Ryska fartyg tankar i Göteborg: ”Jag skäms”

SANKTIONER. Trots löften om att stoppa affärer med fartyg som åker till och från Ryssland har sådana fartyg använt Göteborgs hamn för att tanka, enligt en kartläggning som Göteborgs-Posten gjort.

Rysk oljetanker i Norge i april 2022

Efter att Ryssland invaderade Ukraina meddelade Stena Oil och Bunker One att affärer med fartyg som åker till och från ryska hamnar skulle stoppas. Men sedan dess har oljefartyg och fraktfartyg bunkrat och fyllt på med bränsle i Göteborg, där bolagen har sina kontor, innan de tagit sig till ryska hamnar.

– Jag kan bara säga att jag skäms och är inte alls nöjd över det här. Det enda förmildrande är att de inte kom från Ryssland och hade rysk last, men jag är som sagt inte alls nöjd, säger Stena Oils vice vd Patrik Petersson.

Affärerna, som genomförts av både lokala och internationella bolag, strider inte mot nuvarande sanktioner.

Svenska Hamnarbetarförbundet kräver att S-regeringen sätter stopp för ryska fartyg i Sveriges hamnar. Hur det kravet är idag vet jag inte men antar att det kvarstår.

”Putin-regimens angrepp på Ukrainas självständighet är ett pågående brott mot folkrätten som nu eskalerar med storskaliga flyg- och artilleriangrepp mot tätbefolkade områden med stora civila förluster som följd”, skriver Martin Berg, förbundsordförande i Svenska Hamnarbetarförbundet i Göteborg.

Hamnararbetarförbundet uppmanar även den svenska regeringen att följa andra europeiska regeringar och tydligt markera att svenska hamnar stängs för Ryssland. Till det bifogar förbundet en kravlista på vad som borde förbjudas i Göteborgs och samtliga Sveriges hamnar:

 • fartyg på väg till eller från Ryssland
 • fartyg som ägs eller kontrolleras av personer knutna till Ryssland
 • fartyg som ägs eller kontrolleras av personer som kan anses agera på uppdrag av ovanstående
 • ryskflaggade fartyg
 • fartyg som är registrerade i Ryssland

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

9 thoughts on “Ryska fartyg tankar i Göteborg: ”Jag skäms”

 1. ja ett fartyg i Göteborg .. kolla hur många ton som passerar via Kina!!
  vi lever ju i ett kapetalistiskt ssmmhälla . ? fundera istället på om det beroende av rysdk gas och olja var en orsak till puttra invasion av Ukraina ? eller var denna kärnkraft avstängning hade för betydelse ..
  det bästa sättet att påpeka för Putin idiotin han sjösatt är väl att öka handeln med vissa länder som Ukraina och då särskilt vapenhandel !?
  fri handel kan vara väldigt bra om man ser till att rätt vara hamnar på rätt ställe..

  5
  8
 2. “Svenska Hamnarbetarförbundet har kräver att S-regeringen sätter stopp för ryska fartyg i Sveriges hamnar. Hur det kravet är idag vet jag inte men antar att det kvarstår.”

  Nu tror jag att Pettersson har snurrat till det ordentligt. Svenska Hamnarbetarförbundet ‘har kräver’ naturligtvis inte någonting av en obefintlig regering! Hur Pettersson kan anta något sådant är för mig obegripligt.

  • Pelle Jönsen, undrar vem som snurrat till det. Hamnarbetarförbundets krav fördes fram när Tomas Eneroth var infrastrukturminister i den socialdemokratiska regeringen därför vet jag inte om de har samma krav idag.

   Men mannen som inte märker ord förstår tydligen inte det och har inte förstånd att att följa en länk.

   Att du bara orkar sitta och leta stavfel och små ordfel är otroligt, speciellt när du är långt ifrån felfri själv.

   15
   4
 3. Det här är väl Transportarbetareförbundets domäner? Och därmed LO-SAP:s ansvarsområde?

  10
  1
 4. SÄPO listar 3 länder som utför fientliga handlingar mot Sverige. Iran, Kommunistkina och Ryssland. Hade vår regering haft lite ryggrad så skulle dessa tre länder varit kraftigt begränsade från att ha någon som helst verksamhet här.

  41
  12
 5. Kommunledning (S) ansvariga??? Eller är det ett svagt fack som inte står upp för Ukraina?
  Prat hjälper inte

  30
  15

Kommentera