Åklagare missnöjd med straffen för unga brottslingar

BROTT & STRAFF. Med anledning av att rättegången avslutats om mordet på Emporia lämnar åklagaren en kommentar. I dag avslutades rättegången mot den i dag 16-årige pojke som åtalats för bl.a. mord och tre fall av försök till mord den 19 augusti 2022 på köpcentret Emporia i Malmö.

Åklagaren, som konstaterar att en vuxen person med all sannolikhet hade dömts till livstids fängelse, yrkade att tingsrätten skulle bestämma påföljden till sluten ungdomsvård i fyra år.

– Min bedömning är att nuvarande praxis visserligen är sådan attstraffmätningsvärdet uppgår till tre års sluten ungdomsvård. Den nuvarande ordningen för straffrättslig särbehandling av unga lagöverträdare i åldersgruppen 15–17 år innebär emellertid, enligt min uppfattning, att man vid påföljdsbestämningen i vissa fall tar för stor hänsyn till den tilltalades ålder på bekostnad av att utgångspunkten ska vara hur svårt brottet är.

Det medför att de utdömda straffen inte tillräckligt återspeglar brottslighetens allvar och inte innefattar en tillräckligt kraftfull reaktion. Unga som begår brott måste mötas av konsekventa och trovärdiga reaktioner.

Den ungdomsreduktion som utvecklats i juridisk litteratur och praxis innebär för närvarande att en 15-åring aldrig – oavsett brottslighetens allvar – skulle kunna döma till maxstraffet om fyra års sluten ungdomsvård. Det har troligen inte varit lagstiftarens avsikt och som samhällets utvecklats är det angeläget att praxis ändras, säger senior åklagare Michelle Stein. Åklagaren framställde även ett yrkande om att pojken skulle bli kvar i häkte och konstaterade att samtliga häktningsgrunder fortfarande fanns kvar.

– På ett SIS-boende är det inte möjligt att begränsa hans kontakter med omvärlden på det sätt som jag anser nödvändigt, säger Michelle Stein.

Åklagaren kommer i övrigt inte att kommentera vad som kommit fram under förhandlingen eftersom den hållits inom stängda dörrar. Tingsrätten kommer under dagen att ta ställning i häktningsfrågan samt vid vilken tidpunkt som dom meddelas. Målnummer i Malmö tingsrätt: B 8583-22.

-Pettersson antar att det är många som håller med åklagaren om att straffen är för lindriga för unga, grova brottslingar.

***

TIDIGARE 2023-07-31 16-årig invandrare åtalas för mord m.m. i Malmö

BROTTSLIGHET & INVANDRING. Åklagaren har väckt åtal mot den i dag 16-årige ynglingen som är misstänkt för mord, tre fall av försök till mord, grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan på köpcentret Emporia den 19 augusti förra året.

Den misstänkte Aydin Shojaee grips. Mordoffret var en ökänd yrkeskriminell invandrare. Även en oskyldig kvinna på besök från Norge skottskadades svårt.

Förundersökningen mot de övriga misstänkta där sju personer sitter häktade pågår fortfarande och omfattas av förundersökningssekretess. Åtal i den delen beräknas kunna väckas under hösten, säger kammaråklagare Michelle Stein.

Huvudförhandlingen för dagens åtal beräknas preliminärt starta under vecka 32. Det är tingsrätten som beslutar om förhandlingsplanen samt om eventuella sekretessfrågor i förundersökningsmaterialet som nu lämnats in.

Målnummer i Malmö tingsrätt: B 8583-22.

Den misstänkte heter Aydin Shojaee och är född 2007.

Kort ur åtalet: “Aydin Shojaee har den 19 augusti 2022 på Emporia Köpcentrum, Hyllie Boulevard 19, Malmö stad berövat Shahin Amiri livet. Mordet, som begåtts av Aydin Shojaee tillsammans och i samförstånd med andra personer, har föregåtts av planering och präglats av särskild förslagenhet samt inneburit svårt lidande för offret eller annars varit särskilt hänsynslöst.

Aydin Shojaee har därvid med en halvautomatisk pistol i kaliber 9 mm Parabellum skjutit Shahin Amiri med flera skott, som träffat Shahin Amiri i ryggen och i armarna. Ett av skotten i ryggen, vilket orsakat Shahin Amiris död, har förorsakat skador på bland annat mellangärdet, mjälten, den vänstra lungan och hjärtat. Övriga skott har förorsakat skador på bland annat muskulatur, mellangärdet, den vänstra lungan, revben och fraktur på det högra strålbenet. Shahin Amiri har även förorsakats blödning till den vänstra lungsäcken. Aydin Shojaee har begått gärningen med uppsåt. Aydin Shojaee har genom sitt agerande visat stor hänsynslöshet och likgiltighet för utomstående personers liv och hälsa”

“Aydin Shojaee har den 19 augusti 2022 på Emporia Köpcentrum, Hyllie Boulevard 19, Malmö stad av grov oaktsamhet utsatt Cornelia Foerster, Saad Shamil Kamil Zalzala, Vilton Häggström Foerster, Liv Hallgren, Anne Riihijärvi, Alexandra Karlsson, Assad Saad Shamil Zalzala och Linda Alfelt Hallgren för livsfara eller fara för svår kroppsskada genom att med vapnet, som anges i åtalspunkten 1, avlossa skott i riktning mot målsägandena. Den grova oaktsamheten har bestått i att Aydin Shojaee avlossat skott när den avsedda måltavlan Shahin Amiri befunnit sig i rörelse inne på ett välbesökt köpcentrum”

***

TIDIGARE 2023-07-03 16-åring invandrare mår dåligt, har varit häktad i tio månader i väntan på rättegång

BROTTSLIGHET & INVANDRING. En 16-årig invandrare som erkänt mordet på köpcentret Emporia har nu suttit häktad i över tio månader i väntan på rättegång. Förra sommaren sköts en 31-årig man till döds i köpcentret Emporia i Malmö.

Den misstänktes advokat Johan Fernvall säger sig aldrig ha hört talas om en så ung person suttit häktad så länge och är starkt kritisk. – Han har inga möjligheter att röra sig särskilt mycket, och ser inte dagsljus på det sätt man gör när man inte är frihetsberövad, säger Fernvall till SR Ekot.

-Pettersson noterar att advokat Johan Fernvall riktar hård kritik mot behandlingen av mördaren och säger att han inte mår bra. Advokaten och gärningsmannen borde ta en tur till kyrkogården och titta efter hur offret mår.

***

TIDIGARE 2022-11-21. 15-årig invandrare omhäktad misstänkt för mord och mordförsök

VÅLDSVÅGEN. En 15-åring som varit häktad sedan den 21 augusti 2022 på sannolika skäl misstänkt för mord och försök till mord på köpcentret Emporia den 19 augusti har i dag omhäktats. Häktningen gäller även ytterligare två fall av försök till mord vid samma tillfälle. Målsägandena i de nya brottsmisstankarna är en vuxen och ett barn.

Tingsrätten har beslutat att det finns skäl att överskrida den så kallade tremånadersfristen och den nya åtalsfristen då åklagaren ska väcka åtal eller begära omhäktning är den 5 december.

Målnummer i Malmö tingsrätt: B 8583-22. Kammaråklagare Michelle Stein är inte tillgänglig för kommentarer.

Fakta: Tremånadersfrist
En ungdom får vara häktad i en sammanhängande tid om högst tre månader fram till dess att åtal väckts. Tiden kan överskridas endast om det finns synnerliga skäl, vilket kan finnas bl.a. om brottsligheten har ett mycket högt straffvärde och brottet är särskilt svårutrett.

***

TIDIGARE 2022-08-20 “Hur i hela världen är en 15-åring villig att döda?”

VÅLDSVÅGEN. Efter skjutningen på gallerian Emporia i Malmö oroas kriminologen Jerzy Sarnecki över att staden kan drabbas av mer våld. Där har man varit framgångsrika under ganska lång tid med att hålla nere den här typen av händelser. Nu är det uppenbarligen en ny konflikt som har blossat upp, säger Sarnecki till SvD.

Jeander

Sarnecki efterfrågar mer långtgående analyser och insatser mot barn som begår grova våldsbrott. – Hur i hela världen kan det komma sig att en 15-årig pojke är villig att döda en människa? frågar han sig.

-Pettersson säger att Sarnecki, Morgan Johansson och de andra naturligtvis vet att den vansinniga och våldsamma brottsligheten inte beror på fattigdom eller brist på jämlikhet. Våldet är ett resultat av den galna massinvandring från Mena och kulturen det dysfunktionella kaosfolket för med sig…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Åklagare missnöjd med straffen för unga brottslingar

 1. Uppenbart har inte lagstiftningen hängt med i den “nya” tiden där skitungar – utan konsekvenstänkande – är gärningsmän.
  Hjärnan är inte utvecklad hos dessa individer (och lär väl inte bli det) men det skall inte samhället ta hänsyn till. En normal person vet vad som är rätt och fel. Oavsett ålder. Denne skamfläck skall sitta inne under mycket lång tid! “Eftertankens kranka blekhet” som Shakespeare skrev. Suga på sin egen dumhet. Vi vill inte ha honom i vår närhet!

 2. Straffet ska vara livstidsfängelse med internering första två åren på en speciell ungdomsanstalt och sedan överföring till klass 1 anstalt på 18-års-dagen för internering resten av hans liv. Hur långt det blir bestämmer han själv.

  Sedan när vi öppnat upp fängelset i Sydafrika överförs han dit.

  24
  1
 3. När vissa ungdomar tror att världen består av ett action/skjutspel, och om det går åt helvete i spelet så trycker man på på esc. tangenten och allt är som vanligt igen?

  Är man tillräckligt stor att hålla i ett vapen/annat för att skada/mörda någon, så ska man sona samma straff som vuxen, enkel matematik, behövs inga årslånga utredningar om det är 100% bevisat, är man skyldig så in på rot, smack bara, klart….

  Långholmen m.fl. hade tårtbitar att studera under en timme om dagen, det är max man ska se vidare på omvärlden.
  Inga brott ska kunna beställas bakom murarna till omvärlden = nada kontakt oavsett.
  Besök av ev. anhöriga max två ggr. om året i en kvart, bakom glas och lur som är avlyssnad.
  Men i detta gröthjärneland ska det gullas med buset och oskyldiga offret/en får skylla sig själva, helst deras fel från början?

  Gå inte ut, beställ hem mat, är väl det vi kan förväntas i framtiden med pistolen redo vid avlämnandet vi dörren.

  Idiocracy i verkligheten?

  25

Kommentera