Amerikanska marinkåren tillbaka i Stockholms skärgård

FÖRSVARSMAKTEN. I slutet av augusti genomförs övningen Archipelago Endeavor för femte gången sedan 2018. Närmare 150 amerikanska soldater och officerare tränar och utvecklar sina förmågor tillsammans med Stockholms amfibieregemente.

Svenska amfibiesoldater Foto: Victor Persson/Försvarsmakten.

Archipelago Endeavor (AE 23) genomförs som en del i den avsiktsförklaring som tecknades mellan Sverige och USA på politisk nivå 2016. Eftersom övningen redan genomförts fem gånger så är det många av de amerikanska marinkårssoldaterna och svenska amfibiesoldaterna som har träffats under tidigare övningstillfällen, och det stämmer även in på sergeant Virtanen som i år kommer att vara med för fjärde gången.

– Några av dem som kommer har jag träffat redan, både officerare, specialister och soldater, vilket är otroligt kul. Det underlättar mycket när man arbetat med dem innan. Vi tar vid där vi avslutade senast och utvecklas tillsammans, säger sergeant Virtanen, bekämpningsledare vid andra amfibiebataljonen.

Övningen pågår i tre veckor och inleds med att de amerikanska soldaterna bland annat visar de svenska soldaterna den materiel de har med sig och sedan får amerikanerna ta del av den svenska materielen. Därefter utbildar de varandra på vapensystemen innan nästa fas av övningen drar igång.

– De amerikanska marinkårssoldaterna är väldigt framåt i sitt agerande. De vill mer än gärna bedriva sin tjänst och göra det kraftfullt. Det är intressant och lärorikt att få ta del av. De är oerhört nyfikna på allt, oavsett om det handlar om militär verksamhet eller om kulturen här i Sverige. De tycker även att vi är lite lustiga som bär Robot17-systemet istället för att sätta det på en helikopter, säger sergeant Virtanen.

Under förra året tog förbanden ett stort steg fram i utvecklingen av sjömålsstriden. US marinkår (USMC) tog med sig en sjöradarenhet samt handburen luftvärnsförmåga. Från den radarn kunde man ta emot måldata och få en sjölägesbild på kompaninivå.

– Det underlättade för min egen del att göra målval och prioriteringar. Skyddet av eldenheterna med handburet luftvärn, det är något jag personligen upplever att vi behöver utveckla och ta in i bataljonen, säger sergeant Virtanen.

Skärgårdsmiljön är unik och därför utmanande för de amerikanska marinkårssoldaterna, men tack vare den återkommande övningen blir de mer bekanta med terrängen för varje genomförande. På kort tid finns det nu förmåga att sätta samman förbandsenheter från de två nationerna och lösa gemensamma uppgifter.

I årets upplaga av övningen kommer det att vara ett tydligt fokus på överbryggande förmågor.

– Archipelago Endeavor är ett tillfälle för andra amfibiebataljonen och USMC att tillsammans utveckla sin förmåga här och nu, och samtidigt planera mot framtiden, säger överstelöjtnant Appelgren som är övningsledare och chef för andra amfibiebataljonen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Amerikanska marinkåren tillbaka i Stockholms skärgård

  • Uppenbart så börjar antalet obildade här hos Petterssons överstiga antalet bildade. Har ni överhuvudtaget ingen kunskap om den amerikanska marinkåren?

   När någon ropar “Semper fi[delis]” svarar truppen “Oorah”.

   Herre je!

   8
   6
 1. Pettersson
  Nämn en enda mening/ ord om hot mot Sverige som sagts från Rysk sida.
  Det vore toppen med en länk som bekräftar dina ord.

  15
  45
  • Du fick en lång radda igår och har uppenbarligen glömt det för nu upprepar du samma dumma fråga igen. Du bör nog tala med din läkare. Det är en vanlig åkomma på ålderns höst. Men det har du nog glömt imorgon.

   31
   8
  • Gamling, är du senil? Du har fått mängder med länkar och artiklar och får det dagligen.

   Läser du något annat än ryska nyheter har du knappast kunnat undgå Lavrov, Peskov, den ryska ambassadören i Sverige, med fleras öppna hot.

   24
   6
 2. Så du tycker att den svenska skärgården är rysslands kust?
  Så kan man tolka ditt konstiga inlägg om att Ryssland, Kina och Nordkorea ska besöka den amerikanska kusten.

  49
  6
 3. Jag tycker att Amerikanarna ska åka hem omedelbart.
  Jag vill inte ha deras krig i Norden.
  Det vore bättre om Ryssland, Kina och Nordkorea besökte den amerikanska kusten för omväxling skull.

  “Nu är frågan inte om ett kärnvapenkrig bryter ut på Koreahalvön, utan vem som startar det och när. Bara i år har USA skickat massiva strategiska vapen till regionen, inklusive en kärnvapenkapabel ubåt, en hangarfartygsgrupp och ett kärnvapenkapabelt bombplan, Nordkoreas försvarsminister och general Kang Sun-nam under den internationella säkerhetskonferensen i Moskva under tisdagen.”

  https://nyadagbladet.se/utrikes/nordkorea-varnar-for-karnvapenkrig/

  20
  62
  • Gamling, som vanligt tänker du bakvänt. Fundera i stället varför USA är är och övar och vem det är som hotar med kärnvapen regelbundet.

   När du ändå håller på så kan du skänka en tanke på de länder i Europa som har ryska trupper på sin mark mot den lagliga regeringens önskemål.

   57
   14
   • Pettersson
    Korea halvön (Sydkorea, Nordkorea) med gräns till Kina och Ryssland.
    Norden med framförallt
    Östersjön (Baltiska havet) är ett strategiskt viktigt område för både Nato och Ryssland.
    Sen har vi ju givetvis Ukraina +några baltstater som är Nato anslutna.
    Ser du den röda tråden i det som sker nu?
    Och framförallt…… förstår du att Ryssland, Kina och Nordkorea känner sig hotade av USA/NATO/EU?

    Du pratar ofta om att Ryssland är hotfulla mot Sverige.
    Men inte ens när Sverige fortsätter att skicka stödpaket till Ukraina (3.4 miljarder) så hotar Ryssland Sverige.
    Helt otroligt igentligen när man tänker efter……… Sverige stödjer ju aktivt anfallskriget mot den Rysktalande befolkningen i Ukraina (Donbass).

    Sanna mina ord….. Vi är en hårsmån från WW3.
    Troligtvis med kärnvapen involverat.

    18
    64
   • Gamling, otroligt att du inte märkt att Ryssland hotat Sverige ett flertal gånger. Sverige stöder inget anfallskrig utan ett försvarskrig mot Ryssland som hotar sina grannar. Vilket är fullt regelrätt enligt FN-konventionen som Ryssland erkänt.

    40
    10
   • Ja, man kan ju onekligen fundera över amerikanarnas intresse för norden och att få med Sverige och Finland i Nato.
    Ser man till alla de krig som startats med amerikaner inblandade i de senaste 30 – 40 åren så har ju oljan legat i bakgrunden och skvalpat som en orsak,
    I arktis finns förmodligen stora fyndigheter, är det en konflikt i det området man vill förbereda sig för eller är det defacto att man vill försvara Europa mot Ryssen.
    Personligen tror jag att de västliga underrättelsetjänsterna är medvetna om att ryssarna inte har kapacitet att anfalla och erövra Europa. Vi ser i Ukraina att ryssarna har problem.
    Sen har vi ju också Kina. Om Kina anfaller Taiwan så kommer USA till hjälp och frågan är då om USA som Nato land går i krig ska då övriga Nato ställa upp och hjälpa.

    7
    37
   • Onklbjrn, Ett militärt angrepp mot ett medlemsland i Nato ska enligt artikel 5 betraktas som ett angrepp mot alla alliansens länder.

    Det är dock upp till varje land att själv besluta vilka försvarsåtgärder det anser är nödvändiga. Det måste inte röra sig om väpnat våld. Och inget medlemsland kan tvingas till militära försvarsåtgärder mot sin vilja.

    Taiwan är inte ett Natoland och Kina kommer knappast att anfalla USA så Nato är/blir inte inblandade i en sådan konflikt.

    Ryssland har inte kapacitet att anfalla Europa men de kan anfalla enskilda länder eller delar av länder. F.n. har Ryssland trupper i 16 länder. I Europa i ockuperar de delar av Moldavien, Georgien och Ukraina utan Nato skulle betydligt fler länder ligga illa till.

    19
    4

Kommentera