Putins drömmar om det ryska imperiet

UTRIKES. Natos stabschef Stian Jenssen öppnat för att Ukraina kanske måste avstå territorium till Ryssland i utbyte mot ett Natomedlemskap. Jenssen gjorde uttalandet vid en debatt med Atlantkommittén i Arendal i Norge under tisdagen, rapporterar Verdens Gang. – Jag tror att en lösning kan vara att Ukraina ger upp territorium, och får ett Natomedlemskap i retur, sade Jenssen.

Stian Jenssen är stabschef hos Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel. Stoltenberg har tidigare varit konsekvent med att det är upp till Ukraina att bestämma tid och villkor för eventuella förhandlingar med Ryssland och Jenssen fick snabbt ta tillbaka uttalandet.

-Pettersson undrar vad som finns att förhandla om? Ryssland har angripit ett demokratiskt land som även Ryssland erkänt. Ryssarna ska åka hem.

När Rysslands president Vladimir Putin ökade sin brutala attack mot Ukraina har han liknat sig själv vid tsar Peter den store, som förde krig mot Sverige på 1700-talet och hävdade att han liksom sin föregångare återtar rysk mark. Putins drömmar slutar inte vid Ukraina, se kartan ovan. Det finns till och med kartor i ryska skolor där Alaska ingår i det ryska imperiet.

För drygt 80 år sedan var Finlands sak vår. På samma sätt är Ukrainas sak vår idag. Den svenska hjälpen till Finland var viktig, Sveriges hjälp till Ukraina är lika viktig. Både vad som ges konkret och för att de som kämpar för sin frihet och sin rätt att existera ska veta att de inte är glömda och övergivna. Kriget då och nu är en påminnelse om varför Finland numera är ett Natoland och Sverige förhoppningsvis snart är med i Nato.

Det är svårt att vara ensam med dagens Ryssland som granne…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Putins drömmar om det ryska imperiet

 1. Rysslan vill ha kontroll och det kan de inte ha förrän de kontrollerar all land fram till Atlanten. Den där kartan från 1914 är inte vard de vill föytta gränserna, de vill betydligt längre.

  13
  7
 2. Man får aldrig vika en tum, när träskmänniskorna ställer krav. Minsta eftergift, kommer att följas av nya krav.
  Träskmänniskornas uppfattning om sin egen storhet, stämmer dåligt med övriga världens syn på saken.
  Därför bör inte någon m2, av jordens yta avträdas till dessa, djävulens anhang!

  22
  9
 3. Om Stian förespråka utbyte av territorium för fred skulle jag föreslå att han istället erbjuder norskt territorium i utbyte. Aggressionskrig ska inte löna sig så därför är varje medgivande eller belöning ett misstag som innebär att Putte kommer att försöka igen och igen och igen efter att han terroristarmé fått återhämta sig.

  22
  10
 4. Hans like Adolf Hitler hade också liknande drömmar men det gick åt helvete som det kommer att göra för broder Putler också.

  38
  17

Kommentera