalism i Voltaires anda med upplysta väljare är motsatsen till den rödbruna smeten. En stabil utveckling genom konservatism istället för vanvettiga experiment samt en kärlek till det egna i form av nationalism ger våra barn en framtid och en säker ålderdom för oss själva.

  Tyvärr så dominerar vänsterblivna i politik, förvaltning och media men långt ifrån annorstädes. De har med sin propaganda fördunklat människors syn och med sina beslut förstört det som generationer byggt upp och utsatt oss alla för livsfara.

  12
 3. Jag kan förstå att länder som levt under Sovjetiskt förtryck i rent självförsvar valde att gå med i NATO. Sveriges och Finlands NATO-medlemskap kan vi tack 7-klöverns nedrustning och dåren i Kremls aggressioner för. Utan Putler hade vi inte gått med. Säga vad man vill om Putler, men en framgångsrik NATO-värvare är han.

  47
  7
 4. Det är Peter Hultqvist som inte tänker att gå med i Nato. Vad han tänker och tycker i morgon får vi veta i morgon.

  22
   • Redan i mars 2013 övade ryssarna kärnvapenanfall mot Sverige. Därför är det ytterst märkligt att att S fortsatte nedmonteringen av det svenska försvaret även efter det. Det verkar som om den regeringen inte trodde på vad ryssarna höll på med.

    5
    1
   • Putteland har alltid övat kärnvapenanfall mot Sverige sedan de fick dem. Kärnvapen har alltid varit Sovjets och Puttelands primära strategi för ett storkrig. Enda skillnaden är att Putte har inte lika många stridsspetsar som Sovjetunionen hade. Vilket är tur för oss.

 5. “skicka Jas Gripen till Ukraina”
  Ja så resonerar dom som inte ens tänker när dom försöker tänka!
  Märkligt att folks IQ har sjunkit så drastiskt i det här landet, eller beror dårskapen och frånvaron av sunt förnuft på något annat?
  Blev dom kanske lobotomerade samtidigt som dom tog corona-vaccinet??

  Ukraina har för närvarande 8 piloter med IFR, BIR, och mörkerbehörighet. Dock lite oklart vilken typ av plan dom är inskolade på?
  Men dom är ljusår från att ens kunna manövrera ett stridsflygplan och ännu länge från att få behörighet att flyga Jas och att sen kunna operera som stridspilot tar många år att lära sig.
  Dom 8 ukrainska piloterna skall nu först skickas till England för att lära sig engelska.

  Men som sagt, socialister tänker med arslet!
  -Här har ni planen, flyg så gott ni kan, ner kommer man alltid…

  48
  77
  • Kan hålla med om mycket, kanske inte allt.
   Alla nu NATO ivrare och de som anser att vi ska skicka JAS. Visst , men klaga inte sen på höga skatter.
   Fundera på vilken sits våra politiker har satt oss i. Betänk vad som händer i Sydafrika och BRICS mötet.

   20
   30
   • Att hjälpa Ukraina är nödvändigt, men Sidas bistånd till Ryssland, Vitryssland och Palestina är tveksamt.

    27
    8
 6. Att skicka Jas Gripen till Ukraina är ett “stort och viktigt beslut som ska ske på stabil grund”. Helt riktigt. Det är intressant att det går bra att ge bort ett antal plan. Betyder inte det att det finns för många?

  Samma vikt som Jas-gåvan verkar dock inte NATO-ansökan haft. Det blev ett litet och inte så viktigt beslut där ansökan hafsades in över en natt, utan att ha en tanke på att det kunde bli följder. Det kan knappast beskrivas som stabil grund att medan regeringen försökt blidka Erdogan har man på köpet blivit osams med 56 andra länder. Och än så länge handlar det bara om ansökan.

  16
  54
 7. Det blir inga leveranser av vare sig F16 eller Gripen till Ukraina. Detta eftersom landet slutat att existera in på nyåret när det skulle bli dags för eventuella leveranser.

  31
  74
 8. ”Vi kan inte låta Ryssland vinna”,säger falska Magda.
  Varför har sossepartiet, genom åren, ständigt krökt rygg, för ”den store fredsälskande grannen”. Under hela min livstid, har sosseriet jamsat med den Sovjet/Ryssland finansierade och styrda ”fredsrörelsen”. Snacket om ”vi kan inte låta Ryssland vinna”, klingar otroligt falskt, förvisso är det rätt, men ur en sossemun, falskt!

  48
  6
  • ”Palmes pojkar” var ena riktiga Sovjetfjäskare enligt Bo Theutenberg. Ränderna går aldrig ur falskspelare sozzar. Ungern och Tjeckien har 30 stycken som de inte vill ha, skicka dem, för de kan vi avvara. Ingen av de länderna vill köpa JAS och Tjeckien har bestämt sig för att köpa amerikanska f35. Dags att sluta fjäska med de båda.

   26
   7
   • Hemlig
    Kan vidimera Theutenbergs påstående. Palme och hans grabbar, hade mycket skumt för sig, ofta involverat med Sovjet. Den ”glorian”, som det röda packet försöker sätta över honom, borde vara en kvarnsten.
    Personligen är jag övertygad om att det aldrig funnits någon tvekan, bland partiets toppar, om varför han röjdes ur vägen!

    24
    8
   • Finns säkert en massa hemliga löften och överenskommelser i den affären, precis som vad som hände med Finland. När totalkostnaderna för det de fick kommer, så blir det nog en hel del diskussioner.

    3
    1
  • Lavrov svarar på västvärldens diplomati (krig är fred)…… Väst tvingar Ryssland att gå bort från den diplomatiska fronten, ta sig till slagfältet.

   Vilket skämt…. EU/fredsprojekt NATO/Försvarsallians

   24
   50
   • GS
    Lika korkat som vanligt! Ryssarna krigar och Ukraina försvarar Ukraina och ditt arsle. Du är det största skämtet.

    42
    24
 9. Vi kan också skicka 1500000 muhammedaner som kan slåss vid fronten istället för på våra gator samt hjälpa till att bygga upp landet.

  54
  7
  • Så många är dom inte ännu, men vi kan ju avvara 100% av dom som är här och djävlas i vårt land med oss Svenskar.

   31
  • Eva M
   Du skriver i affekt……. det är Lavrovs ord jag citerar.
   Jag står för mina ord att varken NATO eller EU verkar för freden.

   För inte är det väl Rysslands gränser som har närmat sig NATO:s.

   21
   48
   • Nato är inget land. Nato är en försvarsallians. Nato har inga gränser. Varje land bestämmer själv om man vill ingå i en allians och det är inget som Ryssland har ett dugg att göra med.

    21
    9
   • GS
    Den frågan (liksom de flesta andra i din lilla värld) har du fått svar på många gånger så du är väl medveten om dina tankefel!

    21
    11

Kommentera