Putins män tar Carlsbergs och Danones ryska tillgångar

UTRIKES. Kleptokrati av klepto- och -krati, “stöldstyre”, är en stat som regeras av personer som utnyttjar regeringens möjligheter, naturresurser och folket för personlig vinning, ett statsskick där staten leds av “tjuvar”. Ryssland är en typiskt kleptokrati och där uppmuntras fortfarande kleptokraterna, alltå tjuvarna, att stjäla.

Tjuven Vladimir Putin

Som ett eko av den postsovjetiska fördelningen av statliga tillgångar till oligarker, togs kontrollen i sommar av, det danska bryggeriet Carlsbergs och franska livsmedelsjätten Danones ryska tillgångar, över av män nära Putin, rapporterar Politico.

Carlsbergs Baltika leds nu av Taimuraz Bolloev, en nära vän till Putin enligt rysk media Izvestiya; Danone är i händerna på Yakub Zakriev, den 32-årige brorsonen till Ramzan Kadyrov, ledaren för det halvautonoma Tjetjenien och en av Putins förtrogna. Rysslands övertagande av Carlsberg och Danone är bara toppen av ett isberg: Ryssland tog “tillfälligt” över de europeiska energijättarna Unipers och Fortums ryska tillgångar redan i april.

Västerländska företag som bestämde sig för att stanna kvar i Ryssland trots kriget mot Ukraina inser med fasa att Rysslands president Vladimir Putin och hans kumpaner inte längre har mycket att förlora på att lägga beslag på deras tillgångar.

De slutgiltiga vinnarna kan bli kinesiska företag, vars hemmaregering fortfarande har betydande inflytande över Putin och som kan fylla det vakuum som lämnats av västerländsk exodus. Kinesiska banker går nu in i Ryssland på bred front.

-Pettersson säger att det ryska folket är de stora förlorarna och på sikt även Ryssland. Ett demokratiskt väst är trots allt en bättre partner än en kinesisk diktatur i det långa loppet, men Putin har förklarat krig mot västvärlden.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Putins män tar Carlsbergs och Danones ryska tillgångar

 1. Enligt putinisterna så är krigsförbrytare och folkmördare Vlademir Putin ett omutbart och moraliskt föredöme.
  Hur korkad kan man bli frågar jag Håkan, Gammal senil svensk, Roland med flera?

  49
  12
   • Är man rasmedveten german avskyr man ryska Untermenschen som våldtar och dödar vita kvinnor och barn! Svårare än så är det inte.

    25
    12
 2. Det undersöks om Carlsberg och de andra kan ta av det kapital som finns på ryska statens frysta konton.

  40
  4
  • Göran Persson, med hjälp av Ringholm, “lånade” 258 miljarder ur AP-fonderna och 100 miljarder ur änkepensionsfonden. Göran Persson lovade på ett flertal fackmöten att pengarna skulle betalas tillbaka “krona för krona”, ännu år 2023 har inga återbetalningar skett.
   Återbetalning till fonderna idag, blir med ränta på ränta från 1990-talet, mer än 1000 miljarder kronor.

   29
   56
   • Denna stöld ur pensionsfonderna är anledningen till att Sverige har Nordens lägsta pensioner och bland de lägre inom EU.

    28
    43
 3. Ikea sålde väl av rätt tidigt i Ryssland? Smart. Antagligen ingen bra affär men bättre än att få allt konfiskerat. Hur går det för Mondelez, ägarna av Marabou m.m? Får de sin choklad snodd snart?
  Västvärlden snodde lite lyxyachter och frös konton m.m.
  Det är krig helt enkelt. Lite vad som helst kan hända den som har grejer eller själv är i fiendeland.

  22
  1
  • IKEA har lämnat Ryssland men de äger fortfarande de fastigheter de hade innan de lämnade Ryssland. Deras fastigheter är nog snart konfiskerade.

   18
   4

Kommentera