Överdödlighet av kyla och värme i 854 städer i Europa

VÄDER. Värme och kyla är etablerade miljöriskfaktorer för människors hälsa. Att kartlägga den relaterade hälsobördan är dock en svår uppgift på grund av föreningarnas komplexitet och skillnaderna i sårbarhet och demografiska fördelningar. I den här studien gjorde vi en omfattande konsekvensbedömning av dödligheten på grund av värme och kyla i europeiska stadsområden, med hänsyn till geografiska skillnader och åldersspecifika risker, skriver The Lancet.

För några veckor sedan var våra medier fulla av rapporter om hur fruktansvärt varm det var i Europa och världen, vad vi inte får veta är att ungefär tio gånger fler människor dör på grund av kyla än de som dör på grund av värme.

Vi får heller inte veta att risken för missväxt och svält ökar mångdubbelt om vi hade det klimat som rådde i mitten på 1800-talet som var slutet på lilla istiden och som klimatextremisterna jämför dagens temperaturer med.

Lösningen på båda problemen är densamma: billig energi!

 • När det är varmt behövs luftkondionering som drivs av billig energi och byggnader som är isolerade.
 • När det är kallt behövs värmeaggregat som drivs av billig energi och byggnader som är isolerade.

Björn Lomborg Twitter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Överdödlighet av kyla och värme i 854 städer i Europa

 1. De okunniga journalisterna på statliga media och gammelmedia media har inte förstått att värme är energi. Går alldeles utmärkt att göra kyla av. Det omvända är svårt, men vi invaderades 2015 av mängder av ingenjörer från Syrien. De kanske kan skapa värme av kyla.

  10
 2. Jag kan tro att klimatet var betydligt mer behagligt strax efter istiden, men även senare.
  På 900-talet upptäckte Nordmännen Grönland och Vinland, och landet ansågs vara gott.

  10
 3. I året 1976 var det 10°C på självaste Julafton här i Östergötland, och gräsmattorna var fortfarande grönaste gröna efter en varm höst.

 4. Jag har aldrig upplevt särskilda klimatologiska förändringar under min livstid (61).
  Det har varit varma soliga somrar, regniga molniga somrar, kalla vintrar och varma vintrar utan snö. Vissa vintrar har varit kalla med mycket snö.

  12
 5. Jag fryser, tag mig fan, nästan fingrarna av mig, när jag cyklar en bit, för att köpa lite mat om vintern.

 6. Ojdå, jag letade upp, vad jag tror är, originalet där ”värmesidan” hade en helt annan gradering… Tio värmedöda motsvarar 50 ihjälfrusna.
  Förhoppningsvis har jag fattat fel.

  16
  2
 7. Klimat på Jorden
  CO2:s påhittade påverkan på planeten Jordens medeltemperatur, är endast ett hugskott som globalismen vill hota och styra världsbefolkningen med.
  CO2 påverkar över huvud taget inte temperaturen utan det gör molnbildningen, som i sin tur styrs av mängden kosmisk strålning som kommer in i jordatmosfären. Lite solvind gör att mycket kosmisk strålning kommer in och bildar kondensationskärnor som vattenånga kan kondensera på och bilda moln, medan mycket solvind blåser bort den kosmiska strålningen och det blir molnfritt.
  Vidare så ger låg magnetisk solaktivitet (motriktade rotationsriktningar i olika delar av strömningsfältet i Solens inre) upphov till jetströmmar i jordatmosfären som på norra halvklotet svänger mot nord (drar varmt väder norrut) och mot syd (drar polarväder söderut) och omvänt på södra halvklotet. Hög magnetisk aktivitet (samma rotationsriktning på hela strömningsfältet i Solens inre) ger jetströmmar som blåser stabilt österut och därmed ger stabilare väder. För närvarande råder låg magnetisk aktivitet i Solen, därav det snabbt växlande vädret som rått på Jorden de senaste åren.

  26
  4
  • Den graf som Petterson visar är den rättvisande. The Lancet hade manipulerat X-axeln för att det skulle se ut som on antalet döda från värme var i samma storleksordning som antalet döda från kyla. Det är Björn Lomborg som har korrigerat grafen.

   9
   1
   • @Mike: ja jädrar…. Kollade precis. Visserligen är det en vetenskapsartikel så man får ju förmoda att majoriteten som läser begriper ändå, samt att de angivit att de har olika skalor (genom att bryta linjen) men samtidigt… Man undrar lite om inte de som skrivit ändå tänkt att just denna figur (som är en av de mer lättbegripliga) skulle kunna hamna i vanlig media så bäst att ”fixa” lite.

Kommentera