Svensk sjukvård är inte en mänsklig rättighet

SJUKVÅRD. Widar Andersson är socialdemokrat och chefredaktör på tidningen Folkbladet. Widar har i en ledare på Folkbladet reagerat över att Sineva Ribeiro som är ordförande för Vårdförbundet i Sverige, motsätter sig kommande regeringsförslag om att bland annat sjukvårdspersonal ska meddela ansvariga myndigheter om människor utan tillstånd att vara i Sverige söker offentligt finansierad vård. Hennes invändning är begriplig ur ett bekvämlighetsperspektiv. De flesta av oss tycker nog att det vore obehagligt att behöva “leka polis” i sitt vårdarbete. Sineva Ribeiro väljer dock att motivera sitt nejsägeri med argument som leder tankarna i en helt annan riktning.

Sineva Ribeiro Foto: Ulf Huett

“Jag tycker att hälso- och sjukvård är en mänsklig rättighet”, säger Ribeiro till TV4. Eftersom frågan handlar om vilka som ska ha tillgång till specifikt svensk sjukvård så är det svårt att tolka vårdfackets ordförande på något annat sätt än att hon anser att just svensk sjukvård är en mänsklig rättighet (MR) för alla människor. Och sådana rättigheter kan därför inte begränsas av regeringen. 

Sineva Ribeiro är långtifrån ensam om att blanda samman mänskliga och medborgerliga rättigheter. Det är alls inte ovanligt att nationella myndigheters skyldighet att vid behov bistå medborgare med nationella välfärdstjänster – vård/skola/omsorg/socialbidrag/ beskrivs som globala mänskliga rättigheter. 

De mänskliga rättigheterna sattes på pränt av FN efter andra världskrigets fasor och folkmord. En av rättigheterna som medlemsländerna uppmanades att ansvara för visavi sina medborgare angavs rätten till “bra sjukvård.” Vilket redan det skapar stora problem i de flesta av FN: s medlemsstater. 

Lars Trägårdh är professor i historia och har under lång tid tjänstgjort på universitet och högskolor i USA och Sverige. Han har tydligare än de flesta varnat för den förflackning av det offentliga/politiska samtalet som Vårdförbundets argumentering för mänskliga rättigheter exemplifierar. 

I en artikel i Göteborgsposten (23/1 2016) talar han om  den svenska “aningslösheten på denna punkt. (–) Det är viktigt att särskilja MR från de rättigheter vi har som medborgare i de nationella välfärdsstaterna. Dessa är ytterst av politisk karaktär, resultat av demokratiska processer som ger dem legitimitet och förankrar dem i en hållbar ekonomisk ordning enligt principen skatt in, rättigheter ut. MR är av en annan karaktär, där kopplingen mellan demokrati, skatt och (intjänade) rättigheter ersatts med en juridisk idealism som vetter mot religiös tro snarare än handfast politik”.

Kort sagt så är svensk sjukvård inte en mänsklig rättighet. Svensk sjukvård är en förmån för de som har rätt till den. 

Widar Andersson

Widar Andersson är chefredaktör på Folkbladet. Foto: Carolina Nilsson

-Pettersson säger att Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro borde kämpa för att få ned vårdköerna och för sina medlemmars arbetsförhållande i stället för att dela ut vård för skattepengar till illegala invandrare…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Svensk sjukvård är inte en mänsklig rättighet

 1. Widar Andersson är ett ljus i det socialdemokratiska mörkret. Eller mörker och mörker, socialdemokratin är ett svart hål (konstigt att BLM inte krävt namnändring) som inte bara inte släpper ut ljus överhuvudtaget utan även slukar allt i dess närhet inklusive ljus.

  Andersson, vad jag har sett, har sundare politisk inställning än Bildt, Reinfeldt och Kristersson tillsammans som bara är vindflöjlar men inte inför folkviljan utan någon annans vilja.

  För övrigt är det vård som inte kan anstå som beskrivs i de flesta fall och finansieringen av denna vård ska inte falla på skattebetalarna utan det är individen eller landet där individen hör hemma som ska betala.

 2. det har ju blivit spilla så fri vårddet gäller bara dom som inte betalt för den .. vi som betalar för vården svenska skattebetalare får ju inte fri vård !! vi får vård köer och konstigt dravel av av kärringar utklädda till präster eller andra organisationer som köper reklam i media att betala vård över värden ..

 3. Folktandvården ska vi inte tala om. Vet att i vissa landskap är väntetiden ca 5 år. Vissa har företräde och betalar ca 50 kr för behandlingar, övriga boende får åka 10-tals mil för ett tandläkarbesök och behandling. Det kallas väl ” allas lika värde” i demokratin Sverige?

  27
  • Har dom inte 50 kronor eller säger att dom inte har det, så behöver dom inte betala det heller!

   21
 4. Vårt samhälle är nedlusat av aktivister som inte har nån lojalitet med sin uppdragsgivare utan istället ser som sin uppgift att suga pengar ur vår kassakista. Dom finns inom alla samhällssektorer och detta träsket är närmast bottenlöst.

  26
 5. Detta är nära besläktat med och mycket mer rimligt än kravet på att sjuksköterskor inom förlossningsvård måste räkna med att jobba med aborter. Säger samvetet annat så byter man jobb. Dessutom har de redan mängder med anmälningsplikter så det i sig är ju ingen rimlig förklaring till att vägra.

  14
 6. Angående att svensk sjukvård inte är en mänsklig rättighet för alla i hela världen.
  Asylrättscentrum, som informerar på 103 olika språk, ger en beskrivning av sig själva:
  ”Med ett brett nätverk av experter, beslutsfattare och representanter från civilsamhället bevakar och påverkar vi migrationspolitiken. Vi har en tät dialog med beslutsfattare och experter på Migrationsverket och andra myndigheter. Vi följer den migrationspolitiska utvecklingen och påverkar genom remissvar, möten med beslutsfattare, strategisk processföring och informationsinsatser. 10 000 får gratis juridisk rådgivning varje år, 11 fall driver vi i internationella domstolar och 13 654 ärenden är granskade sen vi startade.”
  https://sweref.org/

  9
  1
 7. Förstår inte varför Widar Andersson är Socialdemokrat? Han har ju vettiga åsikter, vilket
  idag inte är vanligt i det partiet? Men visst behöver sjukvården göras om, så att dom som idag har gratis sjuk o Tandvård ska precis som andra betala för den, det är djupt
  stötande att folk som kommit hit till landet och inte bidragit till vården får allt gratis medan dom som jobbat hela livet får betala?

  56
 8. Ytterligare en Sosse som missförstått sitt uppdrag .
  Skönt att bli av med dem så det blir ordning i Sverige , och att skattepengarna går till dem som jobbat ihop dem .

  33
 9. Politikerna skär ner på vården och tar in 100.000 fler innevånare per år. Vad gör då facket för de vars arbetsbelastning är så hög att den i det närmaste har kraschat. Låt fler få vård. Istället för att minska antalet så att antalet anställda står i paritet med innevånare som har rätt till den. Gör först din plikt kräv sen din rätt.

  43
 10. Vad blir nästa, att inte vittna vid ett mord, oavsett juvel eller svensk?

  Men om det är en anhörig som drabbats, då jä….r.
  ————————
  “Kort sagt så är svensk sjukvård inte en mänsklig rättighet. Svensk sjukvård är en förmån för de som har rätt till den. ”
  Då har de som inte ska vara här illegalt ingen rätt till sjukvården, utan ut med dessa på rot….

  38
  • Nej, det är nog dags att omvandla Sverige till en kravmaskinistället för tvärt om. I Sverige har du skyldigheter, innan de uppfyllts finns det absolut inget att hämta eller förhandla om.

   18

Kommentera