Det brinner allt mindre i världen

KLIMATDEBATTEN. Klimatalarmister skrämmer oss med att jorden håller på att brinna upp, att asfalten kokar och cementen smälter. Men satelliter visar att världen brinner mindre än någonsin. År 2022 brann det minst i världen under tiden vi har haft satellitövervakning. Varför har inte SVT, TV4 med flera rapporterat detta?

En av de vanligaste åsikterna i vår alltmer alarmerande klimatdebatt är att den globala uppvärmningen har satt världen i brand, men det stämmer inte. I mer än två decennier har satelliter registrerat bränder över planetens yta. Uppgifterna är otvetydiga: Sedan början av 2000-talet, när 3 % av världens mark fattade eld, har området som brann årligen gått nedåt, skriver Björn Lomborg på Wall Street Journal.

Sience Direct

Om Björn Lomborg på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

26 thoughts on “Det brinner allt mindre i världen

 1. Att kunna stamklättra, det handlar om orädsla för höjd, samt att förstå att man måste kunna gripa säkert om trädstammen med armar och ben.

 2. Inte ens en kattjävel kunde klättra som jag, trots sina vassa klor. Jag fick nämligen hämta ned en katt från trädet, som min Schäferflicka hade jagat upp. Tydligen kan icke alla katter klättra nedåt. Först fräste den när jag erbjöd den min arm, men sedan fattade den saken och satte sig tacksamt på min rygg, så att jag kunde klättra ned några meter, tills den vågade hoppa till marken och gömma sig under husgrunden några timmar.

 3. Skälet till att många tallar saknar grenar upp till över tjugo meter, det är för att de skall kunna överleva en skogsbrand, samma anledning som att de har så tjock bark nära marken.

  Att de saknar grenar avskräckte mig inte alls i ungdomen från att klättra som en apa till toppen 30 eller 40 meter upp:) Jag ägde nämligen förmågan att stamklättra både upp och ned, att klänga på trädstammen med armar och ben 🙂

  Byxor och händer blev mycket kladdiga av kåda, kläderna hårt slitna.

   • Stamkvistning, det har man utövat på Visingsö, för att få raka fina ekar för båtplankor.
    Jag skulle enkelt kunnat bestiga dem upp och ned i min ungdom, precis som tallar eller andra träd.

 4. Det bästa, det är en lokal riktigt god brinnande skogsbrand, sedan ett ösregn som släcker den.
  Nu kommer skogen att blomstra och förnyas på ett väldigt vackert sätt. Djuren kommer älska detta tids nog.

  • Svar från tidigare inlägg!
   Kronoparken här på nordliga Öland har det stamkvistats i ca 200 år
   Varför? Jo! för att få ytterst smä knaggar i blivande timmer.
   Gjorde också upplevelser i ungdommen våghalsiga uppstigningar i flaggstänger
   för att slippa fälla stången då jag blev tillfrågad. Och det var ingen ovanlighet.
   Idag som äldre drar jag mig för att klättra upp och sota skorsstenen.

   Mycket av problemen av skogsbränder kan bero på att sveaskog, med flera
   uppmanas att inte avlägsna grenarna efter stamkvistning, utan spara dom som
   blivande mylla. Varav större orsak till förödande bränder.
   Mvh Toggan

 5. Vid en skogsbrand, om det inte är knastertorrt så att alla träd brinner upp, det är en förnyelse. Tallar har en bark som skyddar dem mot brand. Gamla tallar kan ha s.k. brandmärken som kan vara 100 år gamla.
  Näring från buskar och annan undervegetation återförs till marken och återupplivar den, som vid s.k. svedjebruk. Även gamla tjocka mattor av döda granbarr kan förvandlas till fertil jord.

  Total förstörelse vid extremt torrt väder är naturligtvis inte önskvärt.

 6. Det förvånar mej inte om det nu är sant. Pekfingrarna och kampanjerna av den falska propagandan i bl.a. SVT är övertydliga och klimatbubblan blir allt mer genomskinlig. Nu sägs det t.o.m. att man börjat mäta lufttemperaturen nere på markytan för att kunna visa varmare resultat. Är det verkligen sant? Folkbildning utan politisk censur finns snart endast i alternativ media.

 7. Vi i Sverige borde starta kontrollerade, begränsade skogsbränder i utvalda skyddsvärda skogsområden, för att föryngra skogen delvis, istället för att fälla träden med samma syfte. Självklart under strikt kontroll. Det gör de i USA och i Kanada och det är god naturvård om det sköts på rätt sätt.

 8. Det brinner allt mindre ute i världen…
  Men däremot blir bränderna bara fler och fler i Sverige!
  Skolor brinner, bilar, skogar, båtar, ja t.o.m. kyrkor brinner, men konstigt nog så brinner aldrig moskeer?

  81
  • BSS.

   Elden kanske fattat att det finns inget “innehåll” som kan brinna och då meningslöst, typ IQ ental?

 9. Sanningen är att det brinner ALLDELES FÖR LITE I VÄRLDENS SKOGAR! Utan markbränder blir skogarna och alla arter i dem “sjuka”. Människan har sedan apstadierna spelat med i denna brandhantering, som en viktig del. Att anlägga en markbrand regelbundet är t ex något positivt för naturen, medan att släcka den är negativt.

  20
  1
  • Det är snarare så att de lever i en nattmara uppiskad av giriga och makthungriga individer. Parisavtalet är världshistoriens största Ponzibedrägeri som bara går ut på att mjölka den utvecklade (?) delen av världen på pengar. Det är den klassiska definitionen av terrorism genom att injaga rädsla försöka tvinga fram politiska förändringar. Den drabbar framför allt unga kvinnor och flickor som knappt törs andas för då dör något i någon del av världen. Empati är bra men med lite tankearbete så skulle den inte vara missriktad.

   17
 10. Klimatalarmisten: Jag har redan bestämt min åsikt. Kom inte hit och förvilla mig med fakta.

  43
  • Det måste vara så! Ett utnyttjande av dom nyttiga idioterna för att kunna införa
   AGENDA 2030. Finns ingen annan lösning

   20
 11. Imponerande att det fortfarande finns sakkunniga som är villiga att offra sin karriär för att säga sanningen.

  59
  • Tänk om forskningsrapporten visat en ökning? Även en liten ökning = krigsrubriker. Men minskning = tystnad. Rätt otäckt när man tänker på det, en cover up för att skrämma befolkningen. Usch!

 12. Det brinner allt mindre i världen.

  “Detta är riktigt illa och dåliga nyheter. Främst för alla nyhetsuppläsare och nyhetsredaktioner i våra svenska statliga medier. Fakta och sanning är inte intressant för nyhetsredaktionerna på SVT och SR. De har upplevt en tid fylld av närmast extatisk lycka, när de dagligen kunnat larma om den pågående klimatkrisens dödsbringande effekter“, – skriver Birgitta Sparf här i ett inlägg:
  https://detgodasamhallet.com/2023/08/01/birgitta-sparf-bad-news-for-de-statliga-nyhetsredaktionerna/#more-76159

  44
  • Precis som med ”vinsterna med invandring” kommer fakta i frågan inte beröra redaktionerna på länge än. Det kommer ta decennier, de kommer köra på som de gör redan. Sedan kanske det sakta sakta kommer vända om 30 år men hoppas inte på för mycket. Kolla hur det gick med immigrationsdebatten. Visserligen gick propen ur 2015, åtta år sedan men på något sätt har politiken i praktiken ännu inte vänt. Landet fylls på med 100 000 nya medborgare per år ändå. Kommer bli samma med allsköns ”klimatåtgärder” vi kommer få betala med pengar, tid och onödiga begränsningar i decennier framåt även om katastroferna uteblir.

  • Miljösektens narrativ måste hammras och brännas in i hjärnbarken på oss i varje nyhetssändning.
   Public service är en propagandakanal till primärt miljösekten och sekundärt till alla narrato till vänster.

   35
  • Björn, har du bråttom? Är det inte bättre du skriver ut vem du menar så slipper vi andra gissa och kanske gissa fel på dina ständiga förkortningar?

   18
   6

Kommentera