Biden vill ge ytterligare miljarder till Ukraina

UKRAINA. USA:s president Joe Biden har bett kongressen om ytterligare stöd på 24 miljarder dollar, motsvarande 256 miljarder svenska kronor till Ukraina, skriver CNN. Biden har lovat att stödet till Ukraina kommer att pågå ”så länge det krävs”.

Volodymyr Zelenskyj och Joe Biden

Frågan väntas möta motstånd eftersom republikanerna i representanthuset vill se en detaljerad plan om hur eventuella pengar ska spenderas. Tidigare i somras röstade 70 av republikanska lagstiftare för att helt stoppa stödet till Ukraina. Kongressen har sedan tidigare godkänt 113 miljarder dollar i militärt, ekonomiskt och humanitärt bistånd till Ukraina. Av den summan har 90 procent redan spenderats.

-Pettersson tycker det är dags för ett nytt stödpaket från Sverige också. Hittills är Sveriges militära stöd till Ukraina värt drygt 17 miljarder kronor (22 juni 2023).

Stödet av vapen och utrustning inkluderar artilleripjäser (Archer), stridsvagn 122 (Leopard 2), granatgevär (Carl Gustaf) med ammunition, pansarskott (AT4), pansarvärnsrobot 57 (NLAW), automatgevär, minröjningsutrustning och stridsfordon 90 (CV 90), hjälmar, avancerad ammunition, sjömålsrobot 17, pansarvärnssystem, personterrängbilar, vinterutrustning, riktmedel, kroppsskydd, tält, maskeringsnät och luftvärnssystem.

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 har Sverige bidragit med motsvarande över 5,2 miljarder kronor till humanitärt och civilt stöd (20 juni 2023).

Det handlar bland annat om ökat bistånd genom stöd till humanitära organisationer, stöd för att främja kvinnors och flickors möjligheter och rättigheter, civil krishantering i form av donationer av till exempel sjukvårdsmateriel, brandskydd, generatorer och tält. Sverige bidrar också med stöd till Ukrainas reformarbete och återuppbyggnad.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Biden vill ge ytterligare miljarder till Ukraina

 1. ja som ledare av NATO så har någon utäckt att man har en frivillig att mala ned den historiska fienden ? det enda man behöver göra är att förse en skicklig skådespelare med kapital och vapen ? så kan man lösa ett jätte problem.. det utan att offra något förutom pengar ..
  tidigare försök att rätta upp värds ornigen har slutat i katastrof som Vietnam och Korea. nu har stormakten möjlighet att vissa var skåpet skall stå utan att offra några av sina egna människor liv dubbelvikt för en liten insats

  10
  4
  • G54, Ryssland – världens i särklass största förstörare av mänskliga och ekonomiska värden.

   Ukraina drabbas hårdast men även alla fattiga i Ryssland lider.

   32
   14
  • Den brittiska polisen har changerat rätt ordentligt de senaste årtiondena. Inte bara polisen, den brittiska statsapparaten befinner sig, likt den svenska, i fritt fall. Det är svårt att greppa att Magna Charta och Bill of Rights skapades där.

   17

Kommentera