Ukraina tar tillbaka några hundra meter per dag

UKRAINA. Ukrainas motoffensiv gör små framsteg varje dag. Det säger översten Serhij Cherevatyj, talesperson för styrkorna i östra Ukraina, till Sveriges Radio Ekot. Men det handlar om ett par hundra meter om dagen, inte kilometer, fortsätter han.

För ryssar och rysstroll som inte förstår…

Ukraina står inför stora utmaningar och förluster i motoffensiven. Hur många ukrainska soldater som dör i striderna går Cherevatyj inte in på, men han hävdar att de ryska förlusterna den senaste tiden varit sju gånger större än Ukrainas.

Samtidigt har Ryssland mycket mer artilleri än Ukraina, enligt Cherevatyj. – Vi går på en artilleridiet och kan inte hålla på och skjuta som de gör. De kan peka på kartan och skjuta 500 artilleripjäser, det har inte vi råd med, säger han.

Under de två första veckorna av den ukrainska motoffensiven skadades eller förstördes så mycket som 20 procent av den utrustning Ukraina skickade till fronten, enligt uppgifter till New York Times.

Det handlar bland annat om stridsvagnar och stridsfordon som västländer bidragit med. Efter de första veckorna har siffran sjunkit till runt tio procent, delvis på grund av att Ukraina justerat sin taktik, men också för att offensiven som sådan bromsats upp och på vissa håll stannat av helt.

En försvårande omständighet är att Ryssland ägnat sig åt omfattande minering i väntan på offensiven. Enligt data från den nederländska analyssajten Oryx ska en av de brigader som tidigast sattes in i motoffensiven ha fått tio av sina 32 tysktillverkade Leopardstridsvagnar förstörda eller skadade. Överstelöjtnant Joakim Paasikivi säger till DN att uppgiften är ”rimlig och inte alls överraskande”.

– Ryssarna har sått fälten med minor, och dessutom blandat in mycket mer personminor än man först trott för att försvåra röjningsarbetet för Ukraina, säger Paasikivi.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

29 thoughts on “Ukraina tar tillbaka några hundra meter per dag

 1. Håkan
  Jag klickar naturligtvis inte på länkarna så jag vet inte vad de innehåller men de är rubricerade Ukrainas nutidshistoria.

  Redan där har du spårat ur.

  Detta handlar inte om Ukraina! Det hela handlar om vad RYSSLAND och PUTIN har rätt att göra i sina grannländer! Det spelar ingen roll vad du tycker är fel på Ukraina. (Och andra grannar till Ryssland.) Ryssland har godkänt Ukrainas gränser och ska lämna Ukraina ifred! Ryssland har ingen rätt att mörda Ukrainare bara för att du eller Putin ogillar något (påhittat) som gäller Ukraina.

  Enligt din logik kan Ryssland attackera alla länder Putin inte gillar. Även Sverige… Du och Putin resonerar lika sjukt!

  • Eva M
   Du har fel, det rör sig om en amerikans syn på Ukraina under de senaste årtiondena, och det är välgjort med mycket dokumentation. Han som gjort dokumentären är bland annat före detta underrättelseofficer och tidigare FN:s chefsinspektör för letandet efter massförstörelsevapen i Irak.

 2. 1751 ryska bolshevik-soldater försatta ur stridbart skick föregående dygn. Dessutom förlorade den marxistiska terrorstaten Ryssland 12 stridsvagnar, 8 pansarskytte- eller motorskyttefordon, 6 tunga luftvärnssystem och 14 transportfordon eller tankbilar.

  10
  5
   • Håkan
    Du anger ju aldrig referens!

    (Du brukar däremot ange ett propagandaorgan som enligt lag måste ljuga. Det är definitivt ingen referens, tvärtom, det bekräftar bara att ditt påstående är en lögn!)

    2
    1
 3. Ibland är den hårda vägen den enda vägen. Det är minfälten som förhindrar snabb framryckning. Om man låter bli att göra sådant som är jobbigt så kommer man inte långt.

  12
  3
 4. Håkan
  På grund av Putins hot mot hela Ukrainas existens och mot resten av världen har han målat in sig i ett hörn. Ingen har möjlighet att avtala något med Putin förrän han har lämnat Ukraina.

  Och som alla vet, det är PUTIN som tidigare sagt nej till att förhandla. Han krävde fullständiga eftergifter från Ukraina för att avsluta kriget. Självklart otänkbart.

  Hur många ryssar är Putin beredd att offra? Ryssland förlorar fortfarande 5-10 gånger fler soldater än Ukraina. Kriget tar slut direkt när Putin åkt hem!

  34
  14
  • Redan efter två månaders krigande skedde fredsförhandlingar i Vitryssland med ett förslag på bordet.
   Men då kom bandhunden Boris Johnson till Kiev med order från Biden, att Zelenskyj under inga omständigheter fick skriva på, och att förhandlingarna skulle avslutas.
   För att inga förhandlingar skulle kunna ske fortsättningsvis så lät Zelenskyj skjuta sin huvudförhandlare.

   15
   30
   • Karl med K
    Nutidshistoria tycks inte vara din starka sida.

    8
    21
 5. vet inte hur man beter dig ser man på an kartan . borde man kunna göra vissa framsteg som svälter ut motståndaren . eller också är det just det man gör efter dom fi är väldigt aktiv försvarare och också har en strategisk kunskap och det betyder ju fram med större bomber ?

  3
  7
  • Så enligt dina källor är Ukraina nere på 12-åringarna och 75-åringarna, tovaritsch.

   38
   19
   • Niklas R
    Det var länge sedan hon gjorde uppskattningen “över 100000”, färska uppskattningar ligger kring 350000. Det måste bli ett slut på helvetet, eld upphör nu.

    21
    49
   • Håkan, det blir eld upphör direkt när Putin beordrar de ryska trupperna att tra sig tillbaka till sin sida av den gräns de erkänt i flera internationella och bilatera överenskommelser.

    44
    18
   • Pettersson
    Det blir eld upphör så fort som Zelenskyj går med på att påbörja fredsförhandlingar.
    Zelenskyj är inte i den situationen att han kan ställa krav, men för landets yngre befolknings bästa så bör han sätta sig vid förhandlingsbordet omedelbart.

    24
    57
   • Tovaritsch Håkan, det blir snart ofrivilligt eldupphör för putteterroristerna eftersom de har i princip ingen ammunition kvar till de tyngre vapnen. Dessutom börjar ammunitionen till deras personliga vapen också tryta.

    37
    16
   • Niklas R
    Du kan även dra sagan om Rödluvan när du ändå är igång.

    Verkligheten är den att NATO har både brist på grövre ammunition och dessutom liten tillverkningskapacitet, medan Ryssland har gott om grov ammunition och dessutom överlägsen tillverkningskapacitet.

    20
    51
  • Håkan D, fascisten i dig har talat. Fortsätt putsa dina stövlar. Frihet är INTE alltid förhandlingsbar. Din sk frihet är det auktoritära barbariets frihet där den starke alltid har rätt att förtrycka den svage. LEVE UKRAINA!

   36
   19
  • Även du borde begripa att inget krig slutar förrän angriparna ger sig av därifrån,och
   angriparna är Ryssland som olagligt gett sig på Ukraina trots att man erkänt deras existens och gränser!

   23
   9
   • Tony
    Varför fredsförhandlade då Kiev-regimen med Ryssland redan efter två månaders krig, innan Boris Johnson kom och förbjöd fredsförhandlingar?

    11
    22
   • Ingen säger emot dig GS. Alla vill ha fred. Enda vägen till hållbar fred är att slänga ut Putin eftersom han har lovat att fortsätta med fler länder efter Ukraina om Ukraina faller. Det är vad du din krigshetsare hoppas på. De flesta andra vill ha fred, på riktigt! ❤️❤️❤️❤️🙏🙏

    10

Kommentera